İhracatçının kırmızı çizgisi dolarda 1.70-1.80 aralığı
TİM Başkanı Büyükekşi, Merkez Bankası'nın politikasını desteklediklerini yineleyerek, "Kur aşırı düşerse piyasadan döviz alımıyla yine aynı proaktifliği bekliyoruz" dedi.
Abone olİNEGÖL - Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, "İhracatçının kırmızı çizgisi, dolarda 1.70-1.80 aralığı. Aşırı oynaklık ihracatçıya zarar veriyor. Kur sepetinde de 2.10-2.15 arası diyoruz" dedi.
Büyükekşi, İnegöl Ticaret ve Sanayi Odası'nda (İTSO), 2012 yılı ocak ayı ihracat rakamlarını açıkladığı basın toplantısının ardından soruları yanıtladı.
Mehmet Büyükekşi, Türkiye hakkında gerek Dünya Bankası gerekse IMF'nin birtakım büyüme tahminleri olduğunu hatırlatarak, buna katılmadıklarını söyledi.
Türkiye'nin, yüzde 4'ün üzerinde büyüme sağlayacağına inandıklarını vurgulayan Büyükekşi, "Öncelikle yüzde 4, daha sonra üçüncü dönemde büyümenin artacağını düşünüyoruz. Türkiye ekonomisinde yumuşak iniş gerçekleşiyor. Türkiye'nin yüzde 8'in üzerindeki, geçen seneki büyümesi yüzde 4'e düşerse, yarı yarıya aslında azalmış olacak" diye konuştu.
Büyükekşi, bir gazetecinin, Merkez Bankasının döviz müdahalelerini hatırlatarak, "Siz herhalde Merkez Bankasına 'Bundan sonra lütfen döviz satışı yapmayın' demek istiyorsunuz, değil mi?" şeklindeki soru üzerine, şunları kaydetti:
"Aslında şunu söylüyoruz; biz 2 yıldan beri, hatta önceki kasım ayından beri, Merkez Bankasını her konuşmamızda, basın toplantımızda desteklediğimizi söyledik. Teşekkür ettiğimizi söyledik, çünkü proaktif davranmaya başladı. 1,5 milyar dolar bir seferde piyasaya döviz sürdü biliyorsunuz geçtiğimiz aylarda. Bize sordular, biz yine desteklediğimizi söyledik, 'doğrusunu yapıyor' dedik. Proaktif davranıyor, 'Türkiye'nin makroekonomik dengelerine önem veriyor' dedik. Ama son kasım, aralık ihracat açıklamalarında bir şeyin altını çizdim; 'Biz Merkez Bankasını destekliyoruz, ama aynı duyarlılığı kur aşırı düşerse, öyle 50-100 milyon dolar alımlarla değil gerektiği anda 1-1,5 milyar dolarlık bu defa piyasadan döviz alımıyla yine aynı proaktifliği bekliyoruz' dedik. Türkiye'nin rekabetçi olması adına. Onun için buradan tekrar bir hatırlatmada bulunuyoruz."
TİM Başkanı, ihracatçının kurdaki kırmızı çizgisini soran bir gazeteciye ise "İhracatçının kırmızı çizgisi, dolarda 1.70-1.80 aralığı. Aşırı oynaklık ihracatçıya zarar veriyor. Kur sepetinde de 2.10-2.15 arası diyoruz" yanıtını verdi.
Yeni pazarlar peşindeyiz
Büyükekşi, Türkiye'nin geçen yıl ihracatının yüzde 46'sını AB'ye gerçekleştirdiğini hatırlatarak, şunları kaydetti:
"Aslında krizin olduğu Avrupa'daki ülkeler daha çok Güney Avrupa ülkeleri. Şu anda da Güney Avrupa ülkelerine de ihracatımızda artış yok, bazılarında da artış var. Ama Kuzey Avrupa ülkelerinde kriz yok, Almanya gibi, Hollanda, Finlandiya gibi... Bizim stratejimiz de şu; biz mutlaka yeni pazarlar peşindeyiz. Yeni pazarlarda daha etkili olmamız gerekiyor."
Bu çerçevede, yeni pazarlarda etkili olmak için büyük bir çaba içinde olduklarını vurgulayan Büyükekşi, ilgili bakanlarla söz konusu pazarlara ziyaret gerçekleştirdiklerini hatırlattı.
Büyükekşi, bu çalışmalar sayesinde ihracatın Peru'ya yüzde 169, Meksika'ya yüzde 155, Suudi Arabistan'a yüzde 131, Arjantin'e yüzde 71, Brezilya'ya yüzde 62 artış kaydettiğini belirterek, şu bilgileri verdi:
"Burada yeni pazarlar çok önemli, ama bu kesinlikle Avrupa pazarını ihmal edeceğimiz anlamına gelmez. Çünkü Avrupa pazarına yaptığımız ihracatın rakamsal artışı yüzde 1 bile olsa bizim açımızdan çok önemli. Çünkü en çok ihracatımızı Almanya'ya yapıyoruz. İkinci en çok ihracatımızı Irak'a yapıyoruz. Yine üçüncü dördüncü de Avrupa ülkeleri var. O yüzden biz yeni pazarlara odaklanıyoruz. Buralarda inşallah bu yüzden yüzde 10 olan ihracat artışını, hedefimizi yüzde 12'ye çıkarmak ki 500 milyar dolarlık ihracat stratejisinden her yıl ortalama ihracatımızı yüzde 12 artırmamız gerekiyor. Geçen yıl yüzde 18 artırdık. Şu anda iyi yoldayız."