Havadaki su molekülleri artık içme suyuna dönüştürülebilecek

ABD'deki Utah Üniversitesi'ndeki bir grup mühendis, havadaki su moleküllerini toplayarak içme suyuna dönüştürebilen atmosferik su hasadı (AWH) cihazı tasarladı. Söz konusu cihaza dair 'Cell Reports Physical Science' dergisinde yayımlanan araştırma sonuçlarına göre, geliştirilen cihazla su kıtlığı yaşayan milyarlarca insana temiz içme suyu sağlanabilecek.

AA | Abone ol

Utah Üniversitesi Araştırma Ekibi'nden Sameer Rao, ürettikleri cihazda metal-organik yapıda higroskopik malzeme kullandıklarını, higroskopik malzemelerin suyu çok iyi emdiğini söyledi. Metal-organik yapıların havadan sadece su baharını emecek şekilde özelleştirilebileceğini aktaran Rao, higroskopik malzemenin farklı gazları ayrıştırmayı sağlayacak şekilde de düzenlenebildiğini kaydetti.

Az malzeme ile çok su yakalanabiliyor

Araştırma ekibinden Nathan Ortiz de kullanılan malzemenin moleküler ölçekte yüzey alanının çok geniş olması nedeniyle az miktarda malzeme ile çok miktarda su yakalayabildiklerini ifade etti. Su buharını malzemenin gözenekli yüzeyinde yakaladıktan sonra su moleküllerinin ısıtılarak sıvı hale getirildiğini belirten Ortiz, cihaz için ön patent başvurusunda bulunduklarını bildirdi.

ABD'de imalat sanayi PMI beklentilerin altında kaldı Bakan Güler'den Yunan Bakan'a F-35 yanıtı Prof. Dr. Naci Görür 5 yeri işaret etti: 'Büyük deprem olabilir' Mavi ekran krizinin maliyeti belli oldu Reuters: Ali Yeşildağ'ın iadesi onaylandı