Fransa'da Anadolu Festivali devam ediyor

Abone ol



PARİS - Fransa'nın başkenti Paris'te 3 gün sürecek ilk büyük Türk festivali olan Anadolu Festivali başladı.
Avrupalı Türk Demokratlar Birliği'nin girişimiyle Paris'in ünlü park ve sergi sarayı Parc des Expositions Villepinte'de organize edilen festivalin açılışını Türkiye'nin Paris Büyükelçisi Tahsin Burcuoğlu ve Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluk Başkanı Kemal Yurtnaç birlikte yaptı.
Burcuoğlu, böyle bir organizasyonun Paris'te ilk kez yapıldığının altını çizerek, hem ekonomik hem de kültürel anlamda önemli bir başarı olduğunu vurguladı. Fransa'da yaşayan Türk vatandaşlarının yanı sıra Türkiye hakkında bilgi almak isteyen yabancıların da festivale ilgili göstereceğini belirten Burcuoğlu, festivalin gelenekselleşmesini beklediklerini söyledi.
Burcuoğlu daha sonra stantları tek tek gezerek katılımcılarla tanıştı. Burcuoğlu, Bandırmalı olduğunu söyleyince, futbol formaları satılan stantta Bandırmaspor'a ait kaşkol hediye edildi.
Açılış töreninde mehter takımı da izleyenlere konser verdi.
10 bin metrekarelik kapalı ve 8 bin metrekarelik açık alanda gerçekleşen festivalde, Anadolu kültür mozaiği yer alıyor. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Turizm, Çevre ve Kültür Bakanlığı'nın da katıldığı festivale ayrıca, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı, AB Bakanlığı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Konya Büyükşehir Belediyesi, İzmir Expo 2020 gibi önemli kurum ve kuruluşlar da destek verdi.

Festival teması: İstanbul

Festival dolayısıyla kurulan stantlara, Kapalıçarşı, Kız Kulesi ve Ortaköy gibi İstanbul'un gözde turistik ve tarihi mekanlarının giydirmeleri yapılarak, ziyaretçilere kısa bir İstanbul gezisi sunuldu.
Önümüzdeki yıllarda da tekrarlanması beklenen festival, Türk kültürü, tarihi ve sanatını Fransızlara daha iyi tanıtmayı hedefliyor. Anadolu'nun kendine has dokusunu Fransa'ya taşıyacak festivalde ayrıca, Mustafa Ceceli de konser düzenleyecek.
Üç gün sürecek festival boyunca, Türkiye ile ilgili film gösterimleri, konferanslar, sempozyumlar da düzenlenecek ve geleneksel Türk mutfağı Fransızlara tanıtılacak.
Hacivat ve Karagöz, halk oyunları, kılıç kalkan ekibi, sema gösterisi, ney dinletisi gibi etkinliklerin de yer alacağı festivalde ebru, hat, telkari, cam üfleme, çömlekçilik, bastonculuk, çini, lületaşı gibi sanatlar Fransızlara tanıtılacak.

Tesla'nın karı ikinci çeyrekte yüzde 45 azaldı Alphabet'in geliri ve karı ikinci çeyrekte arttı RMS Capital'den 3 projeye 600 milyon dolar yatırım Uçak filosu 43 bin 430’a, yolcu sayısı 20 milyara yükselecek Fiberde dönüşüm olmazsa yıllık bedeli 19 milyar dolar olur