HDP, soruşturma komisyonundan çekildi
HDP, yayın yasağına tepki olarak 4 eski Bakan hakkında Meclis'te kurulan soruşturma komisyonundan çekilme kararı aldı
Abone olANKARA - HDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan, HDP olarak dört eski Bakan hakkında kurulan Meclis Soruşturma Komisyonu'ndan çekildiklerini açıkladı.
Buldan, TBMM'de partisinin Batman Milletvekili ve Meclis Soruşturma Komisyonu üyesi Bengi Yıldız ile basın toplantısı düzenledi.
Meclis Soruşturma Komisyonu'nun 3 aylık çalışma süreci ve gelinen noktaya ilişkin partisinin yetkili organlarında kapsamlı değerlendirme yaparak bir karar aldıklarını ifade eden Buldan, şöyle konuştu:
"Soruşturma Komisyonu'nun bugüne kadar sağlıklı bir zeminde ilerlemediğine hep birlikte tanık olmaktayız. Muhalefetin tüm çabalarına rağmen soruşturma komisyonu bir yargılama mekanizması olmaktan giderek uzaklaşmaktadır. Muhalefet bu komisyonda etkisizleştirilmeye, birçok husus muhalefetten kaçırılmaya çalışılmaktadır. İlgili bakanların dinlenmesi aşaması bile oldu bittiye getirilerek gerçek bir sorgulama sürecinin işletilmesi engellenmektedir.
Geldiğimiz aşama itibariyle bu komisyonun bir soruşturma komisyonu olmaktan giderek uzaklaştığı, siyasi bir komisyona dönüştüğü ve buradan çıkacak sonucun da bir aklamaya dönüşeceği apaçık ortadadır. Komisyon Başkanı tarafından dün aldırılan yayın yasağı da bu sürecin şeffaf yürütülemeyeceğinin, gerçeklerin gizleneceğinin somut örneği olmuştur. Tüm bu nedenlerle yüklendiğimiz sorumluluk ve demokratik muhalefetin gereği olarak bu komisyonda kalmaya devam etmenin koşulları artık ortadan kalkmıştır. Bundan hareketle bu aklama sürecinin yanında yer almamak için bugün itibariyle komisyondan çekildiğimizi tüm kamuoyuna duyurmak istiyoruz."
"Bir, iki soru ancak sorabildik, 'benim uçak saatim geldi' dedi, kalktı gitti"
Komisyonda HDP adına yer alan Batman Milletvekili Yıldız da çalışmalar ve tanık oldukları gelişmeler hakkında bilgi verdi. Komisyonun üç aylık çalışma sürecinde parti olarak soruşturmanın gizliliğine uymaya özen gösterdiklerini belirten Yıldız, "Üç ay boyunca şahit olduğum olgular, bu komisyonun maddi gerçekliği ortaya çıkarmaktan çok bir siyasi hesaplaşma arenası olduğunu gördük" dedi.
Yıldız, komisyon çalışmalarına yaz tatili arası verilmesinin, komisyona konu bakanların yakınlarının dinlenmek üzere davet edilmesi ve onların da yakınlıkları nedeniyle tanıklıktan çekilme haklarını kullanmalarının, komisyonda dinlenecek kişilere ilişkin bilgilerin üye milletvekillerine önceden verilmemesinin, soruşturma dosyalarına ulaşamamalarının ve çalışmalara yayın yasağı istenmesinin sağlıklı çalışma koşullarını ortadan kaldırdığını söyledi. Alt komisyonunun dosyaları incelemek üzere gittiği İstanbul'da bazı kişileri dinlemek üzere davette bulunmasını de eleştiren Yıldız, alt komisyonun gitmeden önce alınan kararlara uymadığını ileri sürdü.
Eski Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar'ın dün komisyona geldiğini hatırlatan Yıldız, Bayraktar'ın daha önceden belirlenmiş programı nedeniyle 1,5 saat sonunda komisyondan ayrıldığını, yeteri kadar soru soramadıklarını belirtti. Yıldız, "Dört ay içinde öyle bir gün seçiliyor ki sayın Bakan'ın uçağı saat 4'de kalkacak, biz de toplantıyı saat 2,5'da yapıyoruz. Bir, iki soru ancak sorabildik, 'benim uçak saatim geldi' dedi, kalktı gitti. Böyle bir soruşturma komisyonu böyle bir ifade alma dünyanın hiçbir yerinde görülmemiştir" diye konuştu.
Komisyon başkanlığının muhalefeti ve kamuoyunu görmezden gelen bir anlayış içine girdiğini savunan Yıldız, "Bizim orada birşeyler oluyormuş gibi, tren ilerliyormuş gibi rol tutunmamız partimizin siyasi etiğine de görüşlerimize de kamuoyunun bizden beklentisine de uymadığını görüştük, bu şekilde bir karar aldık" ifadelerini kullandı.
"Adaya 3 kişi gidilmeyeceği kesin. 5 mi olur, 4 mu olur, bunu henüz bilmiyoruz"
HDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan, konuşmasının ardından gazetecilerin sorularını da yanıtladı.
İmralı heyeti olarak AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Beşir Atalay ile bugün yapmaları planlanan görüşmenin neden ertelendiği sorusu üzerine Buldan, heyette bulunan İstanbul Milletvekilleri Sırrı Süreyya Önder'in önceden belirlenmiş programı nedeniyle İstanbul'a gitmesi gerektiğini, kendisinin de görüşmeyi tek başına yapmayı uygun bulmadığını belirtti. Görüşmenin iptal edilmediğini, ertelendiğini vurgulayan Buldan, "Muhtemelen haftasonu sayın Öcalan ile yapacağımız görüşmeden sonra önümüzdeki hafta çözüm kurulu yetkilileriyle tekrar biraraya gelmeyi ve bunların yanında sayın Beşir Atalay'la da bir görüşme yapmayı planlıyoruz" dedi.
Buldan, HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken'in Kandil'e yaptığı ziyaretin içeriğine ilişkin sorular üzerine de şunları söyledi:
"Uzun süredir Kandil'e ziyaret gerçekleştirmemiştik. Yaklaşık 1 ayı aşkın süredir de sayın Öcalan ile görüşemiyoruz. Dolayısıyla haftasonu yapacağımız ziyaret öncesi Kandil ile bir değerlendirme yapmanın önemli olduğunu düşündük. Bunun sonucunda sayın Baluken bugün itibariyle Kandil'de. Adaya gitmeden önce Kandil ile bir görüşme yapılmasının önemli olduğunu düşünerek böyle bir ziyareti sayın Baluken gerçekleştirecek."
Buldan, "İmralı'ya 5 kişi mi gidecek, 3 kişi mi?" sorusuna da "İmralı'ya genişletilmiş bir heyet olarak gideceğiz. Fakat kimlerin geleceğine dair henüz net bir bilgi yok elimizde. Bize sadece adaya genişletilmiş bir heyet olarak gideceğimize dair bilgi iletildi Adalet Bakanlığı'ndan. Sanıyorum isimleri yarın öğreneceğiz ki pazar günü adaya gideceğiz. Ama şu anda 3 kişi gidilmeyeceği kesin. Bu 5 mi olur, 4 mu olur, bunu henüz bilmiyoruz" karşılığını verdi.
Bir başka soruyu yanıtlarken de Buldan, çözüm sürecine ilişkin çerçeve yasanın açık olduğunu belirterek, yasanın Abdullah Öcalan ile siyasilerin dışında farklı kesimlerin de görüşmesine olanak tanıdığını söyledi. Buldan, bu nedenle adaya gelecek kişilerin milletvekili olmamalarının bir sorun yaratmayacağını da belirtti.
Pervin Buldan, diğer sorular üzerine de "Sayın Öcalan ile son yapacağımız görüşme önemlidir. Yapacağımız görüşmeden sonra kapsamlı bir değerlendirmeyi kamuoyuyla paylaşacağız" dedi.