Haber değeri taşımadığımızda başarmış olacağız
Güler Sabancı, BM Kadını Güçlendirme İlkeleri Sözleşmesi'ni Sabancı Holding adına imzaladı.
Abone olİSTANBUL - Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, Sabancı Holding adına BM Kadını Güçlendirme İlkeleri Sözleşmesi'ni imzaladı. Sabancı, "En başarılı kadınlarla ilgili haberlerin haber değeri taşımadığı noktada biz aslında hedefimizi başarmış olacağız. Bizim başarmamız gereken nokta bu... Ancak biz halen habere konu oluyoruz" diye konuştu.
Sabancı, 4. BM En Az Gelişmiş Ülkeler Konferansı kapsamında düzenlenen "Kadınların Küresel Değer Zincirinde Yer Alması için İş Dünyası ve Kalkınma Örnekleri" oturumun kapanış konuşmasını yaptı.
Kadınlar, toplumsal cinsiyet, kadın ve insan haklarının geliştirilmesi konusunda konuşmanın yeterli olmadığının altını çizen Sabancı, kalkınmanın ve dünyanın gelişiminin en önemli noktasını kadınların oluşturduğunu söyledi.
Üniversiteden mezun olduğu 1978 yılından bu yana iş hayatında bulunduğunu ifade eden Sabancı, "Benim için iş hayatı aslında bir av, avcılık gibidir. Oyununuza karar verirsiniz, donanımızı hazırlarsınız, dışarı çıkarsınız ve avlanırsınız. Benim için iş hayatı budur" dedi.
Güler Sabancı, dünyanın en fakir 10 insanından 6'sının kadın ve kız çocuğu, dünyadaki parlamenterlerin yüzde 16'sından daha azının kadın olduğunu, okula gitmeyen çocukların üçte ikisini kız çocuklarının oluşturduğunu, "dünyadaki işlerin yüzde 66'sının kadınlar tarafından yapılırken", küresel gelirin yalnızca yüzde 10'unu ve küresel refahın yüzde 1'ini kadınların aldığını anlattı.
Gelirlerin yüzde 99'nu erkekler alıyor
Kadınlarla erkekler karşılaştırıldığında, erkeklerin toplam işin yüzde 34'ünü yapmalarına karşın toplam gelirin yüzde 90'ını, toplam küresel refahın yüzde 99'unu aldıklarını kaydeden Sabancı, Sabancı, kariyerine başladığından bu yana her zaman istisna olarak görüldüğünü dile getirerek, "En başarılı kadınlarla ilgili haberlerin haber değeri taşımadığı noktada biz aslında hedefimizi başarmış olacağız. Bizim başarmamız gereken nokta bu... Ancak biz halen habere konu oluyoruz" diye konuştu.
Türkiye'deki duruma değinen Sabancı, okula giden 3 kadından 2'sinin liseyi bitirebildiğini, yüksek öğrenim gören kadınların oranının yüzde 40 olduğunu kaydetti.
Sabancı, California Üniversitesi'nde yapılan bir çalışmaya göre, kadınların özellikle dönüşümsel ve interaktif yönetim alanında mükemmeliyet gösterdiğini aktarırken, "Aslında bu kelimeler, günümüzü tarif ediyor. İş dünyasında ihtiyaç duyulan şey bu, iki taraflı düşünme... Bu alanda erkeklerden daha başarılıyız. Aynı zamanda yine çalışmalar gösteriyor ki; kadınlar daha gerçekçi. Bu nitelikler aslında eskiden çok talep edilen nitelikler değildi ancak şu anda biliyoruz ki, bütün akademik çalışmalar bunu gösteriyor. İş dünyasından böyle bir talep var ve bizler erkek yöneticilerin daha dönüşümsel, değişikliğe açık ve daha bağlantılı, iletişim halinde olmasını istiyoruz" diye konuştu.
Güler Sabancı konuşmasının ardından Sabancı Holding adına BM Kadını Güçlendirme İlkeleri Sözleşmesi'ni imzaladı. Sabancı Holding, 170'in üzerinde uluslararası şirketin imzaladığı bildirgeyi Türkiye'den imzalayan ilk şirket oldu.