Hiçbir Türk'ün burnu kanamadı

Çağlayan, Libya'daki olaylarda daha çok maddi zararın olduğunu Türk vatandaşlarının can güvenliği konusunda panik yapılmaması gerektiğini söyledi.

Abone ol

ANKARA - Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Libya'da yaşanan olaylara ilişkin olarak, aşırı panik yapmanın anlamı olmadığını, basılan şantiyelerde sadece mallara yönelik saldırıların gerçekleştirildiğini söyledi.  Çağlayan, söz konusu yerlerde Türk vatandaşlarına yapılan herhangi bir saldırının olmadığını bildirdi.

Bakan Çağlayan, Dışişleri Bakanlığı, Türkiye Müteahhitler Birliği, Türkiye İnşaat İşverenleri Sendikası, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu ve Libya'da iş yapan Türk firmalarının temsilcilerinin katılımıyla Libya değerlendirme toplantısı yaptı.

Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, öncelikli konunun Türk vatandaşlarının can güvenliğinin sağlanması olduğunu belirterek,"şu ana kadar hiç bir Türk'ün burnu kanamadı" dedi.

Toplantının kapanışında bir konuşma yapan Çağlayan, Libya'daki Türk vatandaşlarının Türkiye'ye dönme isteklerinin başında yaşam koşullarının zorlaşmasının geldiğini söyledi. Bu konudaki sıkıntının kaynağında yiyecek-içecek temininde karşılaşılan zorlukları, insani ihtiyaçlar ve kalacak yer konusunda yaşanan sıkıntılar olduğuna işaret eden Çağlayan, her türlü tedbirin Türk hükümeti tarafından alındığını, her şeyin hazır beklediğini kaydetti.

Bakan Çağlayan, Bingazi havaalanında 1500 Türk vatandaşının da uçakları beklediğini ifade etti.

Olayların yoğun olduğu bölgede 4 bin Tür var

Libya'da toplam 25 bin civarında Türk işçisinin çalıştığının tahmin edildiğini belirten Çağlayan Bingazi, Derne ve Tobruk'taki şantiyelerde de yaklaşık 4 bin civarında Türk işçisinin çalıştığını bildirdi.

Çağlayan, " Libya'da şu anda faaliyette 200'ün üzerinde Türk müteahhitlik firması bulunuyor. Libya'da bugüne kadar üstlenilmiş olan taahhütlerin toplamı da 27 milyar dolar. Halen 100'ün üzerinde şantiyede, 15 milyar doların üzerinde, 214 proje devam ediyor. Olaylar daha çok Bingazi, Derne ve Tobruk kentlerinde yaygınlaşıyor ve bu şehirlerde 28 Türk firması tarafından, 3 milyar dolar değerinde 31 projenin yürütülüyor" dedi.

14 şantiye yakıldı

Libya'da iş yapan firmaların çalışanları ve gereken tedbirlerin alınmasında yoğun gayret sarf ettiğini kaydeden Çağlayan, şöyle devam etti:

"Özellikle basılmış, yağmalanmış şantiyelerde tek bir Türk vatandaşımızın burnu dahi kanamamıştır. 14 firma şantiyesinde, yakma veya talan olayı söz konusu olmuştur. Bir kısım Libya vatandaşı olan dostlarımız da Türkleri kendi evlerinde misafir ve konuk etmişlerdir. Sağlık ekipleri, ilk anda ihtiyaç duyulacak yiyecek içecekle ilgili kumanyaların ulaştırılması konusunda her türlü hazırlık yapılmıştır. Bu işin idaresi Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı tarafından saniye saniye izlenmektedir. Her türlü tedbir devletimiz ve hükümetimiz tarafından alınmıştır."

İzleme masası

DTM bünyesinde oluşturulan izleme masasına şu ana kadar 100'ün üzerinde başvuruda bulunulduğunu anlatan Çağlayan, DTM bünyesindeki Libya İzleme Masası'nın telefonlarının (0312 212 87 43-44), mail adresinin de olduğunu söyledi.

Kredi veren bankalar bu süreçte firmaların yanında olmalı

"Ne kadarlık bir zarar söz konusu" şeklindeki soruya Çağlayan, şu anda bir rakam tespitinin olmadığını ve firmaların zararların tespiti yerine, can güvenliğinin sağlanmasına birinci önceliği verdiğini kaydetti. Çağlayan, Libya'daki Türk yatırımlarının ve can güvenliğinin Libya devletinin garantisi altında olduğunu da ifade etti.

Bakan Çağlayan, özellikle firmalara teminat mektubu vermiş, kredi vermiş bankaların bu süreçte firmaların yanında et ve tırnak gibi beraber davranması gerektiğini, bu süreci beraber geçirmek durumunda olduğunu da sözlerine ekledi.

Tesla'nın karı ikinci çeyrekte yüzde 45 azaldı Alphabet'in geliri ve karı ikinci çeyrekte arttı RMS Capital'den 3 projeye 600 milyon dolar yatırım Uçak filosu 43 bin 430’a, yolcu sayısı 20 milyara yükselecek Fiberde dönüşüm olmazsa yıllık bedeli 19 milyar dolar olur