Hükümetten Fiskobirlik'e yeni destek geliyor
Memleketi Rize'de fındığa müdahale etmeyeceklerini açıklayan Başbakan Erdoğan'ın talimatı ile Fiskobirlik yöneticileri Ankara'ya davet edildi.
Abone olAli Ekber YILDIRIM
İZMİR - Hükümet, referandum öncesinde Fiskobirlik'e destek eli uzattı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatı ile Ankara'ya çağırılan Fiskobirlik yöneticileri Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker ve Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) yöneticileri ile görüşmelere başladı.
Görüşmelerde Fiskobirlik'in üretici ortaklarına, TMO'ya ve diğer kurumlara olan yaklaşık 83 milyon liralık borcunun kapatılması için Fiskobirlik'e ayni yardım yapılması öngörülüyor. Buna göre, TMO'nun stoklarındaki fındığın bir bölümü Fiskobirlik'e verilecek ve birlik bu fındığı işleyerek iç piyasada satarak borcunu ödeyecek. Benzer bir formül 22 Temmuz 2007 seçiminden önce de uygulanmış ve AK Parti Karadeniz Bölgesi'nden yüzde 60 oranında oy almıştı.
Devlet fındığa müdahale etmeyecek
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, memleketi Rize'de devletin fındığa müdahale etmeyeceğini açıklamasına rağmen Fiskobirlik yöneticileri Ankara'ya davet edildi. Başbakan talimatı ile Ankara'ya giden Fiskobirlik Yönetim Kurulu, Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker ve TMO yöneticileri ile görüşmelerde bulunuyor. Bu görüşmelerde Fiskobirlik'in üretici ortaklarına 42 milyon lira, TMO'ya 27 milyon lira ve diğer kuruluşlara olan borcuyla birlikte toplam 83 milyon lira borcun ödenmesi için formül bulunacak.
Fiskobirlik'le yapılacak çalışma kamuoyuna açıklanacak
DÜNYA'nın edindiği bilgilere göre, Fiskobirlik yöneticileri ile Başbakan Recep Tayyip Erdoğan arasında ilk temas Trabzon'da oldu. Başbakan Erdoğan ile görüşen Fiskobirlik yöneticileri; "Sizden herhangi bir nakdi destek, teşvik istemiyoruz. Son bir kez ayni yardımda bulunmanızı istiyoruz. TMO'nun depolarındaki fındıktan bize verirseniz. Biz kendi tesislerimizde işler, iç piyasada satarak borçlarımızı öderiz. Bunu şimdi açıklarsanız referandum öncesi Karadeniz Bölgesi'nde önemli bir avantaj elde edersiniz" dedikleri öğrenildi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, bu talebi değerlendirdikten sonra memleketi Rize'de katıldığı bir televizyon programında Fiskobirlik'in talebinin karşılanacağı yönünde ilk sinyali verdi.
Başbakan Erdoğan, Rize'de katıldığı televizyon programında fındıkla ilgili şunları söyledi: "Biz bundan sonra kesinlikle devlet olarak fındık piyasasının içinde olmayacağız. Olmamız halinde başka bölgelerde
bunun meydana getirdiği tahribatlar var". Erdoğan, Tarım Bakanlığı ve Fiskobirlik arasında yapılacak görüşme ve çalışmaların ardından fındıkla ilgili açıklamayı yapacaklarını duyurdu.
Başbakanın bu açıklaması üzerine Fiskobirlik Yönetim Kurulu hemen Ankara'ya çağrıldı. Fiskobirlik yöneticileri Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker ve TMO yöneticileriyle görüşerek ayni yardımın şartlarını
belirleyecek. Başbakan Erdoğan'ın söylediğine göre bu çalışmalardan sonra fındıkla ilgili bir açıklama yapılacak.
Fiskobirlik, 2006'da devre dışı bırakılmıştı
Kurulduğu 1938'den bu yana fındık alımı konusunda etkin olarak yer alan Fiskobirlik ilk kez 2006 yılında AK Parti Hükümeti tarafından devre dışı bırakıldı. Hükümet, 2006'da devlet adına fındık alım görevini
TMO'ya verdi. Böylece zor duruma düşen Fiskobirlik üretici borçlarını ödeyemedi. Fındık üreticileri hükümetin fındık politikasına tepki olarak Ordu'da onbinlerce çiftçinin katıldığı fındık mitingi yapıldı.
2007 seçimlerinde yüzde 60 oy almıştı
22 Temmuz 2007 seçimi öncesinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın devreye girmesi ile fındık konusunda Fiskobirlik ile TMO'nun birlikte hareket etmesi kararlaştırıldı.
İki kurum arasında yapılan çalışmalardan sonra Fiskobirlik'in üreticiye ve bankalara borcunu ödemesi için TMO'nun stoklarından fındık alarak yağ yapması ve yağ satışından elde edilecek gelirle borcunu kapatması kararlaştırıldı. Gerekli yasal düzenlemeler yapıldıktan sonra, TMO 2005 ve 2006 ürünü toplam 30 bin ton kabuklu fındığı Fiskobirlik'e 6 ay vade ile sattı. Üreticiden kilosu ortalama 4 liradan alınan fındık Fiskobirlik'e 1.1 liradan satıldı. Bu işlemden doğacak yaklaşık 100 milyon lira görev zararı Hazine tarafından karşılandı.
Fındık piyasası çevrelerine göre AK Parti bu operasyondan sonra Karadeniz Bölgesi'nde yüzde 60 oranında oy almıştı. Fiskobirlik ise aldığı 30 bin ton fındığı yağ yapmak yerine serbest piyasada 2 ile 2.5 liradan sattı. Ancak borcunu kapatamadı. Referandum öncesinde ikinci kez aynı formülün uygulanması gündemde. Başbakan Erdoğan'ın devreye girmesi ile referandum öncesinde Fiskobirlik'in borçlarının kapatılması için TMO'dan fındık verilmesi öngörülüyor.
Çay yasası diye bir çalışmamız yok
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan memleketi Rize'nin Güneysu ilçesinde katıldığı "Anadolu Soruyor" adlı programda, hububat ve çay ile ilgili de açıklamalarda bulundu. Gelen bir soru üçerine Konya Ovası Projesi (KOP) konusunda takvimin işlediğini bildiren Başbakan Erdoğan, bir aksamanın söz konusu olmadığını ifade etti. KOP'un büyük bir proje olduğunu kaydeden Erdoğan, "Bu proje ile oradaki ovalar çok daha bereketli hale gelecek. Türkiye'nin hiçbir zaman inşallah hububat sıkıntısı söz konusu olmayacak. Artık bu konuda devamlı ihraç eden bir ülke konumuna geleceğiz. Bu proje sadece içeride değil, dışarıda da ciddi bir şekilde takip ediliyor" dedi. Başbakan Erdoğan çay ile ilgili başka bir soruya ise "Çay bizim dönemimizde yakaladığı ivmeyi hiç bir dönemde yakalamadı" diye yanıtladı. "Özel sektörün ne fiyatına karışabilirim ne de ‘çayı aldın, parasını niye ödemiyorsun' diyebilirim, böyle bir yetkim yok" ifadelerini kullanan Erdoğan, "Bu çalışmanın içerisine partimden de giren bir arkadaşım oldu. Kendisini uyardım. ‘Bizim böyle bir çalışmamız yok, bu senin özel bir çalışmandır. Kesinlikle böyle bir şey yapamayız. Gündemimizde de yok' dedim. Ondan sonra da sadece dedikodular geliyor ama kesinlikle iktidar olarak çay yasası diye bir çalışmamız yok" diye konuştu.