İran müzakerelere dönme fikrine yakın

İran'da temaslarda bulunan Davutoğlu, Batı'nın nükleer görüşmelere başlama teklifini İran'a iletti.

Abone ol
TAHRAN - İran'ı ziyaret eden Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Batılı ülkelerin İran'ın nükleer programı ile ilgili görüşmelere yeniden başlanması önerisini dün İran yetkililerine ilettiğini ve bir yıl önce tıkanan müzakerelere geri dönülmesi için umutlu olduğunu söyledi.
ABD ve Avrupa Birliği'nin yeni yaptırım kararları İran ekonomisinin üzerindeki baskıları artırırken, İran Dışişleri Bakanı Ali Ekber Salihi de ülkesinin müzakere masasına dönme fikrine yakın olduğunu söyledi.
İki bakanın dün yaptıkları görüşmeden sonra düzenlenen ortak basın toplantısında Davutoğlu, Batı'nın müzakereleri yeniden başlatılmasına destek ifadesine İran'ın da aynı biçimde yanıt verdiğini söyledi.
Davutoğlu İran televizyonundan yayınlanan basın toplantısında "Her iki tarafın da müzakerelere dönmek için gösterdiği isteğin olumlu sonuç vermesini bekliyoruz" dedi ve ekledi:
"İran'ın barışçı nükleer enerji programına ilişkin müzakereler konusunda iyi sonuçlar elde edeceğimizi ve ortaya çıkmış olan olumsuz koşulların da giderileceğini umuyoruz. İran'ın uluslararası arenada iyi ilişkiler kurabileceği umudundayız."
Salihi de İran'ın Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin beş daimi üyesi ve Almanya ile sürdürülmüş olan müzakerelere dönmeye hazır olduklarını doğruladı. Salihi müzakerelerin yeri ve zamanının iki taraf arasında kararlaştırılabileceğini söyledi. .
Salihi, "Bence bu görüşmelerin yapılması için en iyi yer Türkiye olacaktır" dedi.
İstanbul'da yapılan sonuçsuz görüşmelerden sonra İran Batılı ülkelerin giderek sertleşen yaptırımlarına muhatap oldu. Batılı ülkelerin, geliştirdiği nükleer teknoloji ile silah yapımını amaçladığı iddialarına karşı Tahran amacının barışçı olduğunu ve enerji üretimini hedeflediğini savunuyor.
Tokat'ta 4 büyüklüğünde deprem İki dünya devi dört yıl sonra zarar açıkladı Şirketlerin gündeminde ilk madde alacakların kalitesi Kağıtta kapasite arttı, hurda açığı 3 milyon tona çıktı Prof. Dr. Naci Görür 5 yeri işaret etti: 'Büyük deprem olabilir'