İrlanda'nın kredi notu indirimi eleştiriliyor

Avrupa Komisyonu sözcüsü Ahrenkilde ve İspanya Başbakan Yardımcısı Salgado, not indirimini eşitsizlik ve tartışma götüreceği yönünde eleştirdi.

Abone ol

BRÜKSEL - Avrupa Komisyonu Sözcüsü Pia Ahrenkilde, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's'in İrlanda'nın uzun vadeli kredi notunu düşürme kararını "akıl almaz" olarak değerlendirdi.

Ahrenkilde, düzenlediği basın toplantısında, ülkenin kamu maliyesini iyileştirmek ve bankacılık sistemini reforme etmek konusunda doğru bir yolda olduğunu vurgulayarak, Moody's'in kararının tartışma götüreceğine dikkati çekti.

İrlanda'nın yapması gereken daha çok şey olduğuna işaret eden Ahrenkilde, İrlanda hükümetinin yürürlüğe koyduğu ekonomik düzenleme programı konusundaki azmini ispatlaması gerektiğini vurguladı.

Moody's dün yaptığı açıklamada, İrlanda'nın "Baa3" uzun vadeli kredi notunu "Ba1"e çektiğini, not görünümünü ise "negatif" olarak belirlediğini duyurmuştu.

İrlanda'nın kredi notunu bir basamak düşürerek "yatırım yapılamaz" seviyeye çeken Moody's, ülkenin 2013 sonunda daha fazla dış yardıma ihtiyaç duyabileceği uyarısında da bulunmuştu.

Not indirimi eşitsizlik

Öte yandan, İspanya Başbakan Yardımcısı ve Ekonomi Bakanı Elena Salgado da, uluslararası kredi derecelendirme kurumu Moody's'in İrlanda'nın uzun vadeli kredi notunu düşürmesini "eşitsizlik" olarak değerlendirdi.

Salgado, İspanyol basınına yaptığı açıklamada Moody's'i eleştirerek, "IMF, Avrupa Merkez Bankası ve Avrupa Komisyonu tarafından çok iyi bir şekilde denetlenen ve kararlaştırılan ekonomik planları uygulayan ülkelerin kredilerinin düşürülmesi bana mantıklı gelmiyor" dedi. Salgado, "Kredi derecelendirme kurumlarında eksik olan bir fırsat verme kriteridir, bunu her zaman söylüyorum" şeklinde konuştu.

Tüketici koruma kanun teklifi Komisyonda Bir rakı grubuna daha zam geldi ABD Gizli Servis Direktörü Kimberly Cheatle istifa etti Muğla'da bir evde çıkan yangın ormana sıçradı İnşaat sektörü 'çözümü' yabancı işçide buldu