İMKB, İAB ve VOB niyet beyanı anlaşması imzaladı

Menkul kıymetler, türev ürünler ve emtialar tek bir elektronik işlem platformu altında işlem görecek ve yatırımcılara sunulacak.

Abone ol

İSTANBUL - İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB), İstanbul Altın Borsası (İAB) ve Vadeli İşlem ve Opsiyon Borsasının (VOB) tek bir ortak elektronik işlem platformu ile hizmet vermesine yönelik, şirket kuruluşuna ilişkin niyet beyanı anlaşmasının imzalandığı bildirildi.

Alınan bilgiye göre, tüm borsaların aynı platform üzerinden işlem yapmasıyla senkronizasyon, denetim kolaylığı ve işlem maliyetlerinde iyileşme amaçlanıyor.

Kamunun elindeki iki borsa ile VOB'un bireysel ve kurumsal yatırımcılara çok daha hızlı ve etkin hizmet vermesi, piyasaların derinliğini artırması amacıyla, işlemler menkul kıymetler, türev ürünler ve emtialar tek bir şirket, elektronik platform üzerinden işlem görecek ve yatırımcılara sunulacak.

Takasbank öncülüğünde yürütülen ve anlaşması imzalanan mevcut borsaların tek bir ortak elektronik işlem platformu ile hizmet vermeleri faydaları ise şöyle sıralanıyor:

"Böylelikle yatırımcıların piyasalara ulaşmasında yeknesaklık sağlanacak ve giderleri azaltmak mümkün olacak. Borsanın takas sistemi ve kayıtları Takasbank ve Merkezi Kayıt Kuruluşu aracılığı ile sağlanabilecek. Kaydi enstrümanların dışındaki altın gibi kıymetli madenlerin ve başta baz metaller olmak üzere diğer emtiaların saklanması hizmeti mevcut Lisanslı Depoculuk faaliyetleri kapsamında lisanslı firmalarca da gerçekleştirilebilecek. Böylelikle aracı kuruluşların daha hızlı ve etkin bir biçimde piyasalara üyelikleri sağlanarak, gerektiğinde farklı piyasalarda işlem yapmalarına imkan verilerek, yatırımcıların borsaya ulaşmasında önemli bir yol kat edilmiş olacaktır. Bu durum aynı zamanda spot piyasaların gelişmesine katkı sağlamasının yanı sıra, vadeli piyasaların gelişmesine de önemli katkı sağlayacak ve genel anlamda piyasa derinliğinin oluşmasına ve rekabetçi fiyatların oluşmasına yüksek derecede fayda sağlayacaktır."

ABD'de Ethereum ETF'ler işlem görmeye başladı Bir rakı grubuna daha zam geldi ABD Gizli Servis Direktörü Kimberly Cheatle istifa etti Muğla'da bir evde çıkan yangın ormana sıçradı TFF duyurdu: Yeni MHK başkanı belli oldu