Güvence verilirse yeminimizi ederiz

Parti genel merkezinde öğrencileri ağırlayan Kılıçdaroğlu, Meclis'teki yemin krizini değerlendirdi.

Abone ol

ANKARA - CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, CHP milletvekillerinin TBMM'de yemin etmemesiyle ilgili olarak, "Biz bu demokrasi ayıbını milletimize ve dünya kamuoyuna duyurmak için yemin etmedik. Amacımız TBMM'yi kilitlemek değildir. Güvence verilirse çıkar yeminimizi ederiz" dedi.

CHP Genel Merkezi'nden yapılan yazılı açıklamaya göre, Kılıçdaroğlu, Yeditepe ve North Florida Üniversitesi Türk-Amerikan İlişkileri Ortak Sertifika Programı öğrencilerini genel merkezdeki makamında kabul etti.

Kabulde öğrencilerin sorularını yanıtlayan Kılıçdaroğlu, "CHP neden parlamentoda yemin etmedi" sorusu üzerine şunları söyledi:

"Halkın oyları ile seçilmiş ve haklarında mahkumiyet kararı olmayan milletvekillerinin yemin etmeleri engellenmiştir. Bu demokrasiye, insan haklarına ve evrensel hukuka aykırıdır. Biz bu demokrasi ayıbını milletimize ve dünya kamuoyuna duyurmak için yemin etmedik. Amacımız TBMM'yi kilitlemek değildir. Hukuka, bağımsız yargıya ve evrensel hukuk kurallarına saygı istiyoruz.

Siz öğrencisiniz, sizin gibi öğrenci olan bazıları parasız eğitim istediği için 14 aydır tutuklu. Bu gençlerin sesini duyan var mı? Biz yemin etseydik tutuklu milletvekillerinin de kimse farkına varmayacaktı.

Ayrıca biz hiç yemin etmeyeceğiz demiyoruz ki yemin edebilmemiz için tutuklu milletvekilleri konusunda gerekli mekanizmaların devreye sokulacağı güvencenin verilmesini istiyoruz. Bu güvence verilirse çıkar yeminimizi ederiz. Biz yemin etmeyerek bir demokrasi ve hukuk ayıbını dünyaya göstermek istedik. Yeri ve zamanı geldiğinde yeminimizi edeceğiz."

Bir öğrencinin "Yemin krizine ABD'nin herhangi bir müdahalesi oldu mu?" sorusu üzerine de Kılıçdaroğlu, "Yemin meselesi bizim kendi sorunumuzdur. Bir müdahale olmadı, doğru da değildir. ABD büyükelçisi de 'bu Türkiye'nin iç işidir', dedi" karşılığını verdi.

Sinan Ateş davasıyla ilgili kritik gelişme Borsa günü yükselişle tamamladı Altının kilogram fiyatı 2 milyon 480 bin liraya yükseldi MSB'den bedelli askerlik ücreti açıklaması Türk Lirası reel anlamda yaklaşık son 3 yılın zirvesinde