İnşaat devlerine müjde yağdı!
DÜNYA ve İNTES işbirliğinde hazırlanan "Dünyayı İnşa Edenler 3"ün tanıtımında inşaat sanayicileri yurtdışı müteahhitlik hizmetlerinin devlet politikası haline gelmesini istedi.
Abone olMehmet KAYA / Meltem GÜNDÜZ
Özüm ÖRS / Hüseyin GÖKÇE
ANKARA - DÜNYA gazetesi ile İNTES'in inşaat sanayicilerini bir araya getirdiği toplantıda konuşan Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, yurtdışı taahhütlerde yıllık proje tutarı olarak 2011 için 30, 2015 için de 50 milyar dolarlık hedef koyduklarını belirterek, bu hedefin de üzerine çıkabilmek için her türlü desteği vermeye hazır olduklarını söyledi.
Çağlayan, DTM olarak yurtdışı müteahhitlere destek programı başlattıklarını vurguladı ve "Bana proje getirin, bu projede yerli malzeme kullanılacak deyin gerekirse hibe vereceğim dedim. Şu anda DTM olarak 30 milyon dolar ayırmış durumdayım" dedi.
Bakan Çağlayan, Libya'da Türk müteahhitlerinin büyük sıkıntısı olan teminat mektubu sorununun çözümü için önemli bir adım atıldığı müjdesini verdi. Arap-Türk Bankası'ndaki sermaye artırımına Ziraat Bankası'nın katılımı ve yönetim değişikliği konularında önemli bir aşamaya gelindiği bilgisini veren Çağlayan, müteahhitlerin böylelikle teminat mektubu alarak bu ülkeye kefilsiz girebileceğini söyledi. Zafer Çağlayan, Rusya ile ortak bir banka kurulması konusunda mutabakata varıldığını ve Hazine'nin bu konuda çalıştığını, Türkmenistan ile de bu yönde temasların başlatıldığını bildirdi.
'Bizi hizmet ihracatçısı yapın'
İNTES Başkanı Şükrü Koçoğlu, yurtdışı müteahhitlik hizmetlerinin bir devlet politikası olarak benimsenmesi gerektiği görüşünü dile getirdi. Rakip ülkelerin, birçok projede devlet desteğini arkasına aldığına işaret eden Koçoğlu, bu konuda daha fazla ilgi beklediklerini ifade etti. "Dışarıda bir iş yaptığımızda dünya kadar makine, teçhizat götürüyoruz. Ciddi bir ihracat kapısı açıyoruz" diyen Koçoğlu, "Bizi hizmet ihracatçısı statüsüne alın. Bizim bu ivmeye ihtiyacımız var" talebini dile getirdi.
Toplantının açılışında konuşan DÜNYA Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hakan Güldağ, Türk müteahhitlik sektörünün çeşitli olumsuzluklara ve kriz koşullarına rağmen, son dönemde yıllık ortalama 20 milyar dolarlık iş hacmi yarattıklarına işaret etti. Güldağ, "21'inci yüzyılda dünyanın dört bir yanını inşa eden, cesareti ve aklıyla şaşırtan çılgın Türkler olacaksa, iş dünyasının ve hükümetin ve de toplumun daha fazla iletişim içinde olmaya, birbirini daha fazla anlamaya ihtiyacı var" diye konuştu.
Sektör temsilcileri düzenlenen panelde de Afrika pazarındaki iş fırsatlarını değerlendirdiler. Nijerya, Güney Afrika, Sudan, Angola, Etiyopya, Ekvator Ginesi, Tanzanya, Kenya'nın potansiyel hedef pazarlar olduğunu vurgulayan konuşmacılar, özellikle enerji, ulaştırma ve su gibi altyapı yatırımlarında önemli iş olanakları bulunduğunu belirttiler. Temel sorunun finansman olduğuna işaret eden sektör temsilcileri, bölgede iş yapmak isteyen firmaların ayrıntılı analiz yapmaları gerektiğini belirttiler.
Haberin ayrıntıları bugünkü DÜNYA Gazetesi'nde