Irak sınırında kapı sayısı 4'e çıkacak
Habur Sınır Kapısı'ndan günlük ortama 2 bin giriş, 2 bin çıkış olmak üzere 4 bin araç geçtiğini belirten Bakan Canikli, "Kısa süre içinde kapı sayısı 4'e çıkacak" dedi
Abone olGümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, Irak sınırında kapı sayısını kısa sürede 4'e çıkaracaklarını söyledi.
Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, Anadolu Ajansı Editör Masası'nda soruları yanıtladı. "Türkiye'nin özellikle Irak ve Suriye ile artan ihracatı kapsamında yeni açılması planlanan gümrük kapıları var mı?" sorusunu yanıtlayan Canikli, yaşanan iç savaş nedeniyle Suriye'de şu anda sadece Cilvegözü Sınır Kapısı'nın aktif olduğunu söyledi. Cilvegözü Sınır Kapısı'nda ihracat yapıldığını ancak ithalata izin verilmediğini anlatan Canikli, bunun geçici olduğunu, bölgede durum normale döndüğünde tüm kapıların açılacağını belirtti.
Canikli, Irak'ta halen açık tek kapının Habur Sınır Kapısı olduğunu ve bunun ihtiyacı karşılamadığını ifade etti. Habur Sınır Kapısı'ndan günlük ortama 2 bin giriş, 2 bin çıkış olmak üzere 4 bin araç geçtiğini kaydeden Canikli, "Artık üst sınıra gelindi bölgede yaşananlara, istikrarsızlığa rağmen her gün ihracatımız da ticaretimiz de artmaya devam ediyor. Önümüzdeki dönemlerde artışın daha da yoğun olmasını bekliyoruz. O nedenle Irak ile ilgili kapı sayımızı arttırıyoruz. Yaşanan olaylar bizim bu konudaki çalışmalarımızı engellemiyor, kısa süre içinde kapı sayısını 4'e çıkarmış olacağız. Üzümlü Sınır Kapısı faaliyete geçti, Derecik Sınır Kapısı da yakında geçecek, Ovaköy Sınır Kapısı'nın çalışmalarına başlıyoruz. Habur ile ilgili 3. köprü çalışmaları da başladı" diye konuştu.
Bakan Canikli, bir soru üzerine Sarp Sınır Kapısı'nı yenilediklerini, Gürcistan ile başka bir kapı çalışması daha olduğunu ifade ederek, "Biz hazırız ama Gürcistan'ın ilave yatırım yapması gerekiyor, onlar da bu yatırımı üstlenmek istemiyorlar" ifadelerini kullandı. Canikli, aynı durumun İran için de geçerli olduğunu dile getirerek, şunları kaydetti:
"Bizim 'Yapalım, daha sonra öderseniz' şeklinde bir düşüncemiz var. İran tarafında 500 milyon dolarlık yatırım gerektiğini söylüyorlar onların iddiası ama biz o kadar olduğunu tahmin etmiyoruz. Önce tırların geçişine imkan sağlayacak şekilde yaklaşık 14 kilometrelik yol yapılması gerekiyor. Hatta onlar 'siz yapın biz verelim' modeline razılar, detaylarını önümüzdeki günlerde konuşacağız. Geçtiğimiz günlerde ufak bir kriz yaşandı, şimdi o da aşıldı bir sıkıntımız yok. İran ile bu tür sıkıntılar nadir oluyor, esasında olmaması gerek çünkü bizim en büyük partnerlerimizden, önemli komşularımızdan biri. Birlikte yaşamak ve birbirimize katkı sağlamak zorundayız."
Canikli, İran ile ilgili sıkıntılı süreçlerin bir daha gündeme gelmeyeceğini vurgulayarak, gelecek dönemde karşılıklı ticaretin de ciddi oranda artacağını tahmin ettiklerini dile getirdi. Buna zemin hazırlamak amacıyla ikinci kapının açılması noktasında hızlı karar vereceklerini belirten Canikli, "Biz hazırız finansman da sağlayacağız, şu anda bizim yapacağımız yatırımın nasıl ödeneceği noktasında bir görüşmemiz var. Sınır kapıları yetersiz kalıyor, alternatif kapılar gerekiyor. Kapıların çeşitlendirilmesi lazım inşallah önümüzdeki günlerde bunları sonuçlandıracağız" şeklinde konuştu.
"X-ray analizinde hedef: 5 dakika"
"İstanbul Halkalı Gümrük Müdürlüğü'nün, Büyükçekmece'de inşa edilen yeni gümrük tesisi ne zaman hizmete açılacak?" sorusunu da yanıtlayan Canikli, hizmet binası ve alan çalışmasının tamamlandığını, yol yapımının biraz geciktiğini, bu durumun ihale sürecinden kaynaklandığını söyledi.
Canikli, yer tespitinin yapıldığını ve müteahhitin çalışmaya başladığını ifade ederek, "Mayıs ayı gibi bitirilmesi sözünü aldık. Orası bir kaç açıdan çok önemli, tüm ürünlerin x-ray'dan geçmesi projemizin ilk uygulama yeri Halkalı Gümrüğü olacak. Oraya yaklaşık 21 x-ray cihazı koyacağız, tüm eşyalar geçecek ve yüzde 100 tespit yapacağız" ifadelerini kullandı.
Bir aracın x-ray'den 30-40 saniyede geçtiğini fakat görüntünün en az 10 dakikada değerlendirilebildiğini anlatan Canikli, Halkalı Gümrüğü'nde bu süreyi kısaltarak 5 dakikaya indirmeyi hedeflediklerini kaydetti. Analiz görüntülerinin bir örneğinin de merkeze gönderildiğine dikkati çeken Canikli, "Operatörler şunu bilecek, görüntüler merkezde de denetlenebilecek, kontrol edilebilecek. Bu çok önemli, sonucu etkileyecek bir hadiseyi sadece operatöre bırakamayız" dedi.