Fiyat düşürürlerse, cevabını bulurlar

Şimşek, sigara üreticilerinin fiyatları aşağı çekmek istediklerini belirterek, "Cevabını bulurlar" açıklamasını yaptı. Bakan, Wikileaks iddiası için de "Kanıtlasınlar, 1 gün dahi durmam" dedi.

Abone ol

İSTANBUL - Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, sigara üreticilerinin fiyatları aşağı çekmek istediklerini belirterek, "Onlar böyle bir şey yaparsa cevabını bulurlar" dedi.

NTV/CNBC-e ortak yayınında gündemdeki gelişmelere ilişkin soruları yanıtlayan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Wikileaks belgelerinde iddia edildiği gibi Doğan Grubu hisseleriyle ilgili bir açıklamasının olmadığını yineledi ve "Bunlar alçaklık. Böyle bir söz kullandığımı kanıtlasınlar, siyasette 1 gün dahi durmam" dedi.

Wikileaks belgelerinin "yalan ve dedikodu"ya dayandığını ifade eden Şimşek şöyle konuştu:

Biz, uluslararası yatırımcılarla sürekli bir araya geliriz. Onları hep Türkiye vizyonu konusunda bilgilendiririz. Ben, Londra'da iddia edildiği gibi böyle bir ifade kullanmış olsaydım, mutlaka orada bulunanlar arasında birileri çıkar ve derdi ki, 'Bakan Şimşek böyle dedi'. Ben, böyle bir ifade kullanmadım. Böyle bir ifade kullandığımı yazanlar alçaklık etmişler. Keşke mahkeme yolu açık olsaydı. Maalesef Viyana Sözleşmesiyle bu alçaklar korunuyor. Bu kanıtlansın, 1 gün dahi siyasette durmam. Tamamen yalan ve dedikodu üzerine yapılan bir alçaklık. Fakat en kötü şey, bazı akıllı sandığımız köşe yazarlarının bunun üzerine atlaması ve değerlendirme yapması."

"Fiyat düşürürlerse, cevabını bulurlar"

Öte yandan Şimşek, sigara üreticilerinin fiyatları aşağı çekmek istediklerini belirterek, "Onlar böyle bir şey yaparsa cevabını bulurlar" dedi.

Şimşek, "Yeni vergi sürprizi var mı?" sorusunu şöyle yanıtladı: "Bütçeyi sunarken bir-iki hafta içinde alacağımız iki-üç tedbir artış ne vergi indirimi ne de artış olacak. 2011'de hiçbir vergi artışı ve yeni vergiler gündemde değil. Bir tek sektör için bu kapıyı açık bırakıyorum. Sigara üreticileri fiyatları aşağı çekmek istediklerini belirtiyor. Onlar böyle bir şey yaparsa cevabını bulurlar. Biz iki türlü vergi alıyoruz. Bir maktu vergi var. Bir de nisbi vergi var. Bunlar fiyatlarını aşağı çekmek istiyorlar. Burada bizim nisbi vergide azalma söz konusu olur. Buradan uyarıyorum. "

"Portföy yatırımları değerlendirilmesi gereken bir husus"

Maliye Bakanı, sıcak paranın kontrol edilmesine dönük değerlendirmeler de yaptı.

Küresel doğrudan yatırımlara taraftar olduğunu, bu yatırımların artırılması için de gece gündüz çalıştıklarını belirten Şimşek, şöyle konuştu:

"Portföy yatırımları ise gelinen noktada mutlaka oturup değerlendirilmesi gereken bir husus. Çünkü dünyada yeni bir döneme giriyoruz. Dünyada, faizlerin sıfıra yakın olduğu bir dönemdeyiz. Dünyanın önde gelen ve özellikle ABD Merkez Bankasının büyük ölçüde para bastığı dönemdeyiz. Bu paralar, dolarlar, ABD'de durmuyor. Böyle bir ortamdayız. Türkiye, bu ortamda dünyadan ayrıştı. Bir kere çok hızlı büyüyor. Hızlı büyüyen ülkeye para yatırılır. Hızlı büyüyen ülkelerde karlar yüksektir. Bu işin bir boyutu. İkinci boyutu, Türkiye, bu krizden tahribat yaşamadan çıktı, kamu borç dinamikleri, bütçe dengeleri kalıcı olarak bozulmadı.

Oturup, Merkez, Bankası, BDDK, Hazine, Maliye ne yapabilir, bakmalıyız. Bu işin sadece vergi boyutu yok. Birçok boyutu var. Ülkelerin alabileceği birçok tedbir var. Bunların önce hükümet tarafından tartışılıp, bir noktaya getirilmesi gerekir. Ama ben ilke olarak, bu tür dönemlerde, bu türden portföy akışlarına seyirci kalınmaması gerektiğine inanan bir insanım. Bu illa bir vergi anlamına gelmiyor. Ama başka önlemler alınabileceğine inanıyorum. Vergi dahil başka tedbirler. Bunlar her zaman değerlendirilebilir. Ama şu an bunlar söz konusu değil. Sayın Başbakanın tespiti son derece doğru. Ancak şu an itibariyle yapılan bir çalışma yok. Bu konular, henüz hükümet ve Ekonomik Koordinasyon Kurulu düzeyinde tartışılmadı."

Özel'den Erdoğan'a belediye borcu tepkisi   Meclis'te kavga: Vekiller birbirine girdi Prof. Dr. Naci Görür 5 yeri işaret etti: 'Büyük deprem olabilir' CrowdStrike, küresel yazılım sorununa neden olan hatayı açıkladı Ali Koç, Kulüpler Birliği Vakfı başkanlığına yeniden seçildi