Hedef , Botanik ”Expo 2016”

Abone ol

SAKARYA'dan / Hasan COŞKUN

Sakarya'da, 12 yıl önce sadece 65 dekar alanda süs bitkileri üretimi yapılıyordu. Bugün ise 800'e yakın üretici 13 bin dekara yakın bir alanda süs bitkileri üretimi yapıyor. Bu üreticilerin çoğu aile işletmesi ve pazardan yeterince pay alamıyor.

Her bir üretici bireysel pazarlama ile sektörde büyümeye ve gelişmeye çalışıyor. Sektör hızla gelişiyor ama üretim planlaması yok. Eğer bu hızlı gelişme sürdürülebilir hale getirilemezse sektör hızla küçülecek. Kontrolsüz bir şekilde büyüyen süs bitkileri sektöründe Ar-Ge çalışması ise hiç yok. Sertifikalı üretim yapılmıyor. Ama bütün bu olumsuzluklara rağmen dünyada süs bitkileri pazarında yüzde 40 düşüş yaşanırken, Sakarya 2009 yılında 779 bin dolar olan süs bitkileri ihracatını 2010 yılında 3 milyon dolara çıkarmayı başarmış durumda. Sadece Almanya yılda 1.5 milyon dolar süs bitkisi satın alıyor. Avusturya ise 300 milyon dolar tutarında süs bitkisi satın alıyor bir çok dünya ülkesinden. Dünya'da bu sektörde hızlı bir yarış ve buna bağlı olarak hızlı bir büyüme var. Sakarya bu büyümeden payını almak zorunda. Bunun için Sakarya'da hızla gelişen süs bitkileri sektörünün bir an önce planlı ve sürdürülebilir olması için şimdiden gerekli çalışmaların yapılması gerekiyor.

Sektörün önü açık ama hedef dünya pazarları olmalı. Bu konuda dünyanın bir çok ülkesinde dev organizasyonlar yapılıyor. Bu organizasyonlardan biri de 2016 yılında Antalya'da yapılacak. "Botanik Expo" dünyanın en önemli organizasyonlarından biri olarak kabul ediliyor. Teması çiçek ve çocuk olan "Expo Antalya 2016" ya 100'den fazla ülke ile 30'u aşkın dev kuruluşun katılması ve 8 milyon ziyaretçiye ulaşılması hedefleniyor. Süs Bitkiciliği sektöründe üretim ve pazarlama alanında hızlı bir büyümenin beklendiği Türkiye'de botanik alanında ilk defa düzenlenecek olan "Expo 2016 Antalya" uluslararası organizasyonu 6 ay boyunca ziyaretçilerini ağırlayacak. "Expo 2016 Antalya" organizasyonu boyunca 1 milyar Euro'luk bir harcama paketi bekleniyor.

"Expo 2016" Antalya'nın yanında Türkiye ve Sakarya için de çok önemli bir organizasyon.

2016'ya kadar olan süreç içerisinde bu organizasyon için önemli yatırımlar ve hazırlıklar yapılacak. Çalışmalara şimdiden başlanmış durumda. Böyle bir organizasyonun içinde elbetteki Sakarya olmalı. Süs bitkileri üretiminde Türkiye'nin önemli bir merkezi olan Sakarya'nın 2016'ya kadar önünde uzun bir zaman var. Bu süreçte Sakarya süs bitkileri üretiminde marka olmalı ve bu organizasyonda mutlaka yer almalı.

TFF duyurdu: Yeni MHK başkanı belli oldu Prof. Dr. Hasan Sözbilir yeni fay hattı tespit edildiğini açıkladı Coca-Cola beklentilerin üzerinde ciro elde etti İYİ Parti Milletvekili Ersagun Yücel partisinden istifa etti Bakan Şimşek'ten Bahçeli'nin sözlerine ilişkin açıklama