Instagram bugün açılır mı, erişim engeli kalkar mı? Ulaştırma Bakanı'ndan 'dakikalar içinde' çıkışı

SON DAKİKA INSTAGRAM BUGÜN AÇILACAK MI? Instagram için alınan erişim engeli kararının ne zaman kaldırılacağına ilişkin tarih araştırmaları sürüyor. "Instagram ne zaman açılacak, erişim engeli kaldırılacak mı" soruları gündemin ana maddesi... BTK tarafından katalog suçları nedeniyle kapatılan Instagram'la ilgili Bakan Tunç ve Uraloğlu'ndan yeni açıklamalar geldi. Bakan Tunç, Instagram'ın kapatılmasına gerekçe gösterilen yayınları kaldırması durumunda sorunun ortadan kalkacağını söyledi. Bakan Uraloğlu ise ciddi mesafe alındığını söyleyerek "Bize geri dönüşlerini bekliyoruz" dedi.

Abone ol

Türkiye'de en fazla kullanılan popüler sosyal medya platformu Instagram'a günlerdir erişilemiyor. "Instagram ne zaman açılacak? Instagram erişim engeli kaldırılıyor mu" soruları gündemin ilk sıralarında. 2 Ağustos'ta Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun (BTK) aldığı re'sen erişim engellemesinin ne zaman kaldırılacağı ve görüşmelerdeki son durum merak ediliyordu. Instagram erişim engeliyle ilgili bugün (6 Ağustos) Bakan Uraloğlu ve Tunç'tan peş peşe açıklamalar geldi.

Instagram bugün açılıyor mu?

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu’ndan Instagram erişim engelinin kaldırılmasındaki son durumu açıkladı. Bakan Uraloğlu, kameraların karşısına geçerek Instagram yetkilileriyle yapılan görüşmelere ilişkin bilgi verdi. Bakan Uraloğlu, "Ciddi bir aşama kaydettik. Zannediyorum ki çok uzamadan bizim hassasiyetlerimizi dikkate alacaklar" diye konuştu. Uraloğlu, "Geri döndükleri an, sıkıntı yok denildiğinde açılmış olacak" ifadelerini kullandı.

Uraloğlu'nun açıklamasından satır başları şöyle:

"İki toplantı yapıldı. Hassasiyetlerimizi anlattık anlatıyoruz. Bir şirket düşünün onun kendi kuralları kadar bizim ülkemizin kanunları var. Biz bazı taleplerimizde şirketimizin kuralları, bulunduğu ülkenin kuralları diyorlar. Siz bu ülkede faaliyet gösteriyorsunuz. Bu ülkenin kanun kuralları var, uymak zorundasınız. Haniye ile ilgili taziye paylaşımlarına izin verilmiyor. Kanunlarımızı ön plana çıkarıyoruz. Onları sonuna kadar savunacağız. Ciddi aşama kaydettik. Bizim hassasiyetlerimizi dikkate alacaklar. Gerçekten toplumumuzda gösterdiğimiz refleksin çok ciddi karşılığı olduğunu bilmenizi istiyorum. Talepler karşılanırsa erişim açılır. Yasakçı yaklaşım içinde olmadık olmayacağız. Ya engel getiriyor ya da blokluyorlar. Ne kadar haklı işlem yaptığımızı çok net şekilde ortaya koyduğumuzu düşünüyorum. Geri döndükleri an, sıkıntı yok denildiğinde açılmış olacak.

Erişimi engelleme uyarılarını dikkate almamış olmamaları. Bu platform diyor ki Hamas terör örgütüdü, YPG'yi terör örgütü olarak kabul etmiyor. Bizim ülkemizdeyseniz bizim ülkemizin hassasiyetlerini dikkate alacaksınız."

Instagram neden kapalı?

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, sosyal medya platformu Instagram'a getirilen erişim engellemesi kararıyla ilgili son dakika açıklamalarında bulundu. Bakan Tunç, Instagram'ın Türkiye'de katalog suçlar nedeniyle kapatıldığını hatırlatarak "Katalog suçlar dediğimiz; çocuk istismarı, terör suçları, Atatürk aleyhine işlenen suçlar, yasa dışı bahis gibi… Katalog suçlarla ilgili internet ortamında bir yayın söz konusu olduğunda bu yayının durdurulması yetkisi BTK’ya verilmiş bir yetki. Burada bu yetkiyi kullanan BTK hangi gerekçelerle bu yayın durdurma kararını aldığını ilgili sosyal medya kuruluşuna bildiriyor. Öncelikle bu yayının çıkarılmasıyla ilgili bildirimde bulunuyor" diye konuştu.

"Bu yetki eğer suç teşkil eden bir yetkiyse soruşturma makamlarının devreye girmesi söz konusu" ifadelerini kullanan Bakan Tunç, "BTK’nın gerekçeleri ilgili sosyal medya şirketine tebliğ edildi. Türkiye Cumhuriyet devleti bir hukuk devleti. Herkes kanunlara uyacak. Türkiye’de yayın yapan sosyal medya kuruluşları, ülkemizin kanunlarına uyacak. Hiç kimsenin ayrıcalığı yok" dedi.

Instagram'ın erişim engeli kaldırılacak mı?

Bakan Tunç, katalog suçlar kapsamındaki içeriklerin kaldırılması durumunda Instagram'ın erişime açılabileceğini söyledi. Bakan Tunç, "İnternette suç işlenmesinin önlenmesi konusunda devlete verilen görev varsa, devlet bu görevi kurumlarıyla beraber yapmak durumunda… BTK’nın vermiş olduğu kararın katalog suçlarla ilgili olduğu ifade edildi. Sosyal medya şirketi eğer BTK’nın kapatmaya gerekçe gösterdiği yayınları erişimden çıkarırsa sorun ortadan kalkar" ifadelerini kullandı.

Yargı makamlarına intikal eden hususların olduğuna dikkat çeken Bakan Tunç, "Kapatma kararına karşı açılan davalar var. Bu davalar birleştirilerek idareden hangi gerekçeyle kapatma kararı verildiğine yönelik savunma alınacak. Ve sonrasında da yargımız karar verecektir" ifadelerini kullandı.

"Haniye’nin öldürülmesi konusunda başsağlığı dileyen vatandaşlarımızın paylaşımlarına engel konuldu" ifadelerini kullanan Bakan Tunç, "Bu basın özgürlüğüne sığar mı? Siz sosyal medya şirketi olarak bazılarına izin verip, bazılarına izin vermeyeceksiniz. O zaman özgür bir ortam değilsiniz demektir. Siz basın özgürlüğüne inanıyorsanız o zaman o paylaşımların engellenmesine de karşı çıkmanız lazım. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının hassasiyetlerine de uygun yayın yapmak durumundasınız. Siz bir sosyal medya şirketi olarak kazanç sağlıyorsunuz" dedi.

Katalog suç nedir?

Katalog suçlar 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanununda bazı koruma tedbirlerinin uygulanabileceği sınırlı sayıdaki suç listelerini ifade ediyor. Katalog suçlar; çocuğa karşı cinsel istismar, intihara sevk etme, Atatürk'e hakaret gibi içeriklerin çıkarılması noktasında zorluğu içeriyor.

Instagram'ın ne zaman açılacağına ilişkin henüz bir açıklama gelmedi. Dün, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı yetkilileri ile Instagram temsilcileri görüşmüş ancak kritik toplantı sonrası Instagram erişim engeli kaldırılmamıştı.

Katalog şuçlar şöyle sıralanabilir:

*Kasten Öldürme
*İntihara Yönlendirme
*Göçmen Kaçakçılığı
*İnsanlığa Karşı Suçlar ve Örgütlü İşlenmesi
*Çocukların Cinsel İstismarı
*Uyuşturucu veya Uyarıcı Madde Kullanılmasını Kolaylaştırma
*Düşmanla İşbirliği Yapmak
*Devlet Güvenliğine veya Anayasal Düzene Karşı Suçları İşlemek Amacıyla *Örgüt Kurma
*Türkiye Cumhuriyeti Hükûmetine Karşı Silâhlı İsyan
*Sağlık için Tehlikeli Madde Temini
*İşkence
*Müstehcenlik
*Fuhuş
Askeri Tesisleri Tahrip ve Düşman Askeri Hareketleri Yararına Anlaşma
*Suç İşlemek İçin Örgüt Kurma Suçu
*Kumar Oynanması için Yer ve İmkân Sağlama,
*Atatürk Aleyhine İşlenen Suçlar
*Yağma ve Nitelikli Yağma
*Soykırım Suçu
*Devlete Karşı Savaşa Tahrik
*İnsan Ticareti Suçu
*Nitelikli Yaralama
*Ağırlaşmış Yaralama
*Ağırlaşmış İşkence Suçu
*Hırsızlık
*Devletin Birliğini ve Ülke Bütünlüğünü Bozmak

Borsa günü düşüşle tamamladı Beşiktaş ve Galatasaray, PFDK'ye sevk edildi Dışişleri'nden İsrailli bakan Yisrael Katz'a sert tepki Aile destek ödemeleri için tarih verildi Üniversitelere 'sahte diploma' uyarısı