Irak petrolünde işler karıştı

Bölgesel Kürt yönetiminin Türkiye’ye petrol göndermeye başladığını açıklaması üzerine Bağdat hükümeti Türk maslahatgüzarı çağırdı. Barzani yönetimindeki heyet ise 'sorunları çözmek' için Maliki'yle görüşeceğini bildirdi

Abone ol

İSTANBUL - Irak, Bölgesel Kürt yönetiminin Türkiye'ye petrol sevkiyatına tepkili. Kuzey Irak’ın Türkiye’ye petrol göndermeye başladığını açıklaması üzerine Bağdat hükümeti Türk maslahatgüzarı çağırdı. Bu çağrının ardından, Barzani başkanlığındaki IKYB heyeti, Türkiye'ye yapılan petrol sevkiyatındaki sorunları çözmek için Bağdat'a gideceğini bildirdi

Maliki Reuters ile yaptığı söyleşide, "Bu ne (Kürt) bölgesi için, ne de Türk hükümeti için asla izin vermeyeceğimiz bir anayasa ihlalidir" dedi.

Kürt Bölgesel Yönetimi (KRG) geçen hafta bir açıklama yaparak hattan akışın başladığını ve bu ay sonunda başlayacak ihracatın şubatta daha yüksek miktara ulaşacağını duyurmuştu. Maliki, ülkenin enerji kaynaklarının yönetiminde sadece Bağdat hükümetinin yetkili olduğu yolundaki politikasını tekrarladı ve "Türkiye Irak'ın egemenliğine zarar verebilecek konulara karışmamalı" dedi.

Maliki, Kürt yönetiminin 2013 yılında günde 250,000 varil hem petrol ihraç etmesini ve gelirinin hazineye girmesini öngören bütçe hükmüne ilişkin taahhüdünü yerine getirmediğini, buna rağmen hükümetin bölgenin bütçeden aldığı payı kısmadığını söyledi.

"Kürt halkı etkilenmesin diye bu yola gitmedik... ulusal bütünlük ve ulusal serveti koruyacak kabul edilebilir çözümler arıyoruz ama bu yıl durum çok daha zor olacak gibi görünüyor."

Maliki, dün parlamentodaki Kürt milletvekilleriyle görüştü ve sorunun görüşmeler yoluyla çözümlenmesini istediğini söyledi. Bu konuyu incelemek üzere Kürt yönetiminden bir heyetin bu hafta Bağdat'a gitmesi bekleniyor.

Türk büyükelçi çağrıldı

Irak'ın enerjiden sorumlu Başbakan Yardımcısı Hüseyin el Şehristani dün Bağdat'taki Türkiye büyükelçisini makamına çağırarak Ankara'nın Kürt bölgesinden petrol ihracatında oynadığı rol konusunda hükümetinin itirazı iletti.

Şehristani, Irak petrol bakanlığı temsilcilerinin, Ceyhan'dan yapılacak ihracatı gözlemlemesi için daha önce varılan anlaşmaya Türk tarafının uymadığını söyledi.

Şehrisanti, yaptığı yazılı açıklamada, "Irak hükümeti bu durumdan Türk makamlarını sorumlu olduğu görüşündedir ve meydana gelen her türlü zararın tazminini talep etme hakkını saklı tutar" dedi. 

Barzani başkanlığındaki heyet çözüm için Bağdat'a gidecek

Öte yandan Irak Kürt  Bölgesel Yönetimi (IKBY) Hükümeti Sözcüsü Sefin Dizayi, Türkiye'ye yapılacak petrol sevkiyatındaki pürüzleri gidermek için Başbakan Neçirvan Barzani başkanlığındaki heyetin Bağdat'a gideceğini söyledi. 

Dizayi, yaptığı açıklamada, önümüzdeki günlerde Bağdat'a gidecek heyet konusunda Irak Başbakanı Nuri el-Maliki'yi resmi bir yazıyla bilgilendirdiklerini aktardı.  

IKBY Başbakanı Neçirvan Barzani ile Maliki arasında 25 Aralık'ta yapılan görüşmede heyet oluşturma kararının alındığını belirten Dizayi, "Bu görüşmede mutabakat sağlandı ve heyetin Bağdat'ı ziyaret etmesi kararlaştırıldı. Konuyla ilgili önceki gün Sayın Maliki'ye içinde önerilerin bulunduğu yazılı bir metin gönderdik. Bu metin içerisinde bütün sorunları çözecek öneriler bulunuyor. Kısa zamanda Sayın Neçirvan Barzani başkanlığındaki heyetin, Erbil'den Bağdat'a gitmesini ve orada nihai bir anlaşmaya varılmasını istedik" dedi.  

Ne kadar hassas olduklarını göstermek için heyete IKBY Başbakanı Neçirvan Barzani'nin başkanlık edeceğini anlatan Dizayi, şöyle konuştu: 

"Irak anayasasına ve aynı zamanda 25 Aralık 2013'te Bağdat hükümetiyle yaptığımız anlaşmaya bağlı olduğumuzu bildiriyoruz. Irak Petrol Bakanlığı'nın petrol sevkiyatı talimatına bağlıyız. Ülkedeki zenginlikler, bütün Iraklılarındır. Biz en kısa zamanda iki tarafın oturarak anlaşmasını istiyoruz. Çünkü acele edilirse, bütçe Irak parlamentosuna gider ve oylanır. Bu projenin daha fazla gecikmesi önlenmiş olur." 

Sefin Dizayi, hiçbir zaman Irak'ın onurunu kıracak bir davranış sergilemediklerini, her zaman Bağdat ile dayanışma içerisinde olmayı istediklerini sözlerine ekledi.

Naci Görür'den çarpıcı uyarı: Her an deprem üretebilir E-5'te 10 araç birbirine girdi! Çok sayıda yaralı var Eksper raporları artık e-devlet’te Yalçın Sönmez hayatını kaybetti Dolar/TL'den günün ilk rakamları