Güven: Kararı sonuçlar sisteme girilmeden aldık
YSK Başkanı Güven, mühürsüz pusulaların geçerli sayılmasıyla ilgili olarak, "Bu kararı sonuçlar sisteme girmeden yani kimsenin kafasına bir şey takılmadan, 'Evet' veya 'Hayır' lehine veya aleyhine oy pusulası olup olmadığı belirlenmeden aldık." açıklamasında bulundu.
Abone olYüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Sadi Güven mühürsüz pusulaların geçerli sayılmasıyla ilgili olarak "Biz bu kararı sonuçlar sisteme girmeden, kimsenin kafasına bir şey takılmadan verdik. Sonrasında verseydik belki tartışma olurdu ama sandıklar açılmaya başladığı anda bu kararı aldık." diye konuştu.
Güven, pusulaların filigranlı olduğuna dikkati çekerek şunları kaydetti:
"Vatandaşa verilen zarf ve oy pusulaları filigranlı olarak YSK tarafından özel olarak üretilen evraklardır. Paralardaki gibi, YSK'nın filigranını görebilirsiniz. Yani dün akşamdan beri tartışmaya neden olan oy pusulaları YSK tarafından üretilen ve geçerli olan oy pusulası ve zarflardır.
Yasa koyucu bu filigranlı oy pusulası ve zarfların yanı sıra ikinci bir tedbir almış ve orada bulunan sandık başkanı ve üyelerinin mühür basmak suretiyle ikinci bir tedbir almasını öngörmüştür. Onların yaptıkları bir hata nedeniyle vatandaşın anayasal hakkını kullanmasına engel olmamaya karar verdik.
"İlk kez yapılan bir işlem değil"
Vatandaş kendisine verilen geçerli oy pusulasını geçerli bir şekilde sandığa atmıştır. Sadece oradaki sandık kurulundaki çalışanların, eğitim vermemize, seçim günü sabah telefonlarına mesaj göndermemize rağmen, ihmalen veya bilerek eksikliklerini, vatandaşın oy verme hakkını engelleme yolunda değerlendirmedik. Bu, ilk kez yapılan bir işlem değildir.
Bu kararı sandıklar açılmaya başladığında, sonuçlar sisteme girmeden yani kimsenin kafasına bir şey takılmadan, 'Evet' veya 'Hayır' lehine veya aleyhine oy pusulası olup olmadığı belirlenmeden aldık. Sonra karar verseydik belki tartışmalar olurdu, filanca lehine denilebilirdi ancak biz sandıklar açılmaya başladığında böyle bir sıkıntı doğduğunda anayasal hakkını kullanan vatandaşın kendisinden kaynaklanmayan, sandığın başındaki kişiden kaynaklanan bir hatadan dolayı hakkını zayi etmeme adına aldık. Sisteme tek bir oy girilmeden, siyasi partilerle paylaşılmadan bu kararı aldık. Dolayısıyla bu karara herhangi bir anlam yüklemek doğru değildir.
"Sayıyı bilmemiz mümkün değil"
Mühürsüz olduğu halde geçerli kabul edilen oy sayısının şu anda bilinemeyeceğini de söyleyen YSK Başkanı Güven, "Şu anda bin midir, 5 bin midir, 10 bin, 20 bin midir, gerçekten bilmiyoruz. Bunlar, itiraz üzerine yeniden gelir mi gelmez mi onu da bilemiyorum, bir bakılır. Şu anda ne bizim ne de siyasi partilerin kaç tane böyle oy var, bunu bilmemiz mümkün değil." şeklinde konuştu.