Görev dağılımı belli oldu
Başbakan yardımcılarının görev dağılımı belirlendi. Babacan yine ekonominin yönetiminden sorumlu...
Abone olANKARA - Yeni kabinenin ilk Bakanlar Kurulu toplantısı sonrasında Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç açıklama yaptı.
Başbakanlık Merkez Bina'da, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun ilk kez başkanlık ettiği toplantı yaklaşık 1 saat sürdü.
Bakanlar Kurulu toplantısında öncelikli konu yeni bakan arkadaşlarla tanışma ve genel bir değerlendirme yapıldığını söyleyen Hükümet Sözcüsü Arınç, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun sorumlu olduğu kuruluşları: MGK, MİT, Diyanet, TOKİ, Türkiye Yatırım Destek Başkanlığı olarak sıraladı ve daha önce Başbakan yardımcısına bağlı olan Diyanet İşleri'nden kendi isteği doğrultusunda Başbakan Davutoğlu'nun sorumlu olduğunu bildirdi.
Bakanlar Kurulu'ndaki yeni görevlendirmelerin detayları:
Başbakan Davutoğlu'na bağlı kurum ve kuruluşlar:
MGK Genel Sekreterliği, MİT Müsteşarlığı, Diyanet İşleri Başkanlığı, Toplu Konut İdaresi Başkanlığı, Türkiye Yatırım, Destek ve Tanıtım Ajansı Başkanlığı.
Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan'ın sorumlu olduğu kuruluşlar:
TBMM ile ilişkiler, kamu diplomasisiyle ilgili işlerin yürütülmesi, bağlı kurum ve kuruluşlar, Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü, TRT Genel Müdürlüğü, Anadolu Ajansı Genel Müdürlüğü, Radyo ve Televizyon Üst Kurulu'yla ilişkiler.
Hükümet Sözcüsü Arınç, Hükümet Sözcülüğü, Danıştay ile ilişkiler, Terörle Mücadele Yüksek Kurulu Başkanlığı, Milli Güvenlik Kurulu kararlarının ve görüşlerinin değerlendirilmek üzere Bakanlar Kurulu'na sunulması, Bakanlar Kurulu'nda kabulü halinde bu tavsiye kararlarının uygulanmasının koordinasyonu ve izlenmesi, insan haklarıyla ilgili kurullar ve insan haklarıyla ilgili konularda koordinasyon ve Kıbrıs ile ilgili koordinasyon işlerinin kendi görevleri arasında bulunduğunu bildirdi. Arınç, Vakıflar Genel Müdürlüğü ve Türkiye İnsan Hakları Kurumu'nun kendisine bağlı olduğunu açıkladı.
Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın sorumlu olduğu kurumlar:
Ekonomik konularda genel koordinasyon, bağlı kurum ve kuruluşlar, Hazine Müsteşarlığı, Merkez Bankası, Ziraat Bankası, Halk Bankası, Kalkınma Bankası, İhracat Kredi Bankası, Vakıflar Bankası Genel Müdürlükleri, Sermaye Piyasası Kurulu Başkanlığı, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu.
Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş'a bağlı kurum ve kuruluşlar:
Medeniyetler İttifakı projesinin yürütülmesi, bağlı kurum ve kuruluşlar Atatürk, Kültür, Dil, Tarih ve Yüksek Kurumu, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı.
'ABD Maslahatgüzarı Dışişleri'ne çağrıldı'
Arınç, gazetecilerin gündeme ilişkin sorularına ise şu yanıtları verdi:
Davutoğlu, Almanya'nın ardından ABD'nin de Türkiye'yi dinlediği iddialarına ilişkin soruya, "Almanya ile istihbarat örgütlerinin görüşmeleri, içişleri bakanlıklarının görüşmeleri yapıldı, bu konuda detaylı bir açıklama belki yapılacaktır. Şu anda ABD büyükelçisi yok ama görevli maslahatgüzar çağrılarak izahat alınmıştır" yanıtını verdi.
Musul'da rehin alınan Türklerle ilgili soruya ise, "Maalesef hasretimiz henüz dinmemiştir. Çok şükür ki hayattadırlar. Bulundukları yerler bilinmekte ve kendileri ile irtibat sürdürülmektedir. Biz de ailelerine müjde vereceğimiz anı bekliyoruz. İrtibatımız bulunmaktadır. Devletten devlete bir işlemin yapılmadığını bir örgütün elinden bu yurttaşlarımızın kurtarılması için çalışma yapıldığını biliyoruz. Yurttaşlarımızın canlarını tehlikeye düşürmemek için hem sorularımızı hem de cevaplarımız özenle seçmeliyiz. Çok açık konuşamıyorum ama özel bir durumla karşı karşıya olduğumuzu söylemeliyim." yanıtını verdi.
Çözüm sürecinde tüm yetki Başbakan'da
Arınç, çözüm sürecinde sorumluluğun kime ait olduğuna dair soruyu ise, "Çözüm süreci koordinasyonunu bir başbakan yardımcısının uhdesine vermek sayın Başbakan tarafından uygun görülmedi. Süreç ile ilgili tüm yetkiler Sayın Başbakan’da toplanmıştır" şeklinde yanıtladı.