İhracat rakamları umut verdi
Ekonomi Bakanı Çağlayan, 1-25 Ocak tarihleri arasındaki ihracat rakamlarının, hedeflenen ihracat rakamlarının yakalanabileceğini gösterdiğini söyledi.
Abone ol ANKARA - Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, ihracata dönük üretim stratejisi değerlendirme kurulunun 7. toplantısında yaptığı konuşmada 1-25 Ocak arasında gerçekleştirilen ihracat rakamlarını değerlendirdi.
Çağlayan, konuşmasında, Türkiye'nin 30 yıl önce büyük kısmı kayısı, fındık, incir gibi birkaç üründen oluşan 3 milyar dolar ihracat, 8 milyar dolar da ithalat yapan bir ülke durumunda olduğunu anımsatarak, ülkenin bugün yıllık 135 milyar dolar ihracat ile 238 milyar dolar ithalat gerçekleştiren büyüklüğe ulaştığını söyledi.
Gelinen noktada Türkiye'de 52 binden fazla ihracatçının 236 gümrük bölgesine mal sattığını, ülke ihracatının yüzde 93'ünü sanayi malının oluşturduğunu belirten Çağlayan, Türk sanayici ve ihracatçıların önünde iki yol olduğunu, bunlardan birinin standart ürünleri daha düşük maliyetlerle üretmeye devam etmek, diğerinin ise yeni ürünler geliştirerek aranan mallar üretmek olduğunu kaydetti.
Girdi Tedarik Stratejisi
Hedeflere ulaşma konusunda İhracata Dönük Üretim Stratejisi'nin ellerindeki önemli araçlarından biri olduğunu aktaran Çağlayan, bu yönde yapılan en somut çalışmalar arasında, Girdi Tedarik Stratejisinin (GİTES) yer aldığını söyledi.
GİTES çalışmasının temel amacının, kısa vadede maliyette etkinlik ve sürekliliği sağlamak, orta ve uzun vadede daha fazla katma değeri yurt içinde bırakırken, sanayinin ithal girdi bağımlılığını azaltmak olduğunu bildiren Çağlayan, GİTES'in sonuç vermeye başlamasıyla dış ticaret açığının ve işsizlik oranının çok daha düşük düzeylere indiğinin görüleceğini dile getirdi.
Teşviklerin bugüne kadar ki kurgusuna bakıldığında amacın, yatırımları artırmak, bölgesel dağılımı iyileştirmek olduğunu belirten Bakan Çağlayan, bugüne kadarki teşvik sisteminin sanayileşmeye önemli katkı sağladığını, ancak geleceğin Türkiye'si için teşvik sisteminin yeniden yapılandırılmasını şart olduğunu, yeni teşvik sisteminin dikey entegrasyonu ve ara malı üretimini hedefleyen yatırımları amaçladığını bildirdi.
Bakanlık olarak Türkiye'yi modadan sağlığa, eğitimden lojistiğe, turizmden gastronomiye kadar birçok alanda markaya dönüştürmek için herkesle işbirliği içinde olduklarını aktaran Çağlayan, hedefleri arasında geçen yıl yaklaşık 40 milyar dolar olarak gerçekleşen hizmet ihracatını da artırmak olduğunu dile getirdi.
"Perşembenin gelişi..."
Bakan Çağlayan, konuşmasının ardından, bir gazetecinin TİM'in 2012 ihracat hedefini 151 milyar dolar olarak açıklamasıyla ilgili sorusuna, "Bizim orta vadeli hedeflerimizde ihracat bu yıl 148,5 milyar dolar tespit edildi. 1 ile 25 ocak arasında ihracatımız 8,3 milyar dolar oldu. Yaklaşık yüzde 12'ye yakın bir artış var. Biz de bir söz var, 'Perşembenin gelişi çarşambadan bellidir'. İhracatta çarşambanın verdiği rakamlar hedeflenen rakamları yakalayabileceğimizi gösteriyor. TİM'in 151 milyar dolarlık hedefi Türk ihracatçısının bizim planladığımızdan daha fazlasına inandığını gösteriyor" yanıtını verdi.
Bir başka soru üzerine de, IMF'nin Türkiye ile ilgili tahminlerini önemsediğini, ama gerek Dünya Bankası gerekse de IMF'nin tespitlerinin çok defa gerçekle örtüşmediğini söyleyen Bakan Çağlayan, Türkiye'de ve dünyada herhangi bir yol kazasının olmaması halinde Türkiye'nin en az yüzde 4 büyüyeceğini söyledi.