ING Bank, beşinci büyük özel banka olmayı hedefliyor

Nagel, "Nakit karı ülke dışına çıkarmak gündemimizde değil" dedi.

Abone ol

İSTANBUL - ING Bank Üst Yöneticisi (CEO) Wilfred Nagel, 4-6 yıllık zaman dilimi içinde işlerini ikiye ve karlılıklarını üçe katlamayı istediklerini belirterek, "Türkiye'de kar ve varlıklar açısından en büyük 5. özel banka olmayı hedefliyoruz" dedi.

Nagel, ING Bank Genel Müdürlüğü 57. Alay Konferans Salonu'nda düzenlenen basın toplantısında, şube sayısına göre Türkiye'nin 7. büyük özel bankası olan ING Bank'ın 359 şube, 838 ATM, 15,2 milyar liralık aktif, 11 milyar liralık kredi hacmine sahip bulunduğunu anlatan Nagel, satın alma sonrasına yaptıkları altyapı yatırımlarına değindi.

Nagel, mortgage kredilerin ING Bank Türkiye'nin toplam kredileri içinde yüzde 17 paya ve yüzde 4 pazar payına sahip olduğunu anlatırken, kurumsal, ticari ve KOBİ kredilerini içeren ticari kredilerin toplam sektör kredileri içindeki payı yüzde 57 iken, bankanın kredi portföyünden yüzde 44 pay aldığını söyledi.

Konuşmasında "arkamızda bir kriz bıraktık" ifadesine yer veren Nagel, şöyle dedi:

"4-6 yıllık zaman içinde nerede olmak istiyoruz? Kriz aslında planlarımızı 18 ay geri çekti ama temelde bir değişiklik yok. Aynı hızla büyüyeceğiz. Bizim isteğimiz işi 2'ye katlamak bu da karlılığımızı 3'e katlamak anlamına geliyor. Türkiye'de kar ve varlıklar açısından en büyük 5. özel banka olmayı hedefliyoruz."

Nagel, Türkiye'de bulunmaktan memnun olduklarını ifade ederek, Türkiye ve Rusya pazarının büyük potansiyel ve kaynak içerdiğini belirtti.

"Bugünkü koşullar göz önüne alındığında Oyakbank'ı bu fiyata almaktan dolayı pişman oldunuz mu?" şeklindeki bir soruya, Nagel, "Hayır, 'bekleseydik' demedik. Böyle bir satın almaya uzun vadeyi düşünerek girişilir. Türkiye konusundaki stratejik görüşümüz, ING için uzun dönemli fırsat içerdiği" yanıtını verdi.

Nagel, elde ettikleri gelire bakıldığında ve uzun vadeli düşünüldüğünde, Oyakbank'ı iyi bir satın alma olduğunu bildirdi.

"Nakit karı ülke dışına çıkarmak gündemimizde yok"

Yakın gelecekte 450 şubeye ulaşmayı hedeflediklerini kaydeden Nagel, dünyada çalışan başına 800 müşteri düştüğünü, Türkiye'de şube yoğunluğunun genel duruma yakın olduğunu belirtti.

Nagel, Türkiye'de krizin "ciddi" etkisinin geçtiğini dile getirerek, "Türkiye'deki varlığımız açısından planlarımızı değiştirmedik. Sadece her şeyi istediğimiz kadar kısa sürede uygulayamayacağımızı gördük" diye konuştu.

Uzun süreli olarak Türkiye'de bulunduklarını ve büyümeyi amaçladıklarını yineleyen Nagel, "Nakit karı ülke dışına çıkarmak gündemimizde değil" dedi.

Nagel, bankanın yönetim değişikliğine ilişkin bir soru üzerine, önceki CEO'nun kariyerini başka yerde sürdürme kararı aldığını ve bunun ING'nin seçimi olmadığını kaydetti.

Yönetim politikalarının, yabancı yönetici getirmek şeklinde olmadığını vurgulayan Nagel, çalışan havuzundan seçip belirli göreve tayin yapıldığını, iş istenen yeterliliğe ulaştığında yerel yönetime geçtiklerini ve yönetimde çeşitliliğe önem verdiklerini anlattı.

Nagel, 6 binin üzerindeki banka çalışanının 5 bin 900'ünün Türk olduğunu, bunun da ING Bank'ı Türk bankası yaptığını söyledi.

"Türkiye'deki sektör yapılanmasının oligapolistik olduğunu düşünüyor musunuz?" sorusuna Nagel, "Hayır, oligapolistik olarak görmüyorum. Rekabet ve rekabet alanı var. ING, piyasanın bugünkü yapısını büyümeye bir mani olarak görmüyor" yanıtını verdi.

"Kredi konusunda çok sıkı bir rekabet görüyoruz"

ING Bank Mali Kontrol Genel Müdür Yardımcısı Alp Sivrioğlu, ilk çeyrekte ING Bank'ın vergi öncesi karının yüzde 24 artışla 61 milyon liraya ulaştığı bilgisini verirken, şunları söyledi:

"Bütün bankaların beklentisi bu sene karların bu kadar yüksek olacağı yönünde değildi. Marjların düşmesinden dolayı sektördeki karların düşeceği yönündeydi ama gördüğümüz şu ki, iki önemli faktör karları pozitif yönde etkiliyor. Bir tanesi çok hızlı büyüme var sektörde, özellikle kredi bacağında. İlk 5 ayda yüzde 7'ye yakın büyüme oldu. Bir de geçmiş yıllarda ayrılan karşılıklardan, takipteki alacaklardan tahsilatların bu yıl hızlandığını görüyoruz. Bunlar karlılığı olumlu etkiliyor.

ING Bank özelinde biz de tahsilatlarda hızlandık, karlılığımızı olumlu yönde etkiliyor. Büyüme rakamlarında sektörün biraz gerisinde kaldık ilk çeyrek sonucunda, fakat hedefimiz bundan sonraki kalan aylarda, önümüzdeki 7 ayda sektör paralelinde büyümeyi yakalamak. Ama bu yıl rekabetin çok güçlü olduğu bir yıl olacak, özellikle kredi konusunda çok sıkı bir rekabet görüyoruz."

Borsa günü yüzde 1,27 düşüşle tamamladı İstanbul Boğazı'nda İki yük gemisi çarpıştı FIBA Kadınlar Süper Kupa Fenerbahçe Opet'in! Karabulut ailesinin avukatı Epözdemir: Mezardan kefen ve bez çıkmadı Mantar kökünden ambalaj ürettiler, ödülü kaptılar