Genel kurullar internete taşınıyor

Elektronik Genel Kurul Sistemi ile Ekim 2012’den bu yana 402 genel kurul gerçekleştirildi

Abone ol

KEZBAN KARABOĞA

İSTANBUL - Elektronik ortamda genel kurul yaygınlaşıyor. Tüm bileşenleri ve yazılımı Merkezi Kayıt Kuruluşu (MKK) tarafından yerli kaynaklarla hayata geçirilen Elektronik Genel Kurul Sistemi (e-GK) ile 2012’nin ekim ayından bu yana 402 genel kurul toplantısı gerçekleştirildi. Yeni TTK ile iş hayatına giren uygulama kapsamında, 198 farklı lokasyonda ve 23 farklı merkezde yapılan toplantılar için yaklaşık 877 saat canlı yayın yapıldı.

Tüm bileşenleri ve yazılımı Merkezi Kayıt Kuruluşu (MKK) tarafından yerli kaynaklarla hayata geçirilen Elektronik Genel Kurul Sistemi (e-GKS) ile Ekim 2012’den bu yana 402 genel kurul gerçekleştirildi. 198 farklı lokasyonda ve 23 farklı şehirdeki toplantılara 13 bin kişi katıldı, 877 saat canlı yayın yapıldı. 

2012'nin Temmuz ayında Yeni Türk Ticaret Kanunu ile anonim şirketler genel kurullarını internetten elektronik olarak yapabilir hale geldi. Bu sistemle genel kurullara uzaktan katılan yöneticiler oy verebiliyor, soru sorabiliyor. İşte bu durum özellikle yabancı ortaklı şirketlerin ilgisini çekti. e-GKS’nin altyapısını TTNET ile birlikte sağlayan Medianova'nın Genel Müdürü Serkan Sevim, “Yakında yönetim kurullarının da elektronik ortamda gerçekleştirilmesine yönelik çalışma var. Bu durum iş hacmini artıracak” dedi. Bu yıl yaklaşık 70 şirketin ana sözlemesini değiştirip e-genel kurul yapabilir duruma geldiğini belirten Sevim, sistemin işleyişi hakkında, “Borsaya kote şirketse hissedar olduğunu ispat etmeli. MKK’nın bir arayüzü var. Oradan hissedarlığını beyan ederek giriş şifresi alıyor. Ayrıca e-imzaya başvurmuş olması gerekiyor. Bunları yaptıktan sonra genel kurul öncesi sisteme giriş yapıp canlı yayına katılıyorlar. Ardından soru sorabileceği oy kullanabileceği bir ekrana bağlanıyorlar” dedi. E-genel kurulun şirketleri önemli bir maliyetten de koruduğunu dikket çeken Sevim, yerine göre yüzlerce hissedarın, farklı farklı kentlerden, hatta ülkelerden gelerek aynı salonda buluşmasına dayanan eski sistemin ciddi bir maliyet kalemi olduğunu kaydetti. Sevim şunları söyledi: “Şimdi bütün bunlar ortadan kalkıyor. Ofisten, evden, bütün hissedarlar video sistemi ile genel kurullara katılıyor. Sistem geliştikçe daha fazla şirket genel kurulunu böyle yapacak. Şimdi yönetim toplantılarının da böyle yapılması gündemde. Bu konuda çalışma var.”

YouTube'dan önce internetten maç sattı 

Medianova, internet üzerinden video yayını, veri depolama ve ön belleğe alma hizmeti veriyor. Konuyla ilgili ürünler geliştiriyor. Geçen yıl yüzde 60 büyüyen şirketin Genel Müdürü Serkan Sevim, “YouTube ortada yokken, Digiturk’le internetten maçları satıyorduk. 2006’da Medianova’yı kurduk. Bugün Fizy, TTNET Müzik gibi servislerin tamamı Medianova ile çalışıyor. Yaklaşık 450 şirketle çalışıyoruz” dedi. MN360 online video platformu markasıyla büyük kurumsal şirketlere hizmet verdiklerini ifade eden Sevim şunları söyledi: “Şirketler bu ürünle kendi know-how’larını, basit videolar yaratarak online video platformunda kullanılabilir hale getiriyor. Kamu kuruluşları da web tv yatırımı yapmaya başladı. MNCDN adlı markamız veriyi son kullanıcıya ulaştırıyor. Aksela isimli ürünümüz ise site hızlandırma hizmeti sağlıyor."

Tüketici tüketmiyor, tükeniyor 2 bin 667 projeye 2,2 trilyon lira yatırım A Milli Erkek Basketbol Takımı finale kaldı Erdoğan'dan İstanbul Sözleşmesi açıklaması: Hiçbir anlamı yok Adalet Bakanı Tunç'tan kadına şiddete karşı 'sıfır tolerans' mesajı