Fujifilmshop'ların 4'üncüsünü açtı, medikal ve ilaçta da iddialı

Fotoğrafçılıkta film işi bitince görüntüleme teknolojisindeki kapasitesiyle sağlık alanına giren Fujifilm, bir yandan da fotoğrafçıların platformu haline getirmek istediği Fujifilm Shoplar açıyor. 5’inci mağaza Ankara’da açılacak

Abone ol

KEZBAN KARABOĞA

İSTANBUL - 10–15 yıl önce fotoğraf çekebilmek için makinelere makara film koymak gerekirdi. ‘Dijital’ çıkınca işler değişti. Bu kritik teknoloji değişiminde gelirlerinin büyük kısmını fotoğraf filmi satışından elde eden şirketler, bu büyük dönüşüme film teknolojisini ‘görüntüleme teknolojisine dönüştürerek karşılık verdiler. Sağlık sektörüne adım attılar. Bu şirketlerden biri de Fujifilm. Fotoğraf filmi sektöründe yaşanan dijitalleşmeden sonra Fujifilm’de 2000’li yılların başında global ciroda yüzde 15’le olan fotoğraf filminin payı yüzde 1’lere düştü. Şirket, “Second Foundation” dönemine girdi. Ağırlığı medikal cihazlar ve matbaacılık sektörlerine verdi. Sağlık sektöründe önleyici, teşhis ve tedavi aşamalarında ürünler üretmeye başladı. Teşhiş aşamasında görüntüyü dijitalize eden, dijital röntgenler, dijital radyoloji ve mamografi ürünleri üretme işine girdi. Tedavide ilaç üretimine başladı. İlaç üretimini özellikle Uzakdoğu’da yapıyor. Lenfoma ve Alzheimar alanında geliştirme aşamasındaki ilaçlar üretiyor. Önleyici sağlıkta kozmetik ürünler ve C vitamini gibi vitamin üretme işine başladı. ‘Tissuse Engineering (Rejeneratif Tıp) alanında ABD’nin Wisconsin eyaletindeki bir şirketi satın aldı. Bu işi daha da büyütecek. Bu alan kök hücre tedavilerinde ve doku mühendisliği uygulamaları ile deri yanıkları veya diz kıkırdaklarının onarımı gibi konularda yapılan çalışmaları kapsıyor.

Konsept ‘Fujifilm Shop’lar açıyor

Fujifilm, sağlıkta bu işlere odaklanırken fotoğrafı baskıya kaydırdı.
Farklı endüstriyel alanlarda kullanılabilen geniş formata yani seramiğe, cam ve ahşaba dijital baskı yapabilen makineleri, sistemleri geliştirdi. Ayrıca fotoğraf filmi üreticisi köklerine sahip çıkan şirket, son 1 yıldır konsept ‘Fujilfilm Shop’ mağazaları açmaya başladı. Bu mağazaların 4’üncüsü, İstanbul’daki Bağcılar, Kadıköy ve Sirkeci mağazalarından sonra İzmir’e açıldı. Fujifilm Genel Müdürü Cengiz Metin’in aktardığına göre Fujifilm Shop’ların sayısı artacak. Metin, “5’inci mağaza Ankara’da olabilir. Zamanla artmaya devam edecek. Anadolu’da hobiye daha çok zaman var. Oralarda workshoplar yapmaya çalışıyoruz. Fujilfilmshop’ların fotoğrafçıların girip çıktığı bir platform haline dönüştürmek istiyoruz” dedi. 
 

Sağlıkta iki büyük ihale aldı 

Fujifilm, Türkiye pazarına 1989’da distribütör firmasıyla girdi. Daha sonra Fujifilm Europe GmbH aracılığıyla distribütör firması, Filmat AŞ’yi satın aldı. 2012 Hazirandan bu yana Türkiye’deki faaliyetlerini Fujifilm Dış Ticaret olarak kendisi yürütüyor. 2014 yılında gerçekleştirdiği 80 milyon Euro ciro’nun yüzde 40’ı medikal ürünlerden geldi. Şirketin, 2015 yılı ciro hedefi bu rakamı yüzde 10 artırmak. Genel Müdür Cengiz Metin, “Türkiye’de fotoğraf ve matbaa kısmı da var ama önceliğimiz teşhis; radyoloji ve endoskopi alanları. Son 3 yıldır iyi büyümeler yakalıyoruz. Medikal kendini bu yıl yukarı çekti. İki büyük ihalenin satın alması bizden yapıldı. Bir tanesi Sağlık Bakanlığı’nındı. Tüm Türkiye için endoskopi ile ilgili 240 tane sistem alındı. Bunun dışında Kanser Erken Teşhiş Tarama ve Eğitim Merkrezi (KETEM) ile ilgili 43 tane dijital mamografi sistemi satıldı. Türkiye medikal cihazlar pazarında her yıl yüzde 15-20 büyüme hedefliyoruz “ diye konuştu.

10 ülkeyi Türkiye’den yönetiyor

Orta Asya’yı da içine alan bölgesel bir yönetime girdiklerini belirten Metin, “Merkezimiz Türkiye oldu. Kazakistan, Özbekistan, Kırgısiztan’ın da dâhil olduğu 10 ülke buraya bağlı. Bölgesel büyümenin büyük bölümü Türkiye’den geliyor” dedi.

‘Dijitale hapsolan fotoğraflara talibiz’

Dünyada fotoğraf baskı ürünlerinde pazar lideri olduklarını belirten Fujifilm Genel Müdürü Cengiz Metin, “Fotoğraf baskı kültürünün devam etmesi için çalışıyoruz. Bu anlamda fotoğraf kültürünü yaymak için uğraşıyoruz. Yeni teknolojilerimizle birlikte dijitallere hapsolan fotoğrafl arı almaya talibiz. Fotoğraflarınızı seçip sizin adınıza en iyileri seçip basıyoruz. Şu anda yüzünüzün olduğunu fotoğrafları bulup seçen yazılımlar geliştiriliyor. Fotoğraflarınızı fotoğraf kartına basıp kitap haline getirebiliyorsunuz. Bu zamanla gelişecek” dedi.

Global cirosunun yüzde 7'sini Ar-Ge harcamalarına ayırıyor

Fujilfilm’in merkezi Japonya’nın başkenti Tokyo’da. Fujifilm Holdings Corporation’ın yüzde 100 iştiraki. 1934 yılında fotoğraf filmi üreticisi olarak kuruldu. Yıllık global cirosunun yüzde 7’sini Ar-Ge’ye ayırıyor. Holdingin bünyesinde 273 şirket var. Mart 2013 itibariyle toplam sermayesi 40 milyar yen. Çalışan sayısı 78 bin 595. Dijital, optik, hassas kimyasal ve ince film kaplama teknolojilerinden, fotoğraf baskı ve dijital kamera ürünleri, medikal sistemler, grafik sistemler, yaşam bilimleri, düz panelli ekran malzemeleri ve ofis ürünlerine kadar uzanan geniş bir yelpazede faaliyet gösteriyor. Şirket sonra olarak ilaç ve kozmetik sektörlerinde de faaliyet göstermeye başladı.

'Ateşkes' derken İsrail yine Beyrut'u vurdu Bahçeli'den son dakika Ahmet Türk açıklaması Elon Musk: İngiltere zalim bir polis devleti İstanbul Eğitim Araştırma Hastanesi'nde yangın Deniz Akkaya hakkında gözaltı kararı