Girişimler, 514 farklı sınıfta faaliyet gösterdi
Sanayi ve Hizmet sektörlerinde girişimler, 127 sınıfta çok yüksek, 71 sınıfta yüksek, 92 sınıfta orta, 224 sınıfta ise düşük derecede yoğunlaşma olduğu belirlendi.
Abone olANKARA - Yıllık Sanayi ve Hizmet İstatistikleri kapsamında girişimler, 514 farklı sınıfta faaliyet gösterdi.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), "Sanayi ve Hizmet Sektörlerinde Yoğunlaşma, 2009" istatistiklerini yayımladı.
Buna göre, Yıllık Sanayi ve Hizmet İstatistikleri kapsamında girişimler, 514 farklı sınıfta faaliyet gösterdi. 127 sınıfta çok yüksek, 71 sınıfta yüksek, 92 sınıfta orta, 224 sınıfta ise düşük derecede yoğunlaşma olduğu belirlendi.
Ciro bazında en büyük paya yüzde 46,14 ile "Toptan ve perakende ticaret, motorlu taşıt, motosiklet, kişisel ve ev eşyalarının onarımı" sektörü sahip oldu. Sektördeki girişim sayısı da yüzde 42,41 olarak gerçekleşti.
2009 yılında ciro bazında en büyük paya sahip ikinci sektör yüzde 27,34 ile imalat sektörü olarak belirlenirken, sektördeki girişim sayısı da yüzde 12,92 oldu.
Ciro bazında bu iki sektörü sırasıyla inşaat, ulaştırma ve depolama ile elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörleri izledi.
Kültür, sanat, eğlence, dinlence ve spor, diğer hizmet faaliyetleri ve gayrimenkul faaliyetleri sektörleri ciro bazında en düşük paya sahip sektörler olurken, söz konusu sektörlerin girişim sayıları da sırasıyla yüzde 0,56, yüzde 5,33 ve yüzde 0,80 olarak gerçekleşti.
Yoğunlaşma oranları nasıl hesaplanıyor?
Yoğunlaşma oranları, 2009 yılı Sanayi ve Hizmet İstatistikleri çalışması kapsamındaki girişimlerin faaliyet türü birimleri bazında ciro değerleri kullanılarak NACE Rev. 2 sınıflamasına göre sınıflar (4 rakamlı) düzeyinde hesaplanıyor. Girişimin faaliyet gösterdiği her farklı ekonomik faaliyet sınıfı, faaliyet türü birimi olarak alınıyor. Bu çalışmada temel alınan yoğunlaşma oranı (CR4), bir ekonomik sınıftaki en büyük 4 girişimin ciroları toplamının, o ekonomik sınıftaki toplam ciro değerine bölünmesiyle elde ediliyor.