Faizler değişmedi

Merkez Bankası, politika faizini yüzde 6,25'te tuttu; zorunlu karşılıklar için açıklama yapmadı.

Abone ol

İSTANBUL - Merkez Bankası, beklentiler çerçevesinde faizleri sabit tuttu. MB, zorunlu karşılıklarla ilgili bir açıklama yapmadı.

MB Para Politikası Kurulu, borçlanma faiz oranlarını yüzde 1,50, borç verme faiz oranını yüzde 9 düzeyinde sabit tuttu. Politika faizi oranı olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının da yüzde 6,25'de sabit tutulmasına karar verildi.

Merkez Bankası PPK toplantısında alınan karara göre;

a) Politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı yüzde 6,25,

b) Gecelik faiz oranları: Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 1,50, borç verme faiz oranı yüzde 9, açık piyasa işlemleri çerçevesinde piyasa yapıcısı bankalara repo işlemleri yoluyla tanınan borçlanma imkanı faiz oranı yüzde 8,

c) Geç Likidite Penceresi Faiz Oranları: Geç Likidite Penceresi uygulaması çerçevesinde, Bankalararası Para Piyasası’nda saat 16.00–17.00 arası gecelik vadede uygulanan Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 0, borç verme faiz oranı yüzde 12 olarak belirlendi.

Açıklanan veriler, Enflasyon Raporu'ndaki çerçeveyi teyit ediyor

Açıklamada, son dönemde iktisadi faaliyete dair açıklanan verilerin Enflasyon Raporu'nda sunulan çerçeveyi teyit ettiği, özel tüketim ve yatırım talebinin 2010 yılındaki güçlü artıştan sonra daha ılımlı bir seyir izlediği, dış talebin ise zayıf görünümünü koruduğu kaydedildi.

İşsizlik kriz öncesi seviyelerine yaklaştı

İstihdam koşullarındaki iyileşme devam ederken işsizlik oranlarının kriz öncesi seviyelerine yaklaştığı ifade edildi. İmalat sanayinde kapasite kullanım oranlarının düşük düzeylerini korumasının toplam talebin henüz enflasyon üzerinde baskı oluşturacak seviyeye gelmediğine işaret ettiği, bununla birlikte ithalat fiyatlarındaki birikimli artışların gecikmeli etkilerine bağlı olarak kısa vadede temel enflasyon göstergelerindeki sınırlı yükselişin süreceğinin tahmin edildiği bildirildi.

Kurul'un ayrıca, işlenmemiş gıda fiyatlarındaki baz etkisiyle enflasyonun Mayıs ayında yıl sonu hedefi olan yüzde 5,5'in üzerine çıkabileceğini ve Enflasyon Raporu'nda öngörülen seviyelerde dalgalı bir seyir izleyeceğini not ettiği belirtildi.

Tedbirlerin etkileri ikinci çeyrekten itibaren görülmeye başlandı

Alınan sıkılaştırıcı tedbirlerin krediler ve iç talep üzerindeki etkilerinin yılın ikinci çeyreğinden itibaren görülmeye başladığı, ancak gerek enerji ve diğer emtia fiyatlarının bulunduğu yüksek seviyeler gerekse dış talebi zayıflatan gelişmelerin, cari dengedeki iyileşmeyi yılın son çeyreğine ertelediği kaydedildi.

Yansımalar bir süre daha izlenecek

Bu değerlendirmeler doğrultusunda Kurul'un, son dönemde küresel ekonomideki artan belirsizlikleri de göz önüne alarak, alınan önlemlerin gecikmeli yansımalarının bir müddet daha takip edilmesinin faydalı olacağını belirttiği ifade edildi.

Sonuç olarak Para Politikası Kurulu'nun, fiyat istikrarına ve finansal istikrara ilişkin risklerin azaltılması açısından, mevcut politika bileşiminin sıkılaştırıcı yöndeki etkilerinin yakından izlenmeye devam edilmesinin ve gerekli görüldüğü takdirde aynı doğrultuda ilave tedbirler alınmasının uygun olacağını belirttiği kaydedildi.

Açıklamada, ayrıca açıklanacak her türlü yeni veri ve haberin, Kurul'un geleceğe yönelik politika duruşunu değiştirmesine neden olabileceği vurgulandı.

Para Politikası Kurulu Toplantı Özeti, 5 iş günü içinde yayımlanacak.

Faiz gevşedi, İMKB artıya geçti

Merkez Bankası faiz toplantısı kararları sonrası yurtiçi piyasada alıcılı seyir ağırlık kazandı. Gösterge faiz yüzde 8.86 bileşik seviyesine gerilerken, borsa 64.800 bölgesini test etti. Dolar/TL ise 1.6045 seviyesine geldi.

Tüketici tüketmiyor, tükeniyor 2 bin 667 projeye 2,2 trilyon lira yatırım A Milli Erkek Basketbol Takımı finale kaldı Erdoğan'dan İstanbul Sözleşmesi açıklaması: Hiçbir anlamı yok Adalet Bakanı Tunç'tan kadına şiddete karşı 'sıfır tolerans' mesajı