İMSAD: İnşaatta yeni bir ivme yakalanabilir

İMSAD raporunda, inşaat sektörünün desteklerde ön planda tutulmasının Türkiye ekonomisi açısından stratejik bir önemde olduğu belirtildi.

Abone ol

İSTANBUL- İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (İMSAD) raporunda, inşaatta yeni bir ivme yakalanabileceği belirtildi.

İMSAD tarafından, aylık olarak hazırlanan inşaat sektörü değerlendirme raporu yayınlandı.

Raporda, Türkiye ekonomisinin 2009'un dördüncü çeyreğinde yüzde 6'lık büyüme sağladığı, inşaat sektörünün Türkiye'nin bu büyümesinde oldukça kritik bir rol üslendiği belirtildi.

İnşaat sektörünün 4. çeyrekte yüzde 6,6 daralmasının ise bu sektörde kan kaybının sonlanmaya başladığının sinyali olduğu ifade edilen raporda, AB'ye uyum sürecinde açıklanmaya başlanan 3 aylık inşaat verilerinin de sektördeki toparlanmayı ortaya koyduğu, üretim endeksinde ardı ardına gelen daralma verilerinin oluşturduğu trendin geride kalmaya başladığının bu verilerde de görüldüğü vurgulandı.

Raporda şunlar kaydedildi:

"Son 8 çeyrekte daralma kaydeden inşaat sektörü üretim endeksi 2009'un 4. çeyreğinde yüzde 8'lik gerileme göstererek düşüşünü devam ettirmiş, ancak gerileme trendinin hız kestiğine yönelik bir sinyal de oluşturmuştur. Yine de rakamların eksi gerçekleştiği göz önünde bulundurulmalıdır. Dolayısıyla sektöre yönelik iyimserliğin temkinli bir düzeyde oluşturulması gerekmektedir. Büyümenin anahtarının önemli bir bileşeninin inşaat olduğu düşünüldüğünde birçok sektöre doğrudan ve dolaylı can veren inşaat sektörünün desteklerde ön planda tutulması Türkiye ekonomisi açısından stratejik bir önemdedir."

Tüketicinin gayrimenkul yatırımlarına yakın bir zamanda daha fazla ilgi göstereceğinin görüldüğüne işaret edilen raporda, "Ancak bu noktada fiyat düzeyi önemlidir. Gayrimenkul sektöründe geçtiğimiz yıllarda fiyatlar hızla artmıştır. Dolayısıyla yine buna benzer bir görünüm oluşması durumunda konut ilgisinin realize olması gecikmeli yaşanabilecektir. Yine talebin mevcut stokları eritmeye yönelik olması üretim ayağında istenen etkiyi yaratmasını geciktirecektir. Ancak yine de bu görünüm inşaat sektörünün beklenenden hızlı toparlanacağına işaret etmektedir" denildi.

Raporda, bu aşamada sektörün proaktif olup bütüncül bir bakış açısıyla inşaat malzemesi sanayisi, müteahhitlik sektörü, mimarlık sektörü ve gayrimenkul yatırımları sektörü olarak bir araya gelip sektörel sinerji oluşturulması gerektiği belirtildi.

Tüketici koruma kanun teklifi Komisyonda Bir rakı grubuna daha zam geldi ABD Gizli Servis Direktörü Kimberly Cheatle istifa etti Muğla'da bir evde çıkan yangın ormana sıçradı İnşaat sektörü 'çözümü' yabancı işçide buldu