Fırtına ve sağanak yağışa dikkat
Marmara'da fırtına ve sağanak yağışa, Trakya, Çanakkale'de lodos fırtınasına dikkat
Abone olANKARA - Marmara bölgesinde poyraz fırtınası ile birlikte kuvvetli yağışın etkili olması bekleniyor. Kuvvetli yağışın özellikle Trakya ve Çanakkale çevrelerinde etkili olacağını belirten yetkililer, Edirne ve Kırklareli'de kar yağışı bekliyor.
Yağış İstanbul'un Avrupa yakasının batı ilçelerinde de etkili olacak. Türkiye'nin kuzeybatı kesimlerinde poyraz, güney ve iç kesimlerinde lodos fırtınası var.
Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü yetkilileri, lodosun İç Anadolu, İç Ege, batı ve Orta Akdeniz'de fırtını şeklinde etkisini sürdüreceğini açıkladı. Yetkililer, bu bölgelerde çatı uçması, ağaç veya direklerin devrilmesi, soba ve doğal gaz kaynaklı baca gazı zehirlenmeleri gibi risklere karşı ilgilileri ve vatandaşları uyardı.
Öte yandan Konya Meteoroloji Bölge Müdürlüğü, bölgede etkili olan rüzgarın hızının daha da artacağı yönünde uyarıda bulundu. Konya, Karaman ve Niğde'de halen güney-güneybatı yönünden esen rüzgarın hızının ortalama 25 kilometreye ulaştığı belirtildi.
Açıklamada, rüzgarın aynı yönlerden ortalama 35-45 kilometre hıza ulaşacağı, zaman zaman saatte 70-90 kilometre hamleli olarak kısa süreli fırtına şeklinde eseceğinin tahmin edildiği kaydedildi.
Rüzgarın, yarın saat 19.00'a kadar etkisini sürdürmesinin beklendiği bildirildi.
Malkara ve Hayrabolu karın etkisi altında
Tekirdağ'ın Malkara ve Hayrabolu ilçesinde sabaha karşı etkili olan kar yağışı yaşamı olumsuz etkiliyor. Malkara ilçe merkezinde kar kalınlığı yer yer 8-10 santimetreye ulaştı. Yüksek kesimlerdeki köylerde ise kar kalınlığı 15 santimetre olarak ölçüldü. Malkara Belediyesi ekipleri, ilçe merkezindeki yollarda kar küreme ve tuzlama çalışmasına başladı.
Hayrabolu ilçesinde ise kar yağışının ardından ekipler çalışmalara başladı. Yetkililer, kar yağışı dolayısıyla şu anda bir olumsuzluğun yaşanmadığını duyurdu.
Denizlerde son durum
Kuzey Ege'deki kuvvetli poyraz, deniz ulaşımını olumsuz etkiliyor. Saatteki hızı zaman zaman 50-60 kilometreye ulaşan fırtına nedeniyle, saat 16.00'da Gökçeada'dan, saat 18.00'da ise Kabatepe'den yapılması planlanan araba vapuru seferleri geçici olarak durduruldu.
Çanakkale Boğazı ile adalar arasında deniz ulaşımını sağlayan GESTAŞ A.Ş yetkilileri, diğer hatlardaki seferlerin sürdürüldüğünü kaydetti.
Şiddetli poyraz ve yağmurdan Marmara Denizi de olumsuz etkilendi. Boğazlardan geçmek üzere Marmara Denizi'nde seyreden 34 yerli ve yabancı bandıralı şilep ve tanker saatteki hızı zaman zaman 70 kilometreye ulaşan poyraz nedeniyle yollarına devam edemeyerek rotalarını Şarköy sahillerine çevirdi.
Gemilerde bulunan personel de şiddetli poyraz ve yer yer 2,5 metreyi aşan dalgalar nedeniyle karaya çıkamayarak geceyi gemilerinde geçirdi. Şiddetli poyrazın sabah saatlerinde etkisini azaltmasının ardından 25 yerli ve yabancı bandıralı şilep ve tanker sabah saatlerinde Şarköy'den demir alarak boğazlardan geçmek üzere rotalarına göre hareket etti. 9 gemi ise hava koşullarının daha da iyileşmesi için Şarköy'de demirli bekliyor.
Şiddetli fırtına ve yağmur Şarköylü balıkçıları da etkiledi. Meteorolojinin uyarılarını dikkate alan bazı balıkçılar denize açılmazken, Marmara Denizi'nde balıkta olan tekneler ise Şarköy, Mürefte ve Hoşköy balıkçı barınaklarına sığındı.
Bodrum'da da fırtına etkili
Muğla'nın Bodrum ilçesinde etkili olan fırtına yaşamı olumsuz etkiliyor. İlçede rüzgarın hızı saatte 65-70, açıklarda ise 70-80 kilometre ölçülüyor. Fırtına nedeniyle Cumhuriyet Caddesi'ndeki sahilde bulunan bazı restoran ve eğlence mekanlarının balkonlarını su bastı. Restoranların önündeki masa ve sandalyeler ile bazı ağaçların devrildiği gözlendi.
Tekne sahiplerinin ve balıkçıların fırtına nedeniyle yapılan uyarıları dikkate alarak denize açılmadıkları bildirildi. Bodrum ile Yunanistan'ın İstanköy (Kos) arasındaki feribot seferi ise fırtına nedeniyle iptal edildi.
Yetkililer fırtınanın gece saatlerine kadar devam edeceğini bildirdi.