Hatay'da yatırımcı arsa sorununa çözüm bekliyor

Abone ol

İSKENDERUN'DAN / Yıldız DOĞRUER

Tarımda, turizmde,ticarette ve sanayide öncelikli noktalarını belirleyen Hatay, Ortadoğu'nun dünyaya açılan kapısı olarak rekabetçi yapısını güçlendirmek için çalışıyor. Bölgemizdeki oda başkanları, sivil toplum örgütleri ve sanayicilerimizle yaptığımız her görüşmede yeni yatırım alanlarının hizmete sunulmasının, bölge ekonomisine olumlu katkılar sağlayacağı vurgulanıyor. Ancak 7 milyon tonu yassı çelik, toplam 11 milyon tonluk demir çelik kapasitesine sahip Hatay'da yatırımcıların en büyük sıkıntısı yer sorunu. Hatay Valisi M. Celalettin Lekesiz, yaptığı ziyaretlerle sanayicilerin sorunlarını dinliyor. İşte bunlardan bazıları:

Üretiminin yüzde 52'sini ihracata yönlendiren Antakya OSB'deki Hatboru Çelik'in ortağı Sıdık Önlen, kazık boruları, içme ve sulama suyu boruları, doğalgaz ve petrol boruları, jeotermal kuyu boruları ve soğuksu sondaj teçhiz boruları yanında plastik boru imalatına başladıklarını ve acilen 500 dönümlük bir yere ihtiyaçları olduğunu söylüyor; "Yer sağlandığında ciromuzu ve istihdam sayımızı üçe katlamış olacağız" diyor.

İskenderun OSB'de bulunan Diler Holding bünyesindeki Yazıcı Demir Çelik'in fabrika müdürü Osman Gözükara da holding olarak 2008 yılında 1,4 milyar dolarlık demir çelik ihracatı gerçekleştirdiklerini; bu yıl 1,2 milyar dolarlık 2 tane termik santral kuracaklarını belirtiyor. Firmanın bu yılki hedefi 1 milyon 50 bin tonluk üretim.

Bölgedeki 9 tesislerinde yıllık üretim kapasitelerinin bir milyon tonun üzerinde olduğunu belirten Tosyalı Holding Yönetim Kurulu  Başkanı Fuat Tosyalı da Türkiye'de özel sektör tarafından yapılan ilk yassı çelik yatırımını Osmaniye OSB'de kurduklarını hatırlatarak, "Dünyada kendi çeliğini nihai ürüne çeviren birkaç firmadan biriyiz. Bölgemizdeki yer sıkıntısı çözülürse yeni  yatırımlar  gerçekleştirebiliriz. Yatırımlarımızla yeni istihdam alanları yaratarak daha güçlü bir ülke konumuna ulaşırız" diyor.

Sorunlarla yakından ilgilenen Vali Celalettin Lekesiz, Antakya OSB'deki mevcut yerin genişletilmesi için alternatifler üzerinde karar vererek, hayata geçireceklerini söylüyor. İskenderun ve Payas OSB'lerde yargı kararından kaynaklanan sorunlar olduğunu hatırlatarak, "Bu sorunları aşmak için ne yapılabilir üzerinde duruyoruz. Erzin OSB'nin kurulacağı yerde tapuya şerh koşan kurumların şerhleri kaldırması gerekiyor. Yakın zamanda Sanayi Bakanlığı'ndan kamu yararı kararını alırsak, bu yıl Ersin OSB için alt yapıyı tamamlayıp, arsa tahsisine başlayacağız. Yargı kararı ve orman alanı gibi sorunlarla beklemede olan yerlerle ilgili sorunları biran önce aşarak, arsaları sanayicilerimizin kullanımına sunmalıyız. Yer sorunu aşıldığında kurulacak yeni tesislerle üretilen katma değer artacak, daha çok istihdam sağlanacak" diye konuşuyor.

Yassıda sağladığımız potansiyel devam etmekte olan yatırımların tamamlanmasıyla birlikte ciddi bir yan sanayi gelişimini de beraberinde getirecek. Tüm bu gelişmeler için yer problemi çözülerek, sanayicilerimizin önü açılmalıdır.

Libya’da 8,1 milyon ton kapasiteli DRI tesisi yatırımına imza attı Kapasite fazlasına karşı strateji geliştirilmeli Filistin Büyükelçisi: Türkiye ilk ve en önemli ortağımız Katar ve FIFA'dan, 50 milyon dolarlık sosyal destek Borsa günü yatay tamamladı