İnovasyonda geriledik!
Ülkelerin inovasyon notları belli oldu. Her yıl yayınlanan Küresel İnovasyon Endeksi açıklandı. Lider koltukları çok değişmezken, gelişen ülkelerden Çin ve Malezya hızlı çıkış yaptı. Türkiye ise 141 ülke arasında 4 basamak gerileyerek 58. sıraya geldi.
Abone olDIŞ HABERLER - Dünya Fikri Haklar Örgütü (WIPO) tarafından her yıl gerçekleştirilen Küresel İnovasyon Endeksi raporu yayınlandı. İsviçre, İngiltere, İsveç, Hollanda ve ABD’nin dünyanın en inovatif ülkeleri olduğu belirtilen rapora göre Çin, Malezya, Vietnam, Hindistan, Ürdün, Kenya ve Uganda ise kendi denkleri arasından inovasyon performanslarıyla pozitif ayrışan ekonomiler. Türkiye ise 141 ülke arasında 58. sırada. Geçtiğimiz yıl ise Türkiye ekonomisi WIPO’nun Küresel İnovasyon Endeksi’nde 54. sıradaydı.
İnovasyon ekonomik büyümenin bel kemiği
Raporda gelişmekte olan ekonomilerde politika yapıcılarının sağlam bir inovasyon ortamı oluşturacak politikalarla inovasyon ve büyümeyi hızlandırabileceği belirtildi. WIPO Direktörü Francis Gurry “İnovasyon, kalkınma seviyesi farketmeksizin her ülkenin ekonomik büyümesi için büyük umut vadediyor” diye konuştu.
Çin ve Malezya gelişmiş dünyaya yaklaşıyor
Dünyanın en inovatif 25 ekonomisinde geçmiş raporlara göre çok büyük değişiklikler olmadığı raporda, bunların hepsinin yüksek gelir ekonomileri olduğu ve liderliklerinin kolay kolay değişmeyeceği vurgulanıyor. Öte yandan gelişen dünyada Çin (29. sırada) ve Malezya (32. sırada) ekonomilerinin ilk 25’teki yüksek gelir ülkelerine benzer performans sergilediği, özellikle insan sermayesi kalkınması ve araştırma ve geliştirme finansmanı konusunda önemli başarılara imza attıkları belirtiliyor.
İnovasyon kalitesinde Çin rakipleriyle arasını açıyor
Araştırma kapsamında ülkelerin inovasyon kalitesi de ölçüldü. Üniversitelerin performası, akademik makale ve uluslararası patent başvurularıyla belirlenen bu kriterde ise ABD ve İngiltere birinci sınıf üniversiteleriyle ilk iki sırada yer alırken, Japonya, Almanya ve İsviçre bu ekonomileri takip etti. Orta gelirli ekonomiler arasında ise inovasyon kalitesinin lider koltuğu Çin’de. Brezilya ve Hindistan ise Çin’i takip ediyor olsa da, Çin rakipleriyle arasını hızla açıyor.
Türkiye’ye neler puan kaybettirdi?
Türkiye araştırmanın genel küresel inovasyon endeksinde 58. sırada olsa da, her ülke için bu puanın belirlenmesinde kurumlar, insan sermayesi ve araştırma, altyapı, piyasa, iş dünyası, bilgi ve teknoloji ve kreatif çıktılar gibi önemli alt kırılımlar var. Türkiye politik ortam ve politik istikrar gibi önemli başlıkların incelendiği kurumlar sıralamasında 141 ülke arasında 88. sırada. İşçilerin ve bilgi yoğun istihdam gibi alanların incelendiği iş dünyası kapsamlılığında ise 117. Sıralamanın bu kadar kötü olmasının en önemli nedeni ise “Bilginin Özümlenmesi” sıralamasında Türkiye iş dünyasının 127. sırada olmasından kaynaklanıyor.
Türkiye hangi alanlarda üstün?
Bilgisayar yazılım harcamalarının GSYH oranında 8. sırada yer alan Türkiye, yerel rekabetin yoğunluğu bakımından 9.- ticaret ve rekabette 18. sırada. Yatırımcıların korunmasında 13. sırada yer alan Türkiye, iş dünyası tarafından finansmanı sağlanan Ar&Ge harcamasında ise 21. sırada yer alıyor. Patent başvurularının GSYH’ye oranında 13. olan Türkiye marka başvurularında ise 141 ülke arasında 5. Kreatif ürünlerin toplam ticarete oranında 17. sırada yer alan Türkiye’nin en iyi puanlarından biri de lojistik altyapısından geldi. Lojistik altyapısında Türkiye 29.