Hedef: Kendi ayakları üzerinde durabilen KKTC
TOBB, DEİK ve TEB işbirliğiyle hazırlanan 'KKTC İçin Gelecek Stratejileri Raporu'nda ekonomiye ilişkin tespitler ve tavsiyeler var.
Abone olGİRNE - Türk Ekonomi Bankası'nın (TEB), Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türk-KKTC İş Konseyi işbirliği ile hazırladığı, "Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) İçin Gelecek Stratejileri Sonuç Raporu", KKTC yetkililerine teslim edildi.
TEB tarafından KKTC'nin gelecekteki stratejisini belirlenmesine ve yatırım alanlarının ortaya çıkarılmasına yardımcı olmak amacıyla Mayıs ayında KKTC'nin işadamları, akademisyenleri ve bürokratların katılımı ile düzenlenen "Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Gelecek Stratejileri" Konferansı'nın sonuç raporu tamamlandı. Türkiye'nin Lefkoşa Büyükelçisi Kaya Türkmen, TEB Genel Müdürü Varol Civil ve TOBB Başkan Yardımcısı Halim Mete'nin katılımı ile Girne Mercur Otel Otel'de düzenlenen törende, rapor, KKTC hükümeti adına KKTC Ekonomi ve Enerji Bakanlığı Müsteşarı Ömer Köseoğlu'na sunuldu.
TEB Genel Müdürü Varol Civil, geçen mayıs ayında KKTC'li işadamlarının da geniş katılımıyla düzenlenen "KKTC Gelecek Stratejileri Konferansı"nda, KKTC'nin potansiyelini ortaya çıkarmak için ülkenin dününü, bugününü ve yarınını masaya yatırdıklarını kaydetti.
Civil, KKTC'nin güçlü yanlarını "Eğitim seviyesinin yüksek olması, coğrafi konum ve güzellikleri, turizm ve tarıma uygun iklim şartları, Türkiye Cumhuriyeti'nin vermiş olduğu destekler, eğitim adası haline gelmiş olması" olarak sıraladı.
Adanın turizm potansiyeli
TOBB Başkan Yardımcısı Halim Mete de, raporun, Kuzey Kıbrıs'ın geleceğiyle ilgili olduğunu ifade etti. Kuzey Kıbrıs'ta son derece iyi eğitimli bir insan kaynağı olduğuna işaret eden Halim Mete, şöyle dedi:
"Müthiş bir turizm potansiyelimiz var. Kıbrıs'ın kuzeyini, Doğu Akdeniz ve Ortadoğu için bir eğitim merkezi haline getirme imkanımız var. Tarımımız var. Kıbrıs dışında yaşayan, ancak gönülleri, akılları Kıbrıs'ta kalan, şartların düzelmesi halinde yatırım yapmaya hazır insanlarımız var."
Konuşmasında, TOBB'un KKTC vizyonunu da dile getiren Halim Mete, şunları söyledi:
"Ekonomisi hızla gelişip büyüyen, halkı giderek zenginleşen, Türkiye ile karşılıklı iktisadi ve ticari ilişkileri giderek gelişen, maruz bırakıldığı haksız ekonomik ve siyasi izolasyonları kaldırılan, ekonomisi, siyasi sitemi, hukuk sistemi ve halkı uluslararası sisteme entegre olan, çözüm müzakerelerinde güçlü, müzakereler sonrası güçlü ekonomisi ve yetişmiş insan gücü kaynağı ile kendi ayakları üzerinde durabilen bir KKTC hedefliyoruz. Elbette, önemli olan siz iş insanlarının nasıl bir Kıbrıs düşündüğüdür."