Her sporun başlangıç yaşı farklı

Spor hekimi Çavuş'a göre, çocuklara spor seçilirken her sporun gerektirdiği yaş sınırına dikkat edilmesi gerekiyor.

Abone ol

ANKARA - Spor hekimi Dr. Tamer Çavuş, çocukların yaşına uygun spor seçilmesi konusunda anne-babaları uyararak, "Spora başlamada ideal yaşlar; cimnastik, yüzme ve masa tenisi için 5-8, futbol ve tenis için 10, voleybol, atletizm ve hentbol için 11, güreş için 12, basketbol için 13, halter, boks ve bisiklet için 14-15 kabul edilir" dedi.

Okulların kapanmasıyla birlikte birçok evde tartışma konusu olacak yaz spor okulları, "Hangi spor, hangi yaşa uygun?" sorusunu da gündeme getirdi. Dr. Tamer Çavuş, yaptığı açıklamada, sporun, büyüme çağındaki çocuklar için hem fiziksel hem de ruhsal gelişim açısından önemli bir rol oynadığına dikkati çekti.

Günümüz çocuklarının, fiziksel açıdan daha erken ve hırslı yetiştiklerini belirten Çavuş, ergenlik çağının da eskiye oranla erken başladığını ifade etti. Bu nedenle, ruhsal gelişme ve fiziksel gelişmenin paralel yürümediğini, bunun da bazı sorunları beraberinde getirdiğini dile getiren Tamer Çavuş, "Ruhsal gelişmenin hızlanması ve güçlenmesi için bazı uyaranlara gereksinim vardır ve bu uyaranların başta geleni, düzenli sportif etkinliklerdir" diye konuştu.

Kronik hastalıklara dikkat

Çocuğun belli bir spor branşına yönlendirilmesi için hangi yaşın uygun olduğunun hala tartışıldığını belirten Tamer Çavuş, spora başlamada ideal yaşların cimnastik, yüzme ve masa tenisi için 5-8, futbol ve tenis için 10, voleybol, atletizm ve hentbol için 11, güreş için 12, basketbol için 13, halter, boks ve bisiklet için 14-15 kabul edildiğini söyledi.

Tamer Çavuş, spora başlama yaşının yanı sıra, çocuklar için bir diğer önemli konunun, sıcak havalar olduğuna dikkati çekti. Çocuklarda ısı düzenleme merkezinin tam gelişmediğini, yaz aylarında sıcak konusuna önem vermek gerektiğini ifade eden Çavuş, "Çocuklar, sıcak havalarda yetişkinlere oranla daha az terledikleri için ısıdan daha çabuk etkilenirler. Vücut ağırlıklarından kilogram başına ürettikleri ısı miktarı da yetişkinden daha fazladır. Çocukların, sıcak ortama uyum sağlaması yetişkinlere göre daha yavaştır" dedi.

Anne-babalardan, kronik hastalığı olan çocukları konusunda da bilinçli olmasını isteyen Dr. Çavuş, "Örneğin epilepsi hastası çocukların boks, tekvando gibi temas sporları ve yüzme yapmamaları, astımı olanların aşırı efor sarf edilen sporları dikkatli yapmaları, şeker hastası olan çocukların da takip eden doktor gözetiminde spor yapmaları daha uygun olacaktır" diye konuştu.

Tamer Çavuş, "Çocukları spora yönlendirirken, velilerin kendi istedikleri değil, çocuğun ilgi duyduğu ve istekli olduğu spor branşına göndermelerinin daha insani ve çocuk haklarına uygun olacağı unutulmamalıdır" ifadelerini kullandı.

Mersin'de yan yatan geminin mürettebatı kurtarılıyor Işıkhan: Kamu personeli sorunları çözüme kavuşturuldu İBB'nin 2025 yılı bütçesi kabul edildi Borsa günü düşüşle tamamladı 'Ateşkes' derken İsrail yine Beyrut'u vurdu