Gül: Barış için Filistinliler arasında uzlaşı sağlanmalı

Cumhurbaşkanı Gül ile İngiltere eski Başbakanı Blair arasındaki görüşmede Filistin-İsrail sorunu ele alındı.

Abone ol

ANKARA - Cumhurbaşkanı Gül, "Arap Baharı" ile bölgede meydana gelen sinerjiden barış umutlarının güçlendirilmesi için yararlanılması gerektiğini belirterek, bu çerçevede Filistinliler arasında bir an önce uzlaşı sağlanarak Arap Barış Planı temelinde müzakerelere başlanmasında büyük yarar bulunduğunu ifade etti.

Cumhurbaşkanlığının internet sitesindeki habere göre, Cumhurbaşkanı Gül ile İngiltere eski Başbakanı ve Orta Doğu 4'lüsü Özel Temsilcisi Tony Blair arasında gerçekleşen görüşmede, Blair, Türkiye'nin bölgedeki rolünün tarihi bir dönüşümden geçtiğine vurgu yaptı. Blair, İslamiyet, demokrasi ve refahın aynı düzlemde buluştuğu Türkiye'nin cazibesinin bölge ülkeleri için çok yüksek olduğunu kaydetti.

Gül'e, "Arap Baharı" kapsamında bölgede yaşanan dönüşüm sürecinin İsrail-Filistin sorununun çözümüne yönelik müzakereler üzerindeki etkisine ilişkin bilgi veren Blair, gelinen aşamada gerek İsrail gerek Filistin tarafının barış görüşmelerine başlanması için nispeten daha olumlu bir yaklaşım sergilemeye başladığını söyledi. Blair ayrıca, Gilad Şalit'in serbest bırakılmasına ilişkin görüşmelerin tamamlanmasının olumlu bir gelişme olduğunu belirtti.

Bu konuda bir mutabakata varılmasından Türkiye'nin de memnuniyet duyduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı Gül, "Arap Baharı" ile bölgede meydana gelen sinerjiden barış umutlarının güçlendirilmesi için yararlanılması gerektiğini söyledi. Gül, bu çerçevede Filistinliler arasında bir an önce uzlaşı sağlanarak Arap Barış Planı temelinde müzakerelere başlanmasında büyük yarar bulunduğunu ifade etti.

Bu süreçte tüm tarafların bölgesel değişim ve dönüşümü, demokratik gelişmeler ve demografik trendler ışığında iyi tahlil etmesinin önemine işaret eden Gül, müzakere masasına dönülmesi için gerekli olan yeni yerleşim yerleri inşasının durdurulması gibi adımların süratle atılması gerekeceğini belirtti.

Meteor mu düştü? Türkiye Uzay Ajansı'ndan açıklama geldi EURO 2024 Çeyrek Final TRT 1 frekans ayarı nasıl yapılır? Yerlikaya 'Kuyu-7' operasyonunu duyurdu: 33 suç örgütü üyesi yakalandı Fransa yarı finalde İspanya'nın rakibi EURO 2024'te ilk yarı finalist İspanya!