İran'la gizli savaşımız yok

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, İran temaslarını, Ortadoğu'daki gelişmeler ve ilişkileri değerlendirdi.

Abone ol
ANKARA - Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Türk-İran ilişkisinin Şii-Sünni rekabetinin bugün yansımasından ibaret bir ilişki biçimi olmadığını belirterek, "Bizim İran'la gizli bir savaşımız falan yok" dedi.
Davutoğlu, bir televizyon kanalında yaptığı açıklamada, Arap Baharı konusunda değerlendirme yaptı. Davutoğlu, Fas'tan Mısır'a kadar olan coğrafyada son bir yılda olumlu bir süreç yaşandığını, başarı şansının en yüksek olduğu ülkenin Tunus, başarısının en çok önem taşıdığı ülkelerin ise önce Mısır, sonra Suriye olduğunu söyledi. 
Türk-İran ilişkilerinin çok köklü ilişkiler olduğuna işaret eden Davutoğlu, İran'da kaldığı 30 saatte yaklaşık 25 saat sürekli müzakere yaptıklarını ve bütün dosyaları konuştuklarını anlattı. 
Davutoğlu, "Türk-İran ilişkisi Şii-Sünni rekabetinin bugün yansımasından ibaret bir ilişki biçimi değil. Bizim İran'la gizli bir savaşımız falan yok. Aynı coğrafyada olan ülkelerin işbirliği ve rekabet ilişkisinden daha doğal bir şey yok. Bazı konularda işbirliği yaparsınız, bazı konularda rekabet edersiniz" dedi.
Tutumumuzda bir değişiklik yok
Türkiye'nin Suriye'deki tutumunun değişip değişmediğinin sorulması üzerine Davutoğlu, Türkiye'nin şu andaki tutumunun Arap Birliği inisiyatifine destek vermek olduğunu belirterek, "Tutumumuzda bir değişiklik yok" ifadesini kullandı.
Arap Birliği, İslam İşbirliği Teşkilatı gibi bölgesel mekanizmaların Suriye üzerindeki baskıyı artırması ve buradaki sürecin en kısa zamanda tamamlanmasını istediklerini vurgulayan Davutoğlu, şöyle konuştu:
"Halkıyla bu şekilde gerilime girmiş, savaşa girmiş bir yönetimin kalması mümkün değildir. Ya halkıyla bir barış arayışı içine girecek. Ve bu barış arayışını çok net uygulamalı göstererek yapacak ve yönetim devrine de hazır olduğunu gösterecek. Var mı hala bu şansı? Az da olsa var. Ya da ulusal meşruiyetini yitirdiği gibi, uluslararası meşruiyetini de kademeli olarak yitirecek, O'na destek veren ülkeler dahi, O'nun yaşama şansının kalmadığını veya etik olarak O'nun  arkasında durulamayacağını fark edecek bir noktaya gelecek" diye konuştu.     
"Bölgede dinler savaşı olur mu" sorusu üzerine ise Davutoğlu, böyle bir şeyi doğru görmediğini belirterek, "Ama Selefi ekol ile Şii ekol arasındaki gerilim çok arttı" dedi.
Tokat'ta 4 büyüklüğünde deprem İki dünya devi dört yıl sonra zarar açıkladı Şirketlerin gündeminde ilk madde alacakların kalitesi Kağıtta kapasite arttı, hurda açığı 3 milyon tona çıktı Prof. Dr. Naci Görür 5 yeri işaret etti: 'Büyük deprem olabilir'