INSTAGRAM NE ZAMAN AÇILACAK 2024: Instagram engeli kalkacak mı? Bakan Uraloğlu son durumu açıkladı

Sosyal medya platformu Instagram'a getirilen erişim yasağı sekizinci gününde de sürüyor. "Instagram bugün açılacak mı, Instagram ne zaman açılacak, Instagram erişim engeli ne zaman kalkacak" sorularının yanıtları için son dakika gelişmeleri takip ediliyor. BTK tarafından Instagram'ın kapatılması kamuoyunda tartışılırken Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu'ndan yeni açıklamalar geldi. Bakan Uraloğlu, Instagram konusunda epey aşama alındığını ve mutabık kalınırsa anında erişime açılacağını söyledi. İşte Instagram yasağıyla ilgili son dakika haberleri...

Abone ol

Türkiye'nin gündeminin ilk sıralarında Instagram'a getirilen erişim engeli bulunuyor. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından Instagram için alınan erişim engeli kararı sekizinci gününe girdi. Katalog suçlar nedeniyle kapatılan Instagram'ın ne zaman açılacağını merak edenler resmi açıklamaları takip ediyor. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurulu yetkilileri ile META yetkilerinin yeni bir görüşme yapması bekleniyor. Ayrıca, Meclis Dijital Mecralar Komisyonu, Instagram’a erişim engelini görüşmek üzere 16 Ağustos’ta toplanacak. Peki, Instagram ne zaman açılacak? Instagram açılacak mı? Instagram erişim engeli ne zaman kalkacak? İşte Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu'ndan son dakika Instagram açıklaması...

Instagram ne zaman açılacak?

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Mersin'de basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Bakan Uraloğlu "Instagram ne zaman açılacak" sorusuna çarpıcı bir yanıt verdi. Uraloğlu, sosyal medya platformlarının faaliyetlerini sürdürülmesinden yana olduklarını belirterek; asla bir yasakçı zihniyet içerisinde olmadıklarının altını çizdi.

"Mutabık kalınırsa anında erişim açılacak"

Bakan Uraloğlu, "Kanun, kurallarımız var. Epey aşama kaydettik. Artık ufak şeyler kaldı. Onlarda da mutabakata varırsak biz de bunu, vatandaşımızın önemli bölümü takip ediyor, açalım istiyoruz. Şirketin kuralı varsa ülkemizin de hassasiyetleri var. Mutabık kalınırsa anında erişim açılacak" diye konuştu.

"Biz gerçekten bir an önce çözelim istiyoruz"

Bakan Uraloğlu, Instagram ve diğer sosyal medya platformlarıyla sürekli iletişim halinde olduklarını vurgulayarak, “Bizim katalog suçları dediğimiz toplumumuzun ülkemizin hassasiyetleri dediğimiz konular var. Sürekli bildiriyoruz ve dün tekrar arkadaşlarda değerlendirdik. Biz gerçekten bir an önce çözelim istiyoruz, yeni bir sosyal medya yasaklanmasıyla ilgili bizim aktif olarak sürdürdüğümüz bir çalışma yok. Ama her halükârda takip ediyoruz her halükârda denetliyoruz. Bir çocuk oyun portalinin engellenmesiyle ilgili Adana’daki Altıncı Sulh Ceza Mahkemesinin aldığı karar gereğini biz yapmak noktasındaydık BTK olarak, onu da yaptık. Böyle bir platform olduğu ve bu kadar takipçisi olduğu benim gündemime gelmemişti; ama mahkemenin yasaklama gerekçelerine baktığımız zaman gerçekten çocuklarımızın da nelerle muhatap olduğuna hep beraber bakmamız lazım, bunlar bizim çocuklarımız. Mahkeme kararında sadece uygulama noktasındayız” ifadelerini kullandı.

Instagram bugün açılır mı?

NTV'ye Instagram'la ilgili yeni açıklama yapan Bakan Uraloğlu şunları kaydetti:

"Kapalı kalması bizi çok mutlu etmiyor. Çok fazla uzamasını biz de istemiyoruz. 3 toplantı yaptık, belli bir noktaya geldik. Bugüne nasip diyelim."

Instagram Meclis gündeminde

Dijital Mecralar Komisyonu Başkanı Hüseyin Yayman, “Dijital Gündemde Yaşanan Son Gelişmeler” gündem başlığıyla 16 Ağustos Cuma günü saat 10.30’da toplantı çağrısında bulundu. 

Erişimin engellenmesi kararlarını uygulayan Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’ndan yetkililer de toplantıya katılacak. Ancak komisyonun yargının aldığı ve yürütmenin uyguladığı işlemlere yönelik bağlayıcı karar alma yetkisi bulunmuyor. 

Instagram'a neden erişim engellendi?

Instagram'ın Türkiye'de kapatılmasının nedeni katalog suçlar olarak açıklandı. BTK, katalog suçlara giren Atatürk’e hakaret, çocuk istismarı ve cinsel suçlar; fuhuşa, kumara, uyuşturucuya özendirme, toplumsal hassasiyetlere aykırı görüntüler gibi bir dizi paylaşımı içeren listeyi Instagram’a sunarak, bunların eksiksiz kaldırılması halinde yeniden erişime açılacağını bildirdi. Paylaşımların kaldırılmaması durumunda erişim engelinin devam edeceği belirtildi.

Sabiha Gökçen Havalimanı'nda tüm zamanlar rekoru Brent petrol fiyatları yükselişte Erdoğan'dan atama ve görevden alma kararları Üreticiye 8 milyon 540 bin 13 liralık tarımsal destek Şile'deki bazı alanlar orman sınırları dışına çıkartıldı