Farklı anlamlar çıkarmamak gerek

Şike Yasası'nda TBMM'nin kanaatini kullanacağını belirten Cumhurbaşkanı Gül, "Meclis'ten ne gelirse inceletirim" dedi. Bu arada, tasarı saat 18:00'den itibaren Adalet Komisyonu'nda yeniden görüşülecek.

Abone ol

ANKARA - Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, veto ettiği şike cezalarında indirim öngören yasayı TBMM'nin kendi yetki ve sorumlulukları çerçevesinde yeniden görüşeceğini, kendisinin de Meclis'ten nasıl geleceğine bakarak yasayı inceleteceğini söyledi.

Avusturya ziyareti öncesinde İstanbul'da havaalanında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Gül, şike cezalarında indirim öngören yasayı veto ederek TBMM'ye göndermesinin ardından, yasanın aynı şekilde Köşk'e gönderilmesi durumunda ne yapacağına ilişkin soruları yanıtladı.

"Benim kanaatlerim ve görüşlerim kamuoyunun da bildiği gibi açıktır ve ben bu çerçevede yetkimi kullanarak Meclis'e gönderdim" diyen Gül, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Kanun yapıcı Meclis'tir. Parlamento da kendi yetki ve sorumluluklarını olgunluk içinde görüşecek ve kanaati neyse o şekilde kullanacak. Bunlardan farklı anlamlar çıkarmanın faydası yok. Bu süreçler bu şekilde işleyecek, ne olacak Meclis'ten nasıl gelecek ona bakarız, ona göre inceletirim. Bunlardan memleketin bugünkü huzurunu kaçırmak gibi bir düşünceye kimsenin girmemesi gerekir, bunlar demokratik olgunluğun gereği neyse öyle karşılanması gerekir."

AKP Grup Başkanvekili Nurettin Canikli, şike cezalarında indirim öngören ve Cumhurbaşkanı Gül'ün veto ettiği yasayı AKP grubu olarak Köşk'e aynen göndermekten yana olduklarını söylemişti. Ancak basın yayın organlarında yer alan haberlerde bazı AKP milletvekillerinin de Gül'ün veto gerekçelerini desteklediği belirtilmiş, basında yer alan yorumlarda Gül'ün veto kararı, AKP ile Gül arasındaki ilk ciddi görüş ayrılığı olarak nitelendirilmişti.

AKP dışında CHP ve MHP de yasanın aynen kabul edilmesi yönünde tavır takınacaklarını açıklamıştı.

"Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesine Dair Kanun" Gül tarafından geçtiğimiz Cuma günü veto edilmişti. Gül, "Benim bir daha görüşülmesi için Meclis'e göndermemdeki en önemli gerekçe, suç ve ceza arasındaki dengeyi kurmak. Suç ve ceza arasındaki dengede ölçüsüzlük ve bir caydırıcılık etkisinin yok olduğunu gördüm" demişti.

Gül, helikopter kazasında hayatını kaybeden BBP eski Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu'nun eşi Gülefer Yazıcıoğlu ile BBP Genel Başkanı Mustafa Destici'nin ziyaretine ilişkin soru da şöyle cevapladı:

"Rahmetli Muhsin Yazıcıoğlu'nin eşi ve BBP Genel Başkanı beni ziyaret ettiler. Ellerine bazı belgelerin ulaştığını söylediler, ortaya çıkmamış, kimsenin elinde olmayan... Onları bana verdiler, ben de inceletiyorum, doğuruluk derecesi nedir diye..."

Öte yandan Gül'ün görüşülmesi için TBMM'ye gönderdiği yasa tasarısı bugün saat 18:00'den itibaren TBMM Adalet Komisyonu'nda yeniden görüşülecek.

EURO 2024 Çeyrek Final TRT 1 frekans ayarı nasıl yapılır? Fransa yarı finalde İspanya'nın rakibi İstanbul'da göktaşı mı düştü? EURO 2024'te ilk yarı finalist İspanya! Biraya zam geldi: İşte güncel fiyatlar...