Hızlanın yoksa maliyet artacak
ECB Başkanı Draghi, Avrupalı siyasetçilerine EFSF'nin operasyonel hale getirilmesinde hızlı hareket edilmesi çağrısı yaptı.
Abone olFRANKFURT - Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Mario Draghi, Avrupalı siyasetçilerin, Avrupa Finansal İstikrar Fonunun (EFSF) operasyonel hale getirilmesinde hızlı hareket etmesi gerektiğini, çünkü herhangi bir gecikmenin maliyeti artıracağını bildirdi.
Draghi, İngiltere'de yayımlanan Financial Times gazetesine verdiği demeçte, ECB'nin para basmaya başlamayacağını, Euro Bölgesi'nden ayrılacak herhangi bir ülkenin daha da yoksullaşacağını ve ayrılsa da bazı reformları yapmak zorunda kalacağını ifade etti.
Büyüme ve tasarruf arasında uzun vadeli değiş tokuş olmayacağına işaret eden Draghi, Euro Bölgesi'nde güveni sağlamak için "tam donanımlı ve operasyonel güvenlik duvarına ihtiyaç olduğunu, bunun da EFSF tarafından sağlanacağını" belirtti.
Draghi, "Birisi EFSF'nin mevcut büyüklüğüyle yararsız olduğunu gösterebilirse, EFSF'nin hacminin büyütülmesi düşüncesi daha güçlü olacaktır. EFSF'nin operasyonel hale getirilmesindeki gecikme piyasalarda istikrarı sağlamak için gerekli kaynakları artırdı. Hızlı, güvenilir ve sağlam bir süreç daha az kaynağı gerektirir" dedi.
ECB, devlet tahvillerini satın almak ve devletlerin fonlama sıkışıklığını rahatlatmak için tam anlamıyla niceliksel gevşemeye (para basma) gidecek mi sorusuna Draghi, "Kıtamızda önemli olan yatırımcıların yanı sıra vatandaşların güvenini düzeltmek. Bunu, ECB'nin güvenilirliğini yok ederek sağlayamayız" yanıtını verdi.
Ülkelerin ekonomilerinde reform yaparak kısa vadeli etkileri azaltabileceğine, mali konsolidasyonun fonlamayı daha ucuz hale getirebileceğine dikkat çeken Draghi, Euro Bölgesi'nde idareyi güçlendirmenin önemli olduğunu vurguladı.
Draghi, "Tek bir ülkenin tasarruf paketi hazırlaması ve başka hiçbir şey piyasalarda güveni sağlamak için yeterli değil. Euro Bölgesi'nden ayrılmak da sorunlara çözüm üretmez" ifadesini kullandı.
Yunanistan'ın Euro Bölgesi'ni terk etmesinin daha iyi olacağı görüşlerine karşı çıkan Draghi, "Bu yardımcı olmayacak. Euro Bölgesi'nden ayrılırsanız paranızın değerini düşüreceksiniz, büyük bir enflasyona yol açacaksınız ve yolun sonunda ülke bazı reformlar yapmak zorunda kalacak, ancak daha zayıf bir konumda" dedi.
Bankalararası para piyasasında sıkı fonlama koşullarının büyüme riski oluşturduğuna işaret eden Draghi, "bu zorlu fonlama koşullarının şu anda kredi sıkışıklığı yarattığını ve kesinlikle Euro Bölgesi ekonomisinde aşağı yönlü riskleri artırdığını" kaydetti.
ECB'nin son faiz toplantısında bankaların durumunu düzeltmesine yardımcı olmak için 3 yıl vadeli likidite operasyonu yapma kararı almasına da değinen Draghi, bankaların fonları nasıl harcayacağının kendi sorumluluğunda olduğunu bildirdi.
Draghi, "Bankaların bu parayla ne yapacağına geri gelirsek; tam olarak bilmiyoruz. Önemli olan fonlama baskılarını hafifletmek. Bankalar ne yapmak istedikleri konusunda tamamıyla bağımsız olarak karar verecek. Bankalar ülke tahvilleri satın alabilirler, ancak bu seçeneklerden sadece biri" dedi.