IMF: Borç krizinin yayılma riski var

Yarın Brüksel'de bir araya gelecek Euro Bölgesi liderlerinin ne tür kararlar alacağı merakla bekleniyor.

Abone ol

İSTANBUL - Uluslararası Para Fonu (IMF), Yunanistan'ın borç sorununun, temerrütten kaçınılsa bile Euro Bölgesine yayılma riski bulunduğunu bildirdi.

IMF'nin raporunda, hem Avrupa Komisyonu hem de Avrupa Merkez Bankasının temerrüdün veya kredi olayının ciddi ekonomik sonuçlarıyla çekirdek Euro Bölgesi ekonomilerine yayılabileceğini düşündüğü belirtilerek, IMF'nin de temerrüt ya da kredi olayından kaçınma durumunda bile ciddi yayılma riskleri gördüğü kaydedildi.

Euro Bölgesi liderleri, yarın Brüksel'de bir araya gelecek. Ancak Almanya Başbakanı Angela Merkel, dün yaptığı açıklamada, Avrupa Birliği Zirvesi'nin Yunanistan için hızlı ve kolay bir sonuç getirmeyeceğini söyledi.

Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreou ise zirvenin Euro Bölgesi için "ya batmak ya çıkmak" olabileceğini ifade etti.

Fon, Euro Bölgesi üye ülkelerinin ve Avrupa Merkez Bankasının düzeltme çabalarına ve desteğine karşın piyasa katılımcılarının sürdürülebilir bir çözüm konusunda hala ikna olmadıklarını bildirdi. 

IMF, bir başka raporda da borç krizinin şiddetlenmesi durumunda, özellikle stresin çekirdek Euro Bölgesi'ne yayılmasının önemli küresel sonuçları olabileceğini ifade ederek, liderlerin bölgenin kurtarma fonunun kapasitesini artırmaya ve daha fazla esneklik sağlamaya ihtiyacı olduğunu kaydetti.

Tesla'nın karı ikinci çeyrekte yüzde 45 azaldı Alphabet'in geliri ve karı ikinci çeyrekte arttı RMS Capital'den 3 projeye 600 milyon dolar yatırım Uçak filosu 43 bin 430’a, yolcu sayısı 20 milyara yükselecek Fiberde dönüşüm olmazsa yıllık bedeli 19 milyar dolar olur