Fotoğrafçı esnafı isyanda
TESK Genel Başkanı Palandöken, "Kamu kurum ve kuruluşları ile birçok büyük belediyenin fotoğraf çekim ve baskı işlerini bünyelerinde yapması esnafın iş kaybının en büyük nedenidir" dedi.
Abone olANKARA - TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, fotoğrafçı esnafının isyan ettiğini belirterek, "Kamu kurum ve kuruluşları ile birçok büyük belediyenin fotoğraf çekim ve baskı işlerini bünyelerinde yapması esnafın iş kaybının en büyük nedenidir" dedi.
Palandöken,yaptığı yazılı açıklamada, kimlik ve ehliyetlerin yeni yılda yenilenecek olması sebebiyle nüfus, emniyet ve Trafik Şube Müdürlüklerinin hummalı bir şekilde hazırlık yaptığını belirterek, "Bu yıl ortaokul ve liselere yeni başlayan yaklaşık 7 milyon öğrenciden resim istenmedi. Yenilenen çipli pasaportların değişiminde de fotoğrafları ilgili kamu kurumlarında çekildi" dedi.
Yeni yılda ehliyet ve kimlik yenilenmesi sebebiyle nüfus, il emniyet müdürlüklerinin ve trafik şube müdürlükleri adeta fotoğraf stüdyosu gibi çalışmaya başladığını vurgulayan Palandöken, "Daha önce tapu dairelerinde uygulamaya konulan sistemin genişletilmesi ülke genelinde bulunan 5 bin 242 fotoğrafçı esnafının kapısına kilit vuracağı anlamına gelir. Meslek kaybolduktan sonra vergi indirimi şu veya bu şekilde çare aranmasın. Sorunu baştan çözmekte fayda var" dedi.
"Korsan fotoğrafçılar çoğaldı"
Bugün adeta ayakta kalma mücadelesi veren meslek mensuplarının korsan fotoğrafçıların yanı sıra kamu kurum ve kuruluşlarına fotoğraf çekimi eklenmesi nedeniyle mesleği icra edenlerin haksız rekabetten mağdur olduğunu belirten Palandöken şunları kaydetti:
"Eskisi gibi tab için film gelmiyor. Bizlerin ve bulundukları yerin arşivleri olan fotoğrafçı esnafımız, 40 yıl evvel çektirilen resimleri bile istendiğinde bulabilir. Bunca yıl fotoğrafçılık yaptıktan sonra başka alanlarda iş yapmaları da zor olduğu için gelişen teknolojiler karşısında yok olmamak için çabalıyor. Yaklaşık iki milyon esnafın içinde sayıları 5 bin 242'ye düştü. Diğer taraftan, dijital fotoğrafçılık yöntemlerinin hızla gelişmesi ve klasik uygulamaların yerini alması, bu sektördeki eğitimin önemini ortaya koymuş ve fotoğrafçılıkla uğraşanların, fotoğraf çekimi ve baskı tekniği konusundaki teknolojik gelişmeleri takip etmesini zorunlu kılmıştır. Ama kamunun haksız rekabeti karşısında nasıl yatırım yapsın, işini nasıl geliştirsin?"
"Kamu kurumları resim çekiyor"
Palandöken, meslek mensuplarının, kamu kurumlarındaki insansız fotoğraf çekme makinelerinin her yerde faaliyete geçmesinin tüm fotoğrafçı esnafını zor durumda bıraktığını ifade etti.
Fotoğrafçı esnafının isyan etmekte olduğunu savunan Palandöken, "75 milyon 627 bin vatandaşın nüfus kâğıtlarının yenilenmesi, 23 milyon 760 binden fazla ehliyetin değiştirilmesi aslında fotoğrafçı esnafımızın pazarının büyümesiyle ayakta kalmasına büyük destek olacaktır. Fakat kamu kurum ve kuruluşları ile birçok büyük belediyenin fotoğraf çekim ve baskı işlerini bünyelerinde yapması esnafın iş kaybının en büyük nedenidir. Bahse konu olan uygulamalar, esnaf ve sanatkarlarımızın mesleki faaliyetlerinin kamu vasıtasıyla sağlanması sonucunda serbest piyasa koşullarına aykırı olarak haksız rekabet teşkil etmekte ve Anayasanın 173'üncü maddesine aykırı düşmektedir" dedi.