Hazılıklı giriyoruz

Bakan Babacan'ı ziyaret eden TÜSİAD Başkanı Boyner, ekonomide yaklaşan tehlikelere dikkat çekti.

Abone ol

ANKARA - Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Euro Bölgesi'ndeki ekonomik gelişmelere işaret ederek, Türkiye'nin yanı başında ciddi risklerin beklediğini belirtti ve "Son derece dikkatli ve ihtiyatlı gitmemiz gereken bir dönemdeyiz" dedi.

Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Başkanı Ümit Boyner de Türkiye'nin 2001 krizinden sonra başlayan yapısal reformlar ve kamu maliyesindeki disiplinle "nispeten bu döneme hazırlıklı girdiğini" kaydederek, "Geçen dönem temelini attığımız bir takım çalışmaların, bu dönem meyve vermesini bekliyoruz. Bunlar da özellikle aslında yapısal anlamda eğer Türkiye cari açık yaratan bir ülkeyse ve bunun da önemli bir sorun olduğunu hepimiz kabul ediyorsak, burada Türkiye'nin daha fazla katma değer üreten, ticaret dengesini daha fazla lehine çevirmiş bir ülke haline gelmesi noktasında yol haritaları belirlenmeli" dedi.

Başbakan Yardımcısı Babacan, TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Ümit Boyner ve yönetim kurulu üyelerini kabul etti. Babacan buradaki konuşmasında, Avrupa ekonomisindeki gelişmelere değindi. Bakan, Türkiye'nin yanı başında ciddi risklerin beklediğini kaydederek, "Son derece dikkatli ve ihtiyatlı gitmemiz gereken bir dönemdeyiz. Biz bu dönemde bir yandan mali disiplinden asla taviz vermezken, bir yandan hem fiyat istikrarı hem finansal istikrara odaklı para politikasına devam edeceğiz, ihtiyaç duyduğumuz yapısal reformları da gerçekleştireceğiz" diye konuştu.

Babacan, yeni hükümetin ilk Ekonomi Koordinasyon Kurulu toplantısının dün gerçekleştirildiğini anımsatarak, toplantıda gelecek aylara ilişkin gündemin belirlendiğini, bu gündemin iş dünyası ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle işbirliği içinde uygulanacağını kaydetti.

Önemli bir döneme giriyoruz

TÜSİAD Başkanı Ümit Boyner de Babacan'a yeni görevinde hayırlı olsun dileğinde bulunmak için bu ziyareti gerçekleştirdikleri söyledi. TÜSİAD olarak 2011-2015 dönemine ilişkin 5 ana başlıkta hazırladıkları programı Babacan'a sunacaklarını ifade eden Boyner, bu çalışmanın içeriğine ilişkin de şunları söyledi:

"Çalışmada yer alan beş ana başlığımız şöyle olacak; tabii ki 'daha demokratik bir Türkiye', 'AB üyeliğine daha yakınlaşmış bir Türkiye', 'Sürdürülebilir büyüme sürecini yaklaşmış, ulaşmış bir Türkiye', 'Düşük karbonlu ekonomiye geçiş yolunda olan Türkiye', 'üretkenlik düzeyi artmış Türkiye'. Bu beş ana başlık, aslında birer hedef olarak bizim çalışma programımızı oluşturuyor."

Hazırlıklıyız

Boyner, Avrupa ekonomisindeki gelişmeleri değerlendirirken de Türkiye'nin önemli bir eşikte bulunduğunun altını çizerek, "Avrupa bölgesindeki, özellikle ABD ve gelişmiş piyasalardaki dengesizlikler, sorunlar önümüze ne tip riskler çıkaracak? Bu risk dönemini nasıl atlatacağız? Burada yönetim olarak yapılabilecekler ve özel sektörün de atması gereken adımlar, aslında bugün konuşma konularımızdan bir tanesi olacak" dedi.

Türkiye'nin 2001 krizinden sonra gerçekleştirdiği yapısal reformlar ve siyasi istikrarla krizi başarılı bir şekilde atlattığını kaydeden Boyner, özel sektörün yatırım büyümesinin de krizin aşılmasında önem taşıdığına işaret etti.

TÜSİAD Başkanı Ümit Boyner, görüşmenin ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. Ümit Boyner Türkiye'nin çeşitli küresel risklerle karşı karşıya olduğunu ifade ederek, şöyle konuştu:

"ABD'de ve özellikle Euro bölgesindeki gelişmeleri hepimiz takip ediyoruz. Bunlar tabii ki Türkiye'yi yakından ilgilendiriyor hem ticaretimiz açısından, hem para politikaları açısından hem mali politikalar açısından tüm bu risklerin yönetilmesi gereken bir dönemdeyiz. Ama 2001 krizinden sonra başlayan yapısal reformlar ve kamu maliyesindeki disiplinle Türkiye nispeten bu döneme hazırlıklı girdi. Ama geçen dönem başladığımız, temelini attığımız bir takım çalışmaların, bu dönem meyvesini vermesini bekliyoruz."

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile bir görüşme yapılıp yapılmayacağının sorulması üzerine Boyner, görüşme taleplerinin bulunduğunu, bir tarih beklediklerini bildirdi.

Muğla'da bir evde çıkan yangın ormana sıçradı TFF duyurdu: Yeni MHK başkanı belli oldu Prof. Dr. Hasan Sözbilir yeni fay hattı tespit edildiğini açıkladı İnşaat sektörü 'çözümü' yabancı işçide buldu Coca-Cola beklentilerin üzerinde ciro elde etti