Herkesi şaşırttı! Prof. Dr. Süleyman Pampal KAF'ı işaret ederek bölgeyi uyardı: Bir ile dikkat çekti

Giresun'da dün öğle saatlerinde 3.9 büyüklüğünde meydana gelen deprem sonrası uzmanları Kuzey Anadolu Fay hattına dikkat çekti. KAF'ın Karadeniz’deki yerleşim yerlerine yakın mesafede olduğunu belirten Prof. Dr. Süleyman Pampal, bölgeden geçen diğer faylardan ziyade KAF'ın korkuttuğunu söyledi. Pampal, Bolu için ise kritik uyarıda bulundu.

Abone ol

Giresun'daki 3.9 büyüklüğündeki depremin ardından yer bilimciler Karadeniz'e ilişkin uyarılarını sürdürüyor. Jeoloji Mühendisleri Odası Deprem Danışma Kurulu Üyesi Prof. Dr. Süleyman Pampal, Karadeniz’in deprem konusunda güvenli kabul edildiğini ancak durumun gerçekte hiç de öyle olmadığını söyledi.

Hürriyet'e konuşan Pampal, Karadeniz ile ilgili en büyük tehlikenin, Kuzey Anadolu Fayı’na (KAF) olan yakınlığı olduğunu söyledi. Pampal, "Türkiye’nin dünya ölçeğinde hatırı sayılır fayı Kuzey Anadolu Fayı’dır. Bu fay Yunanistan’dan Gökçeada, Bozcaada, Tekirdağ, Ganos fayı, Orta Marmara fayı, Marmara Denizi, İzmit, Sakarya, Bolu, Erzincan ve Van’a kadar uzanıyor. Bu fay yaklaşık 1500 kilometre boyunda, doğrultu atımlı ve sağ yönlü aktif bir fay" diye konuştu.

"10 tane 7 ve üzeri büyüklükte deprem üretti"

"Bu fay hem tarihsel hem de güncel dönemde Türkiye’nin en yıkıcı depremlerini üretiyor" ifadelerini kullanan Pampal,  "Güncel dönemi ele alacak olursak depremler 1912’de Tekirdağ’da başladı, 1939 Erzincan’da devam etti ve bundan sonra da 1942, 1943, 1944, 1957, 1967, 1992 ve 1999 da dahil olmak üzere tam 10 tane 7 ve üzeri büyüklükte deprem üretti. Bu fay şimdi ise İstanbul’u tehdit eden deprem olarak gündemimizde" uyarısında bulundu.

Giresun'daki depremi yorumlayan Pampal, "Dün deprem meydana gelen Giresun da dahil olmak üzere Karadeniz Bölgesi’nin yerleşim yerleri, KAF’a 50 ila 100 kilometre mesafede yer alıyor. Bu mesafe ise depremin yıkıcı etkisi bakımından oldukça yakın sayılıyor" ifadelerini kullandı. 

Bolu'ya 7 ve üzeri deprem uyarısı

Süleyman Pampal, Bolu için de önemli bir uyarıda bulundu, “Bolu’nun içinden geçen ve Kaynaşlı’dan Gerede’ye doğru uzanan kırılmamış bir parça var. KAF’ın bir bileşeni olan, Düzce fayı denen fayın devamı niteliğinde olan bu parça, Bolu’da 7 ve üzeri yıkıcı bir deprem üretme potansiyeline sahip” dedi.

“Batum’dan Zonguldak’a uzanan doğrultu atımlı, levha sınırını oluşturan bir fay var. Bu, çok önemli bir fay. Karadeniz’de denizin içinden geçen bu faya Karadeniz fayı diyebiliriz. Kıyıya paralel şekilde ilerleyen bu fay, Batum'dan başlayarak Artvin, Rize, Trabzon, Giresun, Ordu, Samsun, Sinop, Bartın ve Zonguldak açıklarına kadar devam ediyor” diyen Pampal şunları kaydetti:

“Karadeniz’de en yakın tarihte 3 Eylül 1968’de Bartın merkezli deprem meydana gelmişti. Bu, Karadeniz kıyı şeridinde, aletsel olarak kaydedilebilen en büyük depremdir. Bu fayın tarihinde başka büyük depremler yok. Karadeniz’in içinden geçen fayda yakın tarihte büyük bir deprem beklenmiyor. Olmaz değil fakat şu anda fayın üzerinde sadece küçük deprem hareketleri meydana geliyor. Bu fayın üzerinde anormal bir sismik aktivite belirlenmiş değil. Bu sebeple bizi bu faydan ziyade KAF korkutuyor.”

"Acil önlem alınmazsa ihracatta rekor düşüş gelir" Bina tamamlama sigortanız hazır Solar panel, az maliyetle yüzde20 daha verimli hale gelecek YKS sonuçları ne zaman açıklanacak? Sokak toplayıcıları Gesikoop çatısı altında birleşti