İş Bankası, KOBİ'lere verdiği kredileri yüzde 35 büyütecek

İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Suat İnce, toplam kredilerde yüzde 25 büyüme sınırına uyacaklarını ama alt kırılımlar açısından bakıldığında KOBİ'lere pozitif ayrımcılık yapacaklarını anlattı.

Abone ol

Ece CEYHUN

İSTANBUL - İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Suat İnce, toplam kredilerde büyümenin otoritenin dediği gibi yüzde 25 sınırı içinde kalacağını ama KOBİ segmentinde büyümenin hem sektörün hem de banka açısından yüzde 35'ler düzeyinde olmasını beklediklerini söyledi. İnce, İş Bankası kurulduğundan beri banka ile çalışan müşterileri olduğunu ve "Müşterileri ile birlikte yaşlandıklarını" belirterek "Anadolu'da bir söz vardır. Çıraklığını yapmadığın işin ustalığına soyunma derler. Bizde KOBİ işinin ustasıyız" dedi.

Daha önce Kurumsal Krediler, Küçük İşletme Krediler ve Ticari Krediler Müdürlüklerinden sorumlu Genel Müdür Yardımcısı olan Suat İnce, İş Bankası'nda Nisan 2011'de Adnan Bali'nin Genel Müdür olmasının ardından gerçekleştirilen yeni yapılanma sürecinde Bali'nin sorumluluğu altında olan bölümleri devraldı. Kurumsal Bankacılık Pazarlama ve Satış Bölümü, Kurumsal Bankacılık Ürün Bölümü, Serbest Bölge Şubeleri, Ticari Bankacılık Pazarlama Bölümü, Ticari Bankacılık Satış Bölümü, Ticari Bankacılık Ürün Bölümünden sorumlu Genel Müdür Yardımcı olan Suat İnce, bir grup gazeteci ile bir araya geldiği sohbet toplantısında KOBİ bankacılığındaki gelişimi anlattı. İnce, 2 milyon doların altında kredi kullanan firmaları KOBİ olarak değerlendirdiklerini ifade ederken KOBİ'lerin bankalarından 'iyi günde de kötü günde de yanlarında' olmasını beklediğini kaydetti.

İnce, özellikle kriz dönemlerinde müşteri kazanımlarının çok daha fazla olduğunu 2008-2009 krizinde de bu durumun değişmediğini anlatarak firmaların sadece kredisini değil cari hesaplarını da taşıdığını belirtti. İnce, sorular üzerine toplam kredilerdeki büyümenin yüzde 25 sınırı içinde kalacağını belirterek "Biz otoritenin verdiği karara uyacağız. 1.3 milyondan fazla KOBİ müşterimiz var. Bu segmentte daha rahat davranarak uçtan uca otoritenin dediği yüzde 25'i tutturacağız. Sektöründe KOBİ segmentinde büyümesi yüzde 35'i bulur. İş Bankası'nda da bu düzeylerde olacaktır. Büyüme konusunda ayar yapabileceğimiz başka alanlar var. Burada risk görmüyoruz. Yaygın bir şekilde bu firmaların yanındayız" dedi.

'Benden al başkasına ver' olmayacak

İnce, kredilerde ayrışma olup olmayacağının sorulması üzerine de hesaplarını 'olmayacakmış' gibi yaptıklarını anlatarak "Yüzde 25 sınırına göre davranmak için biz ne yapacağımızı ne yapmayacağımızı belirledik uygulayacağız. Benden al başka bankaya ver yapmayacağız" diye konuştu. Kredi talebinde de canlılığın sürdüğünü kaydeden İnce, maliyetlerin de 1-3 puan yükseldiğini aktardı. İnce, tahsili gecikmiş alacaklarda da düşüş bekliyor.

En yakın rakibimizle fark 2.7 milyar TL

Suat İnce, İş Bankası'nda bu yılın ilk çeyreği itibariyle nakdi ticari kredilerin 50 milyar TL'ye dayandığını yüzde 14.1 pazar payıyla tüm bankalar arasında birinci olduğunu da kaydederek "Bizden sonraki banka ile aramızda 2.7 milyar TL fark var. Üçüncü banka ile aramızdaki fark 12 milyar 650 milyon TL fark, dördüncü banka ile aramızdaki fark 14 milyar 282 milyon TL" bilgisini verdi.

İnce, taksitli ticari kredilerin 11.8 milyar TL'ye çıktığını ve burada da Pazar paylarının yüzde 20.4 olduğunu, ticari taşıt kredilerinin ise yüzde 28.9 pazar payı ile 2.7 milyar TL düzeyinde olduğunu aktardı. İnce, 2011 yılı mart ayı itibariyle 1.3 milyonu aşkın KOBİ müşterisinin nakdi krediler toplamının ise 16 milyar TL'ye yaklaştığını bildirdi.

Bu yılın mart ayı itibariyle 1.3 milyonu aşkın KOBİ müşterisinin nakdi krediler toplamının 16 milyar liraya ulaştığını belirten İnce, KOBİ'lere yönelik olarak 90'dan fazla ürün çeşidi ile hizmet verdiklerini kaydetti. İnce, KOBİ'ler için bulundukları bölgenin özelliklerine ve yaptıklarını işin içeriğine göre firmaya özel ürünler ürettiklerini söyledi. İnce, Sabit faizli rotatif BCH kredisi ile kur korumalı döviz kredilerine dikkat çekerek "İşletmelerin ticari mal ve hizmet alımlarını daha kolay ve özel imkanlarla gerçekleştirebilmelerini sağlayacak ticari kredi kartımız Vadematik, firmalara 12 ay taksit imkanı sunuyor. İnternet sitemiz Sunumatik ise KOBİ'lerin kendilerini zengin içeriklerle ister Türkçe ister İngilizce kendilerini tanıtacakları sunumlar hazırlamalarını sağlıyor" bilgisini verdi.

1.3 milyar liralık krediyi yapılandırdık

İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Suat İnce özellikle kriz dönemlerinde müşteri sayılarının arttığını söyleyerek 2008-2009 krizinde de bu durumun değişmediğinin altını çizdi. Kriz döneminde 13 bin ticari müşterinin 1.3 milyar TL kredisini biz yapılandırdıklarını dile getiren İnce 2008- 2009 yıllarında da borcunu ödemek isteyen herkesle uzlaştıklarını hatırlattı.

'Yarın patron kim olacak' derdimiz yok

İş Bankası Genel Müdürü Suat İnce İş Bankası'nın Türkiye'nin en büyük tabela değerine sahip olduğunu dile getirerek "Bizim yarın İş Bankası'nın patronu kim olacak gibi bir derdimiz yok. Burada herkes 'İş' Bankalıdır. İş Bankası'nın herhangi bir noktasında 3'üncü ya da 5'inci bankasında çalışan birisini göremezsiniz. Burada insanlar başlar ve yükselir" şeklinde konuştu. İnce, sorular üzerine kadın çalışanlarına da değinerek "Doğu'nun çeşitli bölgelerinde müdürlük yapan bir çok cesur bayan arkadaşlarımız var" diye konuştu.

Krediyi teminat ödemez

İnce, İş Bankası olarak KOBİ bankacılığındaki yaklaşımlarını anlatırken bankaların Anadolu'daki bazı işletmelerden İstanbul'da teminat istediğinin hatırlatılması üzerine "Krediyi teminat ödemez. Krediyi firmaya, işe verirsiniz. Teminat arkadan gelen destekleyici unsurdur. Patnosluya, İstanbul'dan teminat istemek zaten 'ben bu işi yapmayacağım' demektir" dedi.

KOBİ'leri 'kule'den değil 'cephe'den izliyoruz

SUAT İNCE, 2 ayda bütün doğu illerini gezdiklerini ve müşteriyle devam sıcak temas kurduklarını ifade etti. Bugün İş Bankası'nın 81 ilde bin 168 şubesi olduğunu söyleyen İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Suat İnce İş Bankası'nın bir önemli farkının da şube müdürlerine verilen kredilendirme yetkisi olduğunu ifade etti. İnce, her şube müdürünün farklı limitlerde olmakla birlikte krediyi sahada sonuçlandırma imkanı olduğunu aktararak “36 ilde 50'ye yakın şube müdürünün kredi limiti ise 1 milyon dolar. Üstelik krizde yetki sınırlamasına gitmedik” dedi. İnce'nin verdiği bilgiye göre bankanın 25 ticari satış bölgesi ve 20 KOBİ kredileri tahsis bölgesi bulunuyor. Ayrıca İş Bankası, 72 ilde oda dernek ve birliklerle 142 anlaşma yaptı.

Atasözleri ile KOBİ bankacılığını anlattı

İŞ BANKASI Genel Müdür Yardımcısı Suat İnce, Anadolu'nun her yerini karış karış gezdiklerini ve İş Bankası'nda hesabı olup da aktif olarak çalışmayan müşterileri ile yeni müşteri edinimine ayrı bir önem verdiklerini kaydetti. KOBİ bankacılığının İş Bankası'nın genlerinde olduğunu anlatan İnce, bu konudaki yaklaşımlarını ortaya koyduğu konuşmasında sık sık Anadolu'daki atasözlerine yer verdi. İnce, “Biz KOBİ bankacılığında iyi usta olduk” diyen İnce, “Anadolu'da bir söz vardır. Kimse yoğurdum ekşi demez. Ama acemi berbere saçı bırakmamak lazım. Biz KOBİ bankacılığında tabii ki gelişmeleri izliyoruz ama bu konuda başkasına akıl verecek noktadayız da. Çıraklığını yapmadığınız işin ustalığını yapamazsınız” şeklinde konuştu.

Pençe-Kilit Operasyonu bölgesinden acı haber Hisarcıklıoğlu: Yeni yatırımcıları çekmeye devam ediyor Sinan Ateş davasıyla ilgili kritik gelişme Borsa günü yükselişle tamamladı Altının kilogram fiyatı 2 milyon 480 bin liraya yükseldi