Fırat Kalkanı sonrası 59 bin Suriyeli topraklarına döndü

Gümrük ve Ticaret Bakanı Tüfenkci, "Fırat Kalkanı Harekatı sonrası modernize edilerek yeniden hizmet verilmeye başlanılan Karkamış Gümrük Kapısı'ndan bugüne kadar gönüllü geri dönüş kapsamında 59 bin 251 Suriyeli ülkesine gitti" dedi.

Abone ol

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Fırat Kalkanı Harekatı sonrası modernize edilerek yeniden hizmet verilmeye başlanılan Karkamış Gümrük Kapısı'ndan bugüne kadar gönüllü geri dönüş kapsamında 59 bin 251 Suriyelinin ülkesine gittiğini bildirdi.

Tüfenkci, Fırat Kalkanı Harekatı ile teröristlerden temizlenen Cerablus'un dünyayla bağlantısını sağlayan Gaziantep'teki Karkamış Gümrük Kapısı'nın modernize edildiğini söyledi.

Kapının "A Sınıfı" ilan edilmesiyle ticari faaliyetlerin daha önce başladığını, Türkiye'den çıkış yönündeki tır yoğunluğunun azaltılması ve bölgedeki güvenlik riskleri sebebiyle kapının yeniden inşası ihtiyacının doğduğunu anlatan Tüfenkci, yenilenen kapının cuma günü düzenlenecek törenle resmen açılacağını belirtti.

Cerablus bölgesinde Fırat Kalkanı Harekatı ile sağlanan güvenlik ve bölgenin acil insani yardım ihtiyaçları da göz önünde bulundurularak, Bakanlığın bütçe imkanlarıyla yaklaşık 15 bin metrekarelik alanda yeni gümrük kapısının inşa edildiğini dile getiren Tüfenkci, "Bu kapsamda, Karkamış Gümrük Kapısı'nda yaklaşık 15 dönüm alanda Tek Durak Sistemi'ne uygun 4 peron, 1 adet mobil X-ray, 2 adet bagaj X-ray, 3 adet dedektör köpeği (çay-tütün, patlayıcı, narkotik), 1 adet arama hangarı ve 2 adet yolcu salonuyla hizmet verilmeye başlandı." dedi.

Tüfenkci, Fırat Kalkanı Harekatı sonrası yeniden hizmet verilmeye başlanılan kapıdan bugüne kadar gönüllü geri dönüş kapsamında 59 bin 251 Suriyelinin ülkesine gittiğini belirterek, "Karkamış Gümrük Kapımızdan 10 Kasım 2016'dan bugüne kadar 47 bin 76 ihracat tırı çıkışı, 46 bin 965 boş tır girişi olmak üzere toplam da 94 bin 41 tırın giriş-çıkış işlemi gerçekleştirildi." diye konuştu.

Bakan Tüfenkci, gümrük kapılarının önemine dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"2023 yılında gayrisafi yurt içi hasılanın (GSYİH) 2 trilyon dolara, ihracatın 500 milyar dolara çıkarılması gibi makroekonomik hedeflere ek olarak, sınır güvenliğinin sağlanması, kaçakçılığın önlenmesi, ticaretin kolaylaştırılması, gümrük iş ve işlem sürelerinin kısaltılması gibi hedeflerimizin gerçekleştirilebilmesi için yeni gümrük kapılarının açılması, mevcut kapı ve tesislerimizin yenilenmesi hayati önem taşımaktadır."

Fenerbahçe Olimpik Lyon maçı kaç kaç bitti? Karbon yutağı karbon yuvasına döndü Türkiye ile Ruanda arasında 4 anlaşma imzalandı Borsa günü yükselişle tamamladı Kartalkaya yangını: Gözaltındaki 11 kişi sağlık kontrolünde