İran'a askeri operasyon felaket olur

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Türkiye'nin İran'a askeri bir operasyona karşı olduğunu söyledi.

Abone ol
WASHINGTON - Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Washington'daki düşünce kuruluşu Stratejik ve Uluslararası Çalışmalar Merkezi'nde (CSIS) konuşma yaptı. 
Burada İsrail-Filistin barış sürecine yönelik soru üzerine Davutoğlu, Ortadoğu'daki hiçbir konunun Filistin ve Kudüs'e atıf yapılamadan anlaşılayamacağını söyledi.
Mısır ile Filistinli gruplar arasında uzlaşı sağlamak için son 5-6 aydır sıkı çalışma gösterdiklerini hatırlatan Davutoğlu, Hamas ile El Fetih arasındaki anlaşmayı anımsatarak, şimdi bu konuda olumlu gelişmeler olduğunu hatırlattı.
Artık karar verme zamanı
Bakan Davutoğlu, İsrail'in Filistin konusundaki provokatif açıklamalarını sürdürdüğüne dikkati çekerek, şunları kaydetti:
"İki devletli çözüm, İsrail'deki hükümetin tüm üyeleri tarafından açıkça savunulmuyor. Artık karar verme zamanı. Filistin'in geleceği ne olacak? Filistinliler kendi devletlerini hak ediyor. Çok açık konuşmak istiyorum; Suriye konusunda Rusya'nın vetosu yanlıştı, Filistin'in tanınması konusunda da ABD'nin vetosu yanlıştı..Artık yeter. İsrail-Filistin meselesinin uzamasının bedelini, Türkiye de dahil olmak üzere bölgemiz halkı ödüyor. İsrailliler artık ne istediklerine bir karar vermeli."
Askeri operasyon seçenek olmamalı
Bir soru üzerine, İran'ın nükleer dosyasıyla ilgili mesele hakkında son yıllarda, özellikle de 2010 yılında çok yoğun bir çalışma gösterdiklerini belirten Davutoğlu, "Tüm bu müzakerelerin başarıya ulaşamamasından üzgünüm. Çünkü teknik detayları biliyorum. Tüm bu müzakereler boyunca artık bir nükleer uzmanı oldum" dedi.
Davutoğlu, İran'a olası askeri operasyonun ise bir "felaket" olacağını belirterek, "Bu bir seçenek olmamalı, özellikle de bölgemizdeki bu tarihi dönüm noktasında yeni bir dev gerilim istemiyoruz. Çünkü bu sadece bölgesel bir gerilim olmaz. Askeri operasyon akla yatkın değil, uygulanabilir değil ve Türkiye olarak biz buna karşı olacağız ve hiçbir zaman bölgemizde yeni bir askeri gerginliği, yeni bir operasyonu onaylamayacağız" dedi. 
Tokat'ta 4 büyüklüğünde deprem İki dünya devi dört yıl sonra zarar açıkladı Şirketlerin gündeminde ilk madde alacakların kalitesi Kağıtta kapasite arttı, hurda açığı 3 milyon tona çıktı Prof. Dr. Naci Görür 5 yeri işaret etti: 'Büyük deprem olabilir'