Fransa ve Almanya, euroyu savunmaya kararlı

Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy, hiçbir zaman euronun başarısız olmasına izin vermeyeceklerini ve vazgeçmeyeceklerini söyledi.

Abone ol

DAVOS - Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, Euroya karşı bahse girenlerin pişman olacağını, çünkü Fransa ve Almanya'nın Euroyu savunmaya kararlı olduğunu söyledi.

G-20 ve G-8'in Dönem Başkanı Fransa'nın Cumhurbaşkanı Sarkozy, İsviçre'nin Davos kasabasındaki Dünya Ekonomik Forumu'nda yaptığı konuşmada, Paris ve Berlin'in gelecek haftalarda Avrupa'nın ekonomik birleşmesi konusunda yeni adımlar atacağını belirterek, şöyle konuştu:

"Euroya karşı bahse girenler paranıza dikkat edin çünkü Euroyu savunmada tamamıyla kararlıyız. (Almanya Başbakanı Angela) Merkel ve ben hiçbir zaman, beni duyuyor musunuz? Hiçbir zaman Euroya sırtımızı dönmeyeceğiz. Hiçbir zaman Euronun başarısız olmasına izin vermeyeceğiz. Hiçbir zaman Eurodan vazgeçmeyeceğiz."

Medyada yer alan Euronun dağılmasına ilişkin başlıkların geçip gittiğini, Euronun ise kaldığını ifade eden Sarkozy, şunları söyledi:

"Eurodan vazgeçeceğimizi düşünmek onyıllardır birbiriyle savaşan Avrupa ülkelerinin psikolojisi konusunda hiçbir şey anlamamaktır. Euronun sorunu sadece basit bir parasal sorun ya da ekonomik sorun değil aynı zamanda (Avrupa) kimliği sorunudur. Euro Avrupa demektir. Euro Avrupa'dır ve Avrupa kıtamızda 60 yıldır barış içinde yaşıyoruz, bu yüzden Euronun hiçbir zaman yok olmasına izin vermeyeceğiz."

Sarkozy, Uluslararası Para Fonunun (IMF), küresel ekonomik dengesizlikler konusunda yeni kuralları uygulaması, izlemesi ve tedbir alması için yetkisinin artırılması gerektiğini de kaydetti.

İlk görevlerinin ticarette, döviz kurlarında, cari işlemler ve diğer unsurlarda dengesizlikleri ölçmek ve belirlemek için bir dizi ilgili gösterge geliştirmek olacağını söyleyen Sarkozy, "Fransa'nın G-20 dönem başkanlığında bunları yapacak pozisyonda olan tek bir uygun uluslararası teşkilat var, o da IMF" diye konuştu.

Dolar/TL'den günün ilk rakamları Tesla'nın karı ikinci çeyrekte yüzde 45 azaldı Eylem Tok yeniden hakim karşısına çıkacak Alphabet'in geliri ve karı ikinci çeyrekte arttı İzmir açıklarında 196 düzensiz göçmen yakalandı