İran'la doğalgaz anlaşmazlığı

Türkiye ve İran doğalgaz fiyatları için tekrar masaya oturdu. Enerji Bakanı Yıldız, "En pahalı doğalgaz aldığımız ülke olan İran'dan fiyatların indirilmesini istedik" derken İran kanadı, "Davayı çekin, fiyat düşsün" dedi

Abone ol

ANKARA - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiye tarafından en yüksek fiyata gaz alınan ülkenin İran olduğunu vurgulayarak, “Bunu kendileri de bilmektedir. O yüzden biz İran’ın fiyat indirimine gideceği inancımızı bir kez daha kendilerine belirttik. Bunun sürdürülebilir olmadığını, çok normal olmadığını kendilerine söyledik” dedi. 

Bakan Yıldız, Türkiye- İran İş Konseyi Toplantısı’nda gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bir soru üzerine önümüzdeki hafta İran heyetinin yeniden Türkiye’ye geleceğini belirten Bakan Yıldız, “İran’ın isteği bizim miktar yüksekliğiyle alakalı, bu miktarın belirtilmesi bizim de isteğimiz hangi fiyatla birlikte bunun yükseltilebileceği. O yüzden Dün akşam yaptığımız toplantılarda da bu vurgular üzerinde durduk. Bizim amacımız Türkiye’de vatandaşımızı, sanayicimizi, tüccarımızı koruyup kollayan ve yüksek fiyatlarda doğalgaz kullanımını öngörmeyen bir yapıyı kurgulamaktır. Şu anda İran doğalgaz aldığımız ülkeler içerisindeki en pahalı ülkedir. Bunu kendileri de bilmektedir. O yüzden biz İran’ın fiyat indirimine gideceği inancımızı bir kez daha kendilerine belirttik. Bunun sürdürülebilir olmadığını, çok normal olmadığını kendilerine söyledik. Bir yandan da tahkim süreci devam ediyor. İsviçre’de bu temmuzun ortalarında son duruşma yapılacak. Tahkim heyetine olan güvenimizi her vesilede dile getiriyoruz. Yılsonuna kadar da bu kararın açıklanacağına inanıyoruz” diye konuştu. 

"Biz satıştan mesul değiliz, biz taşınmadan mesulüz" 

Bakan Yıldız, açılan davanın içeriğinin 2011 yılından bu yana yüksek fiyatla alınan doğalgazın geriye dönük fiyat farklarının da alınmasını içerdiğini vurgulayarak, “Aynı zamanda 2005 yılından bu yana yapılan zaman zaman yapılan eksik teslimatlarla ilgili bir dava daha var. Onun da aynı şekilde tamamlanacağına inanıyoruz” dedi. 

Türkiye’nin taşıyıcı bir ülke olarak konumuna devam ettiğinin altını çizen Bakan Yıldız, bir soru üzerine de, “Biz bir sistem oturtmaya çalışıyoruz. Kendi aralarında kuramadıkları bu sistemi bizde kurmaları için yardımcı olmaya gayret ediyoruz. İkinci tanker yüklendi. Akdeniz açıklarına dün akşam itibarıyla yola koyuldu. Biz satıştan mesul değiliz, biz taşımadan mesulüz. Ceyhan’dan bunların güvenilir bir şekilde yüklenmesinden sorumluyuz. Her bir varil petrol Bağdat’a da bilgi olarak verilmektedir. Türkiye burada herhangi bir artı sorumluluk duymamaktadır. Çünkü görev paylaşımları ancak bunu içeriyor. O yüzden biz çalışmalarımıza devam ediyoruz” şeklinde konuştu. 

"Erbil ve Bağdat arasında şu anda tesis edilemeyen bir sistemin olduğunu biliyoruz"

Bağdat’la Erbil arasında gerginlik varsa bunun sebebinin Türkiye olmadığını söyleyen Bakana Yıldız, şunları kaydetti: 

“Bu Irak’ın tamamen normalleşmesiyle ilgili bir husustur. Türkiye’nin enerji kalemleriyle ilgili koyduğu katkılardır. O yüzden Türkiye pozitif tutumunu sürdürmeye devam edecektir. Ama Erbil ve Bağdat arasında şuanda tesis edilemeyen bir sistemin olduğunu biliyoruz. Bizim kurduğumuz bu sistem aynı şekilde Bağdat’la Erbil arasındaki bu tesis edilemeyen sistemi de çözmüş olacak. o açıdan herhangi bir sıkıntının olmayacağına inanıyoruz. Her bir gelir Bağdat’la Erbil arasında paylaşılan bir gelir olacaktır. Bu gelirden petrol gelirlerinden payı alacak olan Türkiye değildir. Bu petrol Irak’ın petrolüdür. O yüzden biz her zaman söylüyoruz. Bağdat’a da Erbil’e de. Varlığı paylaşacaksınız diye. Varlığı paylaştığınız zaman gelirleriniz artacak. Türkiye asıl buradan geçiş iznini vermiyor olsaydı doğru olan Irak’ın ürettiği petrollerin dünya piyasasına açılacak en güvenli limanlardan biri yani Ceyhan olduğunun bilinmesidir.” 

"Bizi anladıklarına inanıyorum"

Bakan Yıldız bir soru üzerine de önümüzdeki bir ayın önemli olacağının altını çizerek, “İranlı kardeşlerimizin sunduğu teklif de somut bir indirim oranı yoktu. Ama bazı şartlar vardı. Tarafımızdan kabul edilemeyecek bazı şartlar. Fiyatla ilgili müzakerelerin başlaması için tahkimin çekilmesi şartını öne sürmüşlerdi. Bizde hayır bununla ilgili müzakere süreci devam ediyor. Ama tahkimde Türkiye’nin elde edeceği kazançların eğer İran tarafından bir tazmini söz konusuysa bunları konuşabileceğimiz belirttik. Çünkü bizim İran’a verdiğimiz bir önem var. Ama Türkiye’nin menfaatlerinin Türkiye’nin çıkarlarının, Türkiye’nin normal bir şekilde doğalgaz almasının bunun yine aynı şekilde makul fiyatlardan alınmasının da önünü açmaları lazım. Bizi anladıklarına inanıyorum” açıklamasında bulundu. 

Filistin Büyükelçisi: Türkiye ilk ve en önemli ortağımız Katar ve FIFA'dan, 50 milyon dolarlık sosyal destek Borsa günü yatay tamamladı Beşiktaş Başkanı Hasan Arat'tan istifa açıklaması Milli Eğitim Bakanı Tekin'den İmamoğlu ve Özel'e kreş tepkisi