Fırtına Karadeniz'i de vurdu

Karakış yurt genelinde etkili olmaya devam ediyor. Vapur seferlerinde iptaller yaşanırken, Karadeniz'de de fırtına hakim.

Abone ol
ANKARA – Türkiye'nin büyük bölümü yağışlı havaya teslim. Kuzey Ege'deki poyraz deniz ulaşımını olumsuz etkilerken, İstanbul'da da bazı İDO seferleri iptal edildi. Dün Akdeniz'de etkili olan fırtına bugün Karadeniz'de de görülüyor.  Samsun'da fırtına nedeniyle bir kuru yük gemisi karaya otururken, Doğupark alanı asfaltında çöküntüler oluştu.
Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nce yapılan son değerlendirmelere göre, Türkiye'nin büyük bir bölümünde görülecek yağışların; Muğla, Antalya'nın doğu ilçeleri, Hatay, Rize ve Artvin çevrelerinde kuvvetli olması bekleniyor. Trakya ile iç ve doğu bölgelerde buzlanma ve don olayı bekleniyor. Hava sıcaklığı, Marmara ve Karadeniz'de 5 ila 7 derece, kuzey kesimlerde 2 ila 4 derece azalacak. 
İDO'dan sefer iptalleri
İstanbul Deniz Otobüsleri AŞ (İDO), hava muhalefeti nedeniyle bazı seferleri iptal etti.
İDO'dan alınan bilgiye göre, İDO'nun, saat 07.30'daki Yalova/Yenikapı, 08.00'deki Armutlu-ArmutluTK/Yenikapı-Bostancı ve 09.30'daki Bursa-Yenika-Kadıköy denis otobüsü seferleri iptal edildi.
İDO'nun saat 07.00'deki Yenikapı/Bandırma hızlı feribot seferi ile saat 07.30'daki Bandırma/Yenikapı-Bostancı deniz otobüsü seferi ve saat 18.30'daki Bandırma/Yenikapı hızlı feribot seferi de iptal edilmişti.
Geyikli-Bozcaada araba vapuru seferleri iptal edildi
Kuzey Ege'deki poyraz deniz ulaşımını olumsuz etkiliyor.
Alınan bilgiye göre, fırtına nedeniyle bugün Bozcaada'dan saat 07.30 Geyikli'den ise 10.00'da yapılması planlanan seferler iptal edildi.
Öte yandan, yarın Gökçeada'dan Kabatepe'ye saat 07.15, Kabatepe'den Gökçeada'ya 10.00 seferleri de hava muhalefeti nedeniyle yapılamayacak.
Meteorolojiden kuvvetli yağış uyarısı
Muğla, Hatay ve Antalya'nın doğu ilçelerinde sağanak, Rize ve Artvin çevrelerinde yağmur ve karla karışık yağmur şeklinde kuvvetli yağış uyarısında bulunuldu.
Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada, bugün akşam saatlerine kadar Muğla, Hatay ve Antalya'nın doğu ilçelerinde sağanak, Rize ve Artvin çevrelerinde yağmur ve karla karışık yağmur şeklinde kuvvetli yağışlar beklendiği kaydedildi.
Karadeniz'de fırtına
Samsun'da fırtına nedeniyle bir kuru yük gemisi karaya otururken, Doğupark alanı asfaltında çöküntüler oluştu.
Edinilen bilgiye göre, Samsun Limanı açıklarında bulunan Malta bandıralı Feruz adlı kuru yük gemisi, sürüklenerek Doğupark yakınlarındaki Mert Plajı açığında karaya oturdu.
İçinde 16 mürettebatı bulunan gemiyi kurtarma ve mürettebatı tahliye çalışmaları için fırtınanın dinmesi bekleniyor.
Samsun Vali Yardımcısı Mesut Taner Genç, geminin bağlı bulunduğu firmanın şuana kadar kurtarma talebinde bulunmadığını belirtti.
Genç, hava muhalefetinin ardından talep gelmesi durumunda kurtarma çalışmalarına başlanabilineceğini kaydetti.
Bu arada fırtına nedeniyle Doğupark alanındaki sahil yolu asfaltında çöküntüler oluştu.
Feruz adlı kuru yük gemisinin ardından Moldova bandıralı HAY K adlı ikinci kuru yük gemisi de aynı bölgede sürüklenerek karaya oturdu.
 
Karasu'da çok sayıda ev ve iş yerini su bastı
Hızı 110 kilometreyi bulan fırtına nedeniyle Karadeniz'de dev dalgalar oluştu. Doğu Karadeniz Caddesi'ndeki 2 kilometrelik sahil şeridinde, dalgalar nedeniyle çok sayıda ev ve iş yeri su baskınına uğradı. Akkum Tatil Köyü ve 32 Evler bölgesinde etkili olan dalgalar nedeniyle sahil şeridindeki bazı araçlar da su altında kaldı.

Sakarya'nın Karasu ilçesinde, 8 metreyi aşan dalgalar nedeniyle Karadeniz sahil şeridindeki çok sayıda ev ve iş yerini su bastı.

Düzce'nin Akçakoca ilçesinde, dalgalar nedeniyle sahil şeridindeki iş yerleri hasar gördü.
Akçakoca Su Ürünleri Kooperatifi Başkan Yardımcısı Serkan Özer dalgalar nedeniyle limanda büyük hasar meydana geldiğini söyledi.

Özer, "Batan teknelerimiz var. Kayıklarımız şu anda çok zor durumda. 2 adet rıhtımımız koptu. Barınaklar, kulübeler büyük hasar gördü. Bu nedenle en yakın zamanda yeni liman projesinin hayata geçirilmesi gerekiyor" diye konuştu.

 
Evin ve dershanenin çatısı uçtu

Hatay'ın İskenderun ilçesinde fırtına nedeniyle bir ev ve dershanenin çatısı uçtu, caddelerdeki ağaçlar devrildi.

Meteoroloji yetkililerinden alınan bilgiye göre, İskenderun'da Amanos Dağları'ndan keşişleme esen fırtınanın hızı, zaman zaman saatte 91 kilometreye kadar çıktı.

Fırtına nedeniyle Muradiye Mahallesi'nde bir evin alüminyum çatısı uçtu. Çatı başka bir evin çatısına çarparak güneş enerjisi panelini parçalandı. Olayda, evin tavanından kopan büyük bir parça yatak odasında bulunan boş beşiğin içerisine düştü.

İskenderun Kaymakamlığından yapılan yazılı açıklamada, Doğu Akdeniz Bölgesi'nde, 8-9 Şubat tarihlerinde kuvvetli yağış ve fırtınanın etkili olacağı bildirildi.

Beklenen kuvvetli yağışın ve rüzgarın oluşturacağı olumsuz şartlara karşı vatandaşların, denizcilerin, balıkçıların, seracıların ve tüm ilgililerin tedbir alması gerektiği kaydedildi.

Kuvvetli rüzgar uyarısı
Rüzgarın Güney Ege ile Doğu Akdeniz kıyılarında güney ve güneybatı, Kuzey Ege ile Orta ve Doğu Karadeniz kıyılarında kuzey ve kuzeybatı yönlerden kuvvetli (40-60 km/s), Marmara ile Batı Karadeniz kıyılarında kuzey ve kuzeydoğu yönlerden yer yer fırtına (60-80 km/s) şeklinde esmesi beklendiğinden yaşanabilecek olumsuzluklara karşı ilgililerin ve vatandaşların dikkatli ve tedbirli olması gerekiyor. 
Buzlanma ve Don olayına dikkat
Trakya ile iç ve doğu bölgelerde buzlanma ve don olayı beklendiğinden yaşanabilecek olumsuzluklara karşı ilgililerin ve vatandaşların dikkatli ve tedbirli olması gerekiyor. 
Çığ tehlikesi
Doğu Karadeniz'in iç kesimleri ile Doğu Anadolu'nun güney ve doğusunda eğimin fazla olduğu alanlarda oluşabilecek çığ tehlikesine karşı ilgililerin ve vatandaşların dikkatli ve tedbirli olması gerekiyor. 
 
 
ABD'de imalat sanayi PMI beklentilerin altında kaldı Bakan Güler'den Yunan Bakan'a F-35 yanıtı Prof. Dr. Naci Görür 5 yeri işaret etti: 'Büyük deprem olabilir' Mavi ekran krizinin maliyeti belli oldu Reuters: Ali Yeşildağ'ın iadesi onaylandı