IMF, büyüme tahminini düşürdü

IMF, Haziran ayında açıkladığı raporda küresel ekonominin bu yıl için yüzde 4,3 olan tahmini büyüme oranını yüzde 4'e düşürdü.

Abone ol

ANKARA - Uluslararası Para Fonu (IMF), küresel ekonominin büyüme tahminini bu yıl ve gelecek yıl için düşürdü.

IMF'nin, Dünya Ekonomik Görünüm Raporu'na göre, dünya ekonomisi bu yıl ve gelecek yıl yüzde 4 büyüyecek. IMF, Haziran ayındaki raporunda küresel ekonominin bu yıl 4,3 ve gelecek yıl ise yüzde 4,5 büyüyeceğini tahmin etmişti.

IMF'nin raporunda, küresel ekonominin tehlikeli yeni bir safhada olduğu belirtildi.

Daha önce ABD ekonomisinin bu yıl yüzde 2,5 ve gelecek yıl yüzde 2,7 büyüyeceğini öngören IMF, bu tahmini bu yıl için yüzde 1,5'e ve gelecek yıl için yüzde 1,8'e çekti. Böylece IMF, ABD'nin bu yıl için büyüme tahminini yüzde 1 ve gelecek yıl için yüzde 0,9 azalttı.

IMF, Euro Bölgesi için bu yıl büyüme tahminini yüzde 2'den yüzde 1,6'ya, gelecek yıl için ise yüzde 1,7'den yüzde 1,1'e indirdi.

Gelişmiş ülkeler bu yıl yüzde 1,6 büyüyecek

Gelişmiş ekonomilerin bu yıl yüzde 2,2 olan büyüme tahminini yüzde 1,6'ya ve gelecek yıl yüzde 2,6 olan tahminini de yüzde 1,9'a indiren IMF, Avrupa'nın en büyük ekonomisi Almanya'nın büyüme tahminini bu yıl için yüzde 3,2'den yüzde 2,7'ye ve gelecek yıl yüzde 2'den yüzde 1,3'e çekti.

Rapora göre, Fransa bu yıl yüzde 1,7 ve 2012 yılında yüzde 1,4 büyüyecek. Haziran ayında Fransa için bu rakamlar 2011 yılı için yüzde 2,1 ve 2012 yılı için yüzde 1,9'du.

Japonya'nın bu yıl daha önce yüzde 2,9 büyüyeceğini tahmin eden IMF, bugün açıkladığı raporda ülke ekonominin bu yıl yüzde 0,5 daralacağı öngörüsünde bulundu. Japonya'nın gelecek yıl ise yüzde 2,3 büyümesi bekleniyor. Haziran ayındaki raporda, Japonya'nın gelecek yıl yüzde 2,9 büyüyeceği tahmin edilmişti.

Türkiye'nin cari açığı düşecek

Raporda, gelişmekte olan ülkelerin bu yıl yüzde 6,4 ve gelecek yıl ise yüzde 6,1 büyümesi öngörülüyor. Haziran ayındaki raporda bu rakamlar söz konusu dönemler için yüzde 6,6 ve yüzde 6,4 olarak verilmişti.

IMF'ye göre, gelişmekte olan ülkelerden dünyanın ikinci büyük ekonomisi Çin'in bu yıl yüzde 9,5 ve 2012 yılında yüzde 9 büyüyeceği tahmin ediliyor. Fon, bir önceki raporunda Çin ekonomisinin bu yıl yüzde 9,6 ve gelecek yıl ise yüzde 0,5 büyüyeceğini öngörmüştü.

IMF'ye göre bu yıl ABD ham petrolünün varil fiyatı ortalama 103,20 dolar ve 2012 yılı için ise 100 dolar olması bekleniyor.

Rapora göre, 2010 yılında yüzde 8,9 artan Türkiye'nin gayri safi yurt içi hasılasının (GSYH), bu yıl yüzde 6,6 ve 2012 yılında da yüzde 2,2 büyüyecek.

IMF'nin Nisan ayındaki "Küresel Ekonomik Görünüm Raporu"nda Türkiye ekonomisinin bu yıl yüzde 4,6, 2012'de de yüzde 4,5 büyümesinin beklendiği açıklanmıştı.

Rapora göre, Türkiye'nin 2010 yılında cari işlemler dengesinin GSYH'ya oranı yüzde 6,6 iken, bu oranın 2011'de yüzde 10,3'e çıkacağı ve gelecek yıl ise yüzde 7,4'e gerileyeceği tahmin ediliyor. Nisan ayında bu oranlar 2011 yılı için yüzde 8, 2012 yılı için de yüzde 8,2 olarak tahmin ediliyordu.

Türkiye'de geçen yıl yüzde 11,9 olan işsizlik oranının ise bu yıl yüzde 10,5 ve gelecek yıl yüzde 10,7 olması bekleniyor. Daha önceki raporda işsizlik oranının 2011 yılında 11,4 ve 2012 yılında da yüzde 11 olması öngörülmüştü.

Asya ülkelerine cari açık uyarısı

Japonya'nın bu yıl deprem ve tsunami felaketiyle sarsıldığı, bazı petrol üreticisi ülkelerde halk ayaklanmaları meydana geldiği, aynı zamanda ABD'nin büyümesinin hız kestiği kaydedilen raporda, Euro Bölgesi'nin önemli finansal sorunlarla mücadele ettiği ve küresel piyasaların riskli varlıkların satışından zarar gördüğü ifade edildi.

Liderlerin, ulusal politikalara ve euroya güveni korumak için verdikleri taahhütleri uygulaması çağrısı yapılan raporda, büyüme ve enflasyon için aşağı yönlü riskler sürerse ECB'nin azalan enflasyonist baskılar ile artan finansal baskıları gözönüne alarak gösterge faiz oranını düşürmesi önerisinde bulunuldu.

Gelişmekte olan ekonomilerin bu olumsuz gelişmelerden büyük oranda etkilenmediği vurgulanan raporda, bu ekonomilerin dalgalı sermaye akışlarıyla uğraşmak zorunda kaldıkları, ancak genel olarak sürekli yüksek büyümeyi sürdürdüğüne işaret edildi.

Bu ülkelerden bazılarının ekonomisinin aşırı ısınmaya yaklaştığı, birçoğu için ise görünümünün daha da belirsiz hale geldiği bildirilen raporda, risk senaryolarına göre gelişmekte olan ülkelerin ihracattaki koşullardan ve dalgalı sermaye akışlarından olumsuz etkilenebileceğine dikkat çekildi.

Özellikle Çin olmak üzere bir dizi Asya ekonomisinin büyük cari fazlası bulunduğu ve bu ülkelerin dış ve iç talebi yeniden dengelemesi planları belirledikleri, bu planların bir gecede uygulanamayacağı belirtilen raporda, ancak bu ülkelerin mümkün olduğunda hızlı biçimde bu planları hayata geçirmesi gerektiği, sadece küresel dengenin yeniden sağlanmasıyla gelişmiş ülkelerde ve dolaylı olarak dünyanın geri kalanında güçlü büyümenin umut edilebileceği kaydedildi.

'Ateşkes' derken İsrail yine Beyrut'u vurdu Bahçeli'den son dakika Ahmet Türk açıklaması Elon Musk: İngiltere zalim bir polis devleti İstanbul Eğitim Araştırma Hastanesi'nde yangın Deniz Akkaya hakkında gözaltı kararı