İhracatçılar Erdoğan'a gidiyor
Büyükekşi, acil randevu istedikleri Başbakana 'aşırı değerli TL' başta olmak üzere tüm sıkıntıları anlatacaklarını bildirdi.
Abone olİSTANBUL - İhracatçılar, kur politikası ve diğer sorunlarını Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a götürüyor. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, acil randevu istedikleri Başbakana bütün sıkıntılarını detaylı bir şekilde anlatacaklarını bildirdi.
Büyükekşi, ihracatçıların artan sorunlarını önce 9 Bakanla görüştüklerini, şimdi de Başbakan Erdoğan'a ileteceklerini belirtti. Başbakanlığa randevu talebinde bulunduklarını kaydeden Büyükekşi, "Sayın Başbakana da söyledim. Mutlaka acil bir randevu istiyoruz dedim. Şimdi bekliyoruz. Sayın Başbakana sorunlarımızı ve taleplerimizi detaylı bir şekilde anlatacağız. Uygulanan politikanın Türkiye'ye, Türk sanayisine özellikle orta vadede büyük zarar vereceğini, İstihdama zarar vereceğini ifade edeceğiz. Cari açığı finanse etmek için nelerden vazgeçiyoruz? Bunların konuşulması lazım" dedi.
Biz 'aşırı değerli' paraya karşıyız
Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'la da görüşmek istediklerini söyleyen Büyükekşi, değerli para konusunda kavram kargaşası bulunduğunu kaydetti. Türkiye'nin itibarı için değerli paraya taraf olduklarını, ancak günümüzde değerliden öte "aşırı değerli TL" sorunu bulunduğunu vurgulayan Büyükekşi, "Değerli para iyidir de, biz aşırı değerli paraya karşı çıkıyoruz. Biz, (dolar 1,7 veya 2 lira olsun) demiyoruz. Kırmızı çizgimiz dolar için 1,5 lira, euro için de 2,1 lira düzeyiydi. Ancak bugün gelinen nokta ortada" diye konuştu.
Kurla ilgili sıkıntıyı sadece ihracatçının değil, sanayici ve turizm sektörünün de yaşadığını kaydeden Büyükekşi, sorunun giderek büyüdüğünü ve Türkiye'nin sorununa dönüştüğünü dile getirdi.
Başbakana iletilecekler talepler
TİM Başkanı, ihracatçının önünü görmesini sağlayacağını dile getirdiği ve Başbakan Erdoğan'a da götüreceklerini söylediği çözüm önerilerini de şu şekilde sıraladı:
-Kur İstikrar Fonu hemen kurulmalı. Bununla ilgili Eximbank'ta çalışma yapılıyor. Bu Fon oluşturulursa, ihracatçının önünü görememe sıkıntısı ortadan kalkar. Ancak bizim istediğimiz Kur İstikrar Fonu'nda ihracatçıya ek maliyetler olmamalı, banka komisyonlarının minimum olması veya devlet tarafından karşılanması sağlanmalı. Bütçe kaynaklarına bakıyoruz, 2011 yılında Bütçe gelirlerinde büyük artış var. O zaman ihracatçının zararının da karşılanması lazım.
-İhracata verilen destek şu anda 600 milyon lira dolayında. Bunun acilen ihracatın yüzde 1'i olması temin edilmeli.
-Sırf ihracata yönelik 500 milyon lira sermayeli Kredi Garanti Fonu kurulmalı. Şu an Kredi Garanti Fonu, 2 yılı ödemesiz, 5 yıl vadeli, 1 milyon liraya kadar kefalet veriyor. Bundan ihracatçı faydalanamıyor. Çünkü mevcut Fon, daha çok borçlu kalmış firmalar için. Bizim öyle bir talebimiz yok. Biz, 6 aydan 1 yıla kadar vadeli, özellikle KOBİ'lere yönelik, ihracatçının ister Eximbank'tan, ister diğer bankalardan kullanacağı kredilere kefalet verilmesini istiyoruz..
-Eximbank, biran önce alıcı kredilerine, ülke kredilerine yönelmeli ve sigorta sistemi genişletilmeli.
-Merkez Bankası döviz rezervlerini artırsın. Minimum 100 milyar dolar olması lazım. Bu sadece kur için değil, kırılganlık için de son derece önemli. Türkiye'ye gelen paraya bakıldığında bu para cari açığın üstünde bir para. Merkez Bankası, bu paranın ilk 8 ayda 11,4 milyar dolarını almış ama rezerve eklediği sadece 980 milyon dolar.
-Merkez Bankasının son günlerde yaptığı gecelik faiz indirimleri hiçbir işe yaramıyor. Bize hiç faydası yok. Onun yerine mutlaka politika faizlerini düşürmesi lazım. Böylece kurlar üzerinde etkili olunsun.
-Merkez Bankası Para Kurulu, toplanmazdan 1 ya da 2 gün önce ihracatçılardan oluşan bir ekibi dinleyip, ona göre piyasalar hakkında daha gerçek bilgiler alsın.
-Esnek çalışma biran önce başlatılsın.
-Özel İstihdam Büroları düzenlemesi hemen çıkarılsın.
-Kıdem Tazminatı Fonu uygulamasına biran önce geçilsin.
-Bölgesel asgari ücret uygulamaya girsin.
-İstihdam üzerindeki yükler azaltılsın.
-Teşvik sistemi yeniden düzenlensin. Belirli büyüklükte yatırım yapanlardan daha çok belirli sayıda istihdam yaratanlara özel teşvik verilsin.