Fransa'da peçeli çarşafa yasak tartışması

Nicolas Sarkozy, meclis ve senatoda yasa çıkartmayla ilgili "hızlandırılmış sürecin" işletilmesini istedi

Abone ol

PARİS - Fransız basını, Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin, peçeli çarşafın kamuya açık yerlerde yasaklanması için hazırlanan yasa tasarısının vakit geçirilmeden parlamentoda onaylanmasını istediğini duyurdu.

Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda dün sabah iktidardaki Halk Hareketi Birliği (UMP) üyesi senatörleri kabul eden Sarkozy, bugün UMP milletvekilleri ile bir araya geldi.

Sarkozy, görüşmede, peçeli çarşafın yasaklanması konusunu gündeme getirerek, meclis ve senatoda yasa çıkartmayla ilgili "hızlandırılmış sürecin" işletilerek, bu yasa tasarısının parlamentodan derhal geçirilmesini istedi.

Sarkozy'nin milletvekilleri ve senatörlere, "Bir yıldır bu konuyu tartışıyoruz ve hala yasa tasarısını onaylayamadık" diyerek, yakındığı bildirildi.

Fransız basını, bazı milletvekili ve senatörlerin bu sürecin işletilmesi konusunda çekincelerini dile getirdiklerini duyurdu.

Hükümetin hazırladığı yasa tasarısı, kamuya açık yerlerde peçeli çarşaf giyenlere 150 euro, bu giysilerin giyilmesi için baskı yapanlara ise bir yıl hapis ile 15 bin euroya kadar para cezası öngörüyor.

Yasa tasarısı, 15 Mayıs tarihinde bakanlar kuruluna getirilecek.

Tasarının meclisten sonra senatoda da kabul edilerek, eylül ayının ortalarında yasalaşması bekleniyor.

Hükümetin, peçeli çarşafın kamuya açık her yerde yasaklanması için hazırladığı yasa tasarısının yumuşatılması için dün muhalefetteki Sosyalist Parti yasa teklifi sunmuştu.

Sosyalist Parti, yasağın sınırının daraltılarak, sadece hükümet binaları, toplu ulaşım araçları, hastane ve banka gibi yerlerde güvenlik gerekçesiyle yüzü de örten giysilerin yasaklanmasını önermişti.

Enflasyon muhasebe düzenlemesiyle ilgili geri adım yok, küçük rötuşlar masada Enflasyondan arındırılmış satışlar zayıf kaldı, ikinci 500’ün performansı düştü Makine üreticileri, vize sorununa çözüm istiyor Alman Master Builders MBT Tech'in % 51'ini aldı Tarımsal destekler üreticiyi memnun etmedi