Firmalara, dahilde işleme kolaylığı getirildi

RG'de yayımlanan karar ile dahilde işleme rejimi sisteminin uygulanması aşamasında yaşanan bazı sorunların giderilmesine yönelik değişiklikler yapıldı

Abone ol

ANKARA - Dahilde işleme izin belgelerinin (DİİB) veya dahilde işleme izni ihracat taahhüdünün kapatılmasında, başlamış işlemler de dikkate alınacak.

Dahilde İşleme Rejimi Kararı'nda değişiklik yapılmasına ilişkin bakanlar kurulu kararı, Resmi Gazete'nin bugünkü  sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi. Karar ile dahilde işleme rejimi (DİR) sisteminin uygulanması aşamasında yaşanan bazı sorunların giderilmesine yönelik değişiklikler yapıldı.

Karar uyarınca, işleme faaliyetleri sırasında kısmen tüketilen maddeler de işletme malzemesi sayılacak. Firmalar, DİR kapsamında ithal ettikleri ama ihraç edilecek ürünün üretimi sırasında tamamının kullanılması mümkün olmayan ürünler konusunda, dahilde işleme izin belgelerinin (DİİB) kapatılması sırasında sorun yaşıyorlardı. 

Buna göre, "işleme faaliyetleri sırasında tamamen veya kısmen tüketilseler dahi, ihracı taahhüt edilen işlem görmüş ürünün elde edilmesinde kullanılan, ancak ürünün bünyesinde yer almayan ve sabit tesislerin çalışabilir durumda olmasını temin eden (enerji ve yakıt hariç), yatırım malı makine ve teçhizat niteliğinde olmayan malzeme", işletme malzemesi sayılacak.

DİR kapsamında ithalata ve ihracata ilişkin gümrük beyannamesinin tescil edilmiş olması, "başlamış işlem" olarak kabul edilecek. DİİB veya dahilde işleme izni ihracat taahhüdünün kapatılmasında, başlamış işlemler de dikkate alınacak.

DİİB kapsamında yapılacak ithalatta indirimli teminat uygulanmasına ilişkin esaslar da yeniden düzenlendi. DİİB veya dahilde işleme izninin düzenlenmesine veya revizesine dayanak teşkil etmek üzere ibraz edilmesi gereken bilgi ve belgeler ile belge/izin kapsamında yapılan işlemlerin gerçek dışı olduğunun veya gerçeği yansıtmadığının yahut belgenin/iznin sahtesinin düzenlendiğinin veya üzerinde tahrifat yapıldığının tespiti halinde, hakların kötüye kullanımına ilişkin hükümler saklı kalmak kaydıyla, ilgili belge/izin iptal edilecek ve ilgililer hakkında kanuni işlem yapılacak.

Diğer kamu kurum ve kuruluşlarının denetim birimleri ile Dış Ticaret Müsteşarlığı (DTM) ve Gümrük Müsteşarlığınca yapılan inceleme, denetim ve soruşturma sonucunda, DİR uyarınca firmanın veya yan sanayicisinin stoklarında bulunması gereken ithal eşyasının işlem görmüş ürün veya ithal edildiği şekliyle stoklarında bulunmadığının tespit edilmesi durumunda, stokta bulunmayan eşya ile ilgili olarak, daha önce alınmayan gümrük vergileri tahsil edilecek ve ilgililer hakkında kanuni işlem yapılacak. Ayrıca, bu belge/izin sahibi firma adına düzenlenmiş ve düzenlenecek olan belgeler/izinler kapsamında, belirtilen tespitin yapılmasını müteakiben 1 yıl süreyle yapılacak tüm ithalat işlemlerinde (bu firmanın belirtilen tespitin yapıldığı tarihten sonra bir başka firmanın belgesine yan sanayici olarak eklenmesi dahil), indirimli teminat uygulanmayacak.

DİR kapsamında belirtilen hakların kötüye kullanıldığına ilişkin hallerin tespiti durumunda, ilgili belgeye/izne herhangi bir ek süre verilmeyecek.

İptal veya resen kapatma işlemleri geri alınan firmalar adına düzenlenmiş ve düzenlenecek olan DİİB belgeleri kapsamında indirimli teminat uygulanmamasına ilişkin ceza süresi, 1 yıldan 6 aya indirildi.

 Buna göre, iptal veya resen kapatma işlemleri geri alınan firmalar adına düzenlenmiş ve düzenlenecek olan DİİB kapsamında 6 ay süreyle yapılacak tüm ithalat işlemlerinde (bu firmaların geri alma işlemi tesis edilen DİİB ve bu firmanın geri alma işleminden sonra bir başka firmanın belgesine yan sanayici olarak eklenmesi dahil), indirimli teminat uygulanmayacak.

TRT 1 frekans ayarı, şifre kaldırma, 'sinyal yok' hatası çözme... Meteor mu düştü? Türkiye Uzay Ajansı'ndan açıklama geldi Bir rakı grubuna daha zam geldi Hastaneye kaldırılan Haluk Levent'in sağlık durumunda son durum AFAD duyurdu: Muğla'da deprem